Rozmowa o kaszubskich smakach z Panią Marią Kostuch
Czym z pośród innych regionów Polski wyróżnia się kuchnia kaszubska ?
- Kuchnia kaszubska związana jest z życiem codziennym mieszkańców Kaszub. Do przygotowania potraw wykorzystuje dary z otaczających ten region wojewódzka pomorskiego lasów, jezior, sadów, pół i łąk. Najczęściej w ich skład wchodzą ryby, mięso drobiowe i wieprzowe oraz ziemniaki i mąką, czyli wszystko to, co dostępne jest w zagrodach naszych rolników.
Co jest marką kulinarną Kaszub?
- Nasze dania są smaczne i proste w przygotowaniu, zdrowe i energetyczne. Jak już wspomniałam oparte przede wszystkim na rybach i drobiu. Godna polecenia jest okrasa z gęsi, kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną, ryby w zalewie octowej oraz zupy: czernina i zupa z brukwi.
Jaką potrawę regionalną poleca Pani swoim klientom?
- Nasze dania oparte są na ekologicznych produktach, pochodzących z własnego gospodarstwa rolnego oraz od lokalnych poddostawców. Specjalnością naszej kuchni jest zupa z brukwi, potrawka z kurczaka , a na deser legumina kaszubska. Nasi goście lubią też zupę przegotówkę kaszubską, a z dań głównych często wybierają kaczkę szmurowaną i szczupaka
W czym tkwi sekret ich dobrego smaku?
- Sekret tkwi w ich składnikach wyprodukowanych metodami ekologicznymi w gospodarkach okolicznych rolników. Nasza restauracja zaprasza w podróż ze smakiem po lokalnych smakach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Serwujemy dania oparte o sprawdzone przepisy tworzone w oparciu o dary natury.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|