Jak zboża przetrwały mrozy? - dowiemy się za 24 godziny...
Opublikowano 06.03.2018 r.
Prognozy meteorologiczne wskazują, że zima - przynajmniej taka surowa, jak w minionym tygodniu, już w tym sezonie do nas nie wróci. Dlatego już teraz warto sprawdzić czy oziminy poradziły sobie z bardzo niekorzystną pogodą.
Test warto zrobić już teraz, aby wiedzieć, czy będzie potrzebne przesianie uprawy – mówi Adam Piszczek, specjalista z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Za 24 godziny będziemy wiedzieli, jak się sprawy mają.
Test przezimowania ozimin - krok po kroku
- z tych miejsc uprawy, gdzie obawiamy się o stan ozimin, należy pobrać od kilkunastu do kilkudziesięciu roślin. Najlepiej wybrać rośliny z różnych części pola. Robimy to bardzo delikatnie, by węzeł krzewienia pozostał nieuszkodzony.
- zboże czyścimy z resztek ziemi, ostrym nożem przycinamy rośliny około 1,5 cm nad węzłem krzewienia – kondycja tej części rośliny w dużej części decyduje o tym, czy zboża sobie poradzą na wiosnę.
- jeśli korzenie roślin są bardzo długie, można je skrócić ostrym nożykiem.
- przygotowujemy pojemnik dostatecznie duży, żeby zmieściły się w nim przygotowane przez nas rośliny. Pojemnik wykładamy gazą, papierem, gazetą, bibułą - dobry jest każdy materiał, który dobrze trzyma wodę. Bibułę, gazę lub papier mocno nasączamy wodą.
- pojemnik przykrywamy folią i odstawiamy na 24 godziny do pomieszczenia, gdzie panuje temperatura około 22-24 stopni.
- po 24 godzinach odkrywamy pojemnik i sprawdzamy, czy rośliny przyrosły i jak duże są te przyrosty.
Sprawdźmy dokładnie wyniki – radzi Adam Piszczek. – Jeśli przez 24 godziny w cieple i wilgoci roślina nie ma przyrostu to znaczy, że jest martwa. Jeśli przyrost jest nie większy niż 4 mm- zboże jest słabe.
Jeśli przyrosty są większe – oznacza to, że rośliny poradziły sobie z mrozami i nie dzieje się z nimi nic złego.
Kto więc ma wątpliwości – ten już po 24 godzinach będzie wiedział jak jest...
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|