KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
28 stycznia 2019

Przepisy gospodyni - domowy smalec z jabłkiem i cebulką

Smalec wielu osobom kojarzy się z przysmakiem PRL-u. Możemy oczywiście i dziś kupić gotowy smalec w każdym sklepie. Jednak nie smakuje on tak, jak ten domowy z cebulką i jabłkiem. Do tego pajda świeżego wiejskiego chleba i ogórek małosolny. Kto się skusi? Więc do działa! Poniżej przepis na domowy smalczyk. 

Składniki:

  • 1 kg słoniny (bez skóry),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 3 cebule,
  • 3 jabłka.

Wykonanie:

Słoninę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy jabłka i cebule pokrojone w drobną kostkę, doprawiamy solą i majerankiem. Mieszamy, podgrzewamy jeszcze około 15-20 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia (można przełożyć do słoiczków). Smalec przechowujemy w lodówce.

Wybornie smakuje z pajdą chleba i ogórkiem małosolnym ;-)


 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione