KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
30 lipca 2019

Szukasz pomysłu na szybki obiad podczas żniw?

Dania jednogarnkowe to świetny pomysł na szybki obiad. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne, a także bardzo pożywne. Wystarczy kilka ulubionych składników, duży garnek lub głęboka patelnia i… do dzieła! Polecamy doskonałe przepisy na dania jednogarnkowe dla całej rodziny.

 

„Wiejski kociołek”

Składniki:

  • 5  kiełbasek,
  • 15 g wędzonego boczku,
  • 1 cebula,
  • 5 ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 żółta papryka,
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • pieprz, sól do smaku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku.

Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (około 2 cm ponad powierzchnię ziemniaków), solimy, gotujemy na małym ogniu. 

Kiełbasę i marchewkę kroimy w krążki, cebulę kroimy w kostkę – podsmażamy na oleju i dodajemy do gotujących się ziemniaków.

Dokładamy jeszcze pokrojony w kostkę boczek, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, następnie zaprawiamy zupę przecierem pomidorowym. Doprawiamy pieprzem do smaku oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Gotujemy jeszcze kwadrans. Danie doskonale smakuje z pieczywem. 

 

„Makaronowa pyszność”

Składniki:

  • 250 g makaronu penne,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka żółta,
  • kilka różyczek brokułu (świeże lub mrożone),
  • pierś z kurczaka,
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • 0,5 l mleka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku.

Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą (na głębokiej patelni).  Po chwili dodajemy jeszcze paprykę pokrojoną w kostkę i różyczki brokułu – smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy mleko, dodajemy czosnek i słodką paprykę. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodajemy makaron i gotujemy na małym ogniu aż będzie odpowiednio miękki. Na koniec posypujemy całość żółtym serem, kiedy się rozpuści, danie jest gotowe.

 

„Warzywny garnek zdrowia”

Składniki:

  • 100 g fasolki szparagowej,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej.

Wykonanie:
Fasolkę płuczemy i obcinamy końcówki (możemy też użyć mrożonej). Kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą (około 2 szklanki), solimy i gotujemy do miękkości. Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa przekładamy do fasolki szparagowej, gotujemy pod przykryciem aż będą miękkie. Na koniec dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy, mieszamy, doprawiamy przyprawami. Gotujemy jeszcze chwilę i gotowe!. 

A jakie jest Wasze ulubione danie jednogarnkowe?

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione