KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
7 lipca 2017

Kasza jaglana – królowa kasz powraca do łask

Przez lata zapomniana i niedoceniana, kasza jaglana coraz częściej gości na naszych stołach. Warto, byśmy na stale włączyli ją do naszego jadłospisu, bo to niesamowita skarbnica witamin, minerałów i prozdrowotnych właściwości.

 

Historia tego jednego z najstarszych zbóż sięga już czasów neolitu, a dokładnie 8000 tys. lat p.n.e., skąd zachowały się  informacje świadczące o istnieniu starożytnych magazynów, w których przechowywane były tzw. „jagły”.

 

Kasza jaglana dawniej


Kasza jaglana od dawien dawna stanowiła podstawę żywienia mieszkańców ziem polskich. Historia tego jednego z najstarszych zbóż sięga już czasów neolitu, a dokładnie 8000 tys. lat p.n.e., skąd zachowały się  informacje świadczące o istnieniu starożytnych magazynów, w których przechowywane były tzw. „jagły” (czyli inna nazwa kaszy jaglanej). O chlebie jaglanym przeczytamy również w starotestamentowej Księdze Ezechiela. W Polsce pierwsze wzmianki o kaszy jaglanej pochodzą z czasów średniowiecza. Tania i łatwa w uprawie chroniła przed głodem i chorobami. Spożywała ją nie tylko biedota, równie często gościła na królewskim dworze. Popularne były placki jaglane, wypiekane z jaglanej mąki, a także zwykła gotowana kasza (na specjalne okazje okraszona słoniną lub łojem zwierzęcym). Rano często przyrządzano kaszę jaglaną na mleku, stanowiła wtedy pożywną zupę śniadaniową, którą przede wszystkim podawano dzieciom. Do naszych czasów zachowało się wiele przesądów związanych z kaszą jaglaną. W wielu domach do dziś wierzy się, że jagły na wigilijnym stole to obfitość przez cały następny rok.

Nieocenione źródło zdrowia


Nie pomyli się ten, kto nazwie jaglaną najzdrowszą z kasz. Jako jedna z niewielu posiada odczyn zasadowy, więc nie zakwasza organizmu (większość kasz ma działanie kwasotwórcze). Proso jest źródłem żelaza, potasu, magnezu, wapnia, miedzi, witamin z grupy B oraz krzemu. To właśnie dzięki temu ostatniemu pierwiastkowi kasza jaglana wpływa zbawiennie na kondycję skóry, włosów i paznokci oraz stawów. Jest lekkostrawna, dlatego poleca się ją dzieciom, osobom starszym, oraz mającym problemy żołądkowe, z zespołem jelita drażliwego, wrażliwym układem pokarmowym, chorobami trzustki i wątroby. Nie uczula i nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją spożywać chorzy na celiakię. Kasza jaglana świetnie rozgrzewa, dlatego szczególnie warto jadać ją zimą. Ponadto usuwa nadmiar śluzu z organizmu, a dzięki właściwościom osuszającym pomaga przy przeziębieniu, katarze, zapaleniu zatok i chorobach dróg oddechowych. Potrawy z kaszy jaglanej dostarczają cennego białka, przy czym nie zawierają cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej kaszy jaglanej przypisuje się właściwości harmonizujące żołądek i śledzionę, oraz wzmacniające nerki. Popularne są także jednodniowe posty z kaszą jaglaną w roli głównej. Przez cały 1 dzień jemy tylko kaszę jaglaną, najlepiej ciepłą z niewielką ilością przypraw. Do kaszy warto dodać niewielką ilość zdrowego, tłoczonego na zimno oleju (np. olej lniany, rzepakowy). Taki dzień to ulga i odpoczynek dla układu trawiennego.

Nie ulega wątpliwości, że kasza jaglana to nieocenione źródło zdrowia i urody. Nie pozostaje nic innego jak tylko ją jeść.

W kolejnych artykułach znajdziecie propozycję na zdrowe, łatwe i szybkie przygotowanie posilków z kaszą jaglaną w roli głównej. Zapraszamy.

 

 

 

 
Katarzyna Molak

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

drukuj  
Komentarze użytkowników (0)
Brak komentarzy. Bądź pierwszy - dodaj swój komentarz
Musisz być zalogowany aby dodać swój komentarz
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione