Szukasz pomysłu na szybki obiad podczas żniw?
„Wiejski kociołek”
Składniki:
- 5 kiełbasek,
- 15 g wędzonego boczku,
- 1 cebula,
- 5 ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 żółta papryka,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego,
- pieprz, sól do smaku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku.
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (około 2 cm ponad powierzchnię ziemniaków), solimy, gotujemy na małym ogniu.
Kiełbasę i marchewkę kroimy w krążki, cebulę kroimy w kostkę – podsmażamy na oleju i dodajemy do gotujących się ziemniaków.
Dokładamy jeszcze pokrojony w kostkę boczek, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, następnie zaprawiamy zupę przecierem pomidorowym. Doprawiamy pieprzem do smaku oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Gotujemy jeszcze kwadrans. Danie doskonale smakuje z pieczywem.
„Makaronowa pyszność”
Składniki:
- 250 g makaronu penne,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- kilka różyczek brokułu (świeże lub mrożone),
- pierś z kurczaka,
- 10 dag startego żółtego sera,
- 0,5 l mleka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku.
Wykonanie:
Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na oleju z pokrojoną w kostkę cebulą (na głębokiej patelni). Po chwili dodajemy jeszcze paprykę pokrojoną w kostkę i różyczki brokułu – smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy mleko, dodajemy czosnek i słodką paprykę. Kiedy mleko zacznie się gotować, dodajemy makaron i gotujemy na małym ogniu aż będzie odpowiednio miękki. Na koniec posypujemy całość żółtym serem, kiedy się rozpuści, danie jest gotowe.
„Warzywny garnek zdrowia”
Składniki:
- 100 g fasolki szparagowej,
- 1 mała cukinia,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz do smaku,
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej.
Wykonanie:
Fasolkę płuczemy i obcinamy końcówki (możemy też użyć mrożonej). Kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą (około 2 szklanki), solimy i gotujemy do miękkości. Cebulę, paprykę i cukinię kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa przekładamy do fasolki szparagowej, gotujemy pod przykryciem aż będą miękkie. Na koniec dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy, mieszamy, doprawiamy przyprawami. Gotujemy jeszcze chwilę i gotowe!.
A jakie jest Wasze ulubione danie jednogarnkowe?
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|