Kasza jaglana - przepisy na dania dla całej rodziny

Śniadaniowa kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami
![]() |
|
Kaszę jaglaną uprażyć w garnku, aż zacznie ładnie pachnieć. Zalać wodą, dodać rodzynki, jabłko i ulubione przyprawy, gotować do miękkości (ok. 15 minut). Ugotowaną kaszę posłodzić miodem, dodać kawałek masła (najlepiej klarowanego). Takie śniadanie to gwarancja dobrego humoru na cały dzień!
Jaglane ciasteczka
![]() |
|
Wymieszać kaszę, masło, miód i jajko. Dodać mąkę i suszone owoce, dobrze zamieszać, aż składniki się połączą. Masę włożyć do lodówki na 1 h, żeby stężała. Na blasze do pieczenia nakładać porcje wielkości 1 łyżeczki. Piec do zezłocenia (ok. 15-20 min.) w temperaturze 190 stopni.
Budyń jaglany
![]() |
|
Kaszę jaglaną ugotować w wodzie lub mleku/mleku roślinnym. Dodać wybrane owoce, zmiksować dolewając mleka, by uzyskać ulubioną konsystencję budyniu. Dosłodzić wedle smaku miodem. Można posypać po wierzchu ulubionymi orzechami i nasionami, a także udekorować listkami mięty. Pyszny i zdrowy na podwieczorek jako deser, budyń można z powodzeniem zjeść również na śniadanie.
Jaglane „risotto” z burakiem i kozim serem
![]() |
|
Buraka owinąć w folię aluminiową, piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 1,5 h. Wyjąć, ostudzić, obrać ze skórki. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać kaszę i zalać wodą. Gotować do momentu, aż kasza będzie gotowa (ok. 15 min.). Pod koniec gotowania dodać pokrojonego, upieczonego buraka, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem (lub innymi ulubionymi ziołami). Potrawę przełożyć na talerz, dodając kawałki koziego sera i posypując pestkami słonecznika. Można dodatkowo udekorować świeżym tymiankiem i polać oliwą.
Kasza jaglana to świetna baza do zrobienia śniadania, obiadu, kolacji, a nawet deseru - spróbujcie koniecznie!
![]() |
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|