Objawy zatrucia pestycydami przy pracy w rolnictwie - pierwsza pomoc
Uwaga! Znajomość pierwszej pomocy w złych sytuacjach z pestycydami w rolnictwie to podstawa!
Niezbędne jest też zapobieganie możliwościom zatruć pestycydami, bo to pewniejsza droga do bezpieczeństwa i zdrowia. Najważniejszą zasadą przy stosowaniu pestycydów jest przeczytanie i przestrzeganie instrukcji oraz środków ostrożności na etykiecie. Co jednak robić, gdy do zatrucia już dojdzie? Oto opis zagrożeń zdrowotnych ze strony pestycydów oraz zalecenia odnośnie do postępowania w wypadku zatruć i wynikłych z tego urazów.
Czy zatrucia pestycydami w rolnictwie są częste?
Pestycydy najczęściej związane z zatruciami, urazami i chorobami jest bogata. Lista stworzona w 1996 r. przez System Nadzoru Ekspozycji Toksycznej Amerykańskiego Stowarzyszenia Centrów Kontroli Trucizn, zrobiona na podstawie danych z różnych stron świata, opiera się na przypadkach objawowych sklasyfikowanych jako niewielkie, umiarkowane, poważne lub zakończone zgonem w przypadku niezamierzonych przypadków dotyczących jednego produktu. Liczbę przypadków odnotowano dla dzieci poniżej szóstego roku życia oraz dla dorosłych i innych dzieci. Wykluczono z tych danych celowe przypadki samobójstw i zabójstw. Z danych tych wynika, że ok. 90% przypadków objawowych dotyczy tylko niewielkich objawów, które zazwyczaj można leczyć w domu pod obserwacją lekarza. Jednak siedem z dziesięciu najważniejszych kategorii (fosforoorganiczne, pyretryny/piretroidy, podchlorynowe środki dezynfekujące, karbaminianowe, chloroorganiczne, herbicydy fenoksylowe i rodentycydy przeciwzakrzepowe) znacznie częściej wymagają już poważniejszej pomocy medycznej.
Zatrucia pestycydami w rolnictwie – materiały pierwszej pomocy
Dobrze zaopatrzony zestaw pierwszej pomocy powinien być obecny w każdym gospodarstwie rolnym. Zestaw taki powinien zawierać niezbędne środki do natychmiastowego wstępnego leczenia skutków ekspozycji na pestycydy. Podczas udzielania pierwszej pomocy w nagłych wypadkach związanych z pestycydami, pamiętaj więc o uwzględnieniu następujących elementów:
• butelka do przemywania oczu
• mnóstwo czystej, najlepiej destylowanej wody
• środek do przemywania miejsc narażonych na chemikalia
• aktywowany węgiel drzewny w proszku
• zwykłe szare mydło
• ręczniki jednorazowe
• czysta zmiana ubrań
• gumowe rękawice, maska tlenowo-ochronna na twarz i ubranie przeciwchemiczne do pracy przy truciznach
Zatrucia pestycydami w rolnictwie – inne środki ochrony
Trzeba też sporządzić listę numerów alarmowych (policja, straż pożarna, pogotowie) i umieścić je w miejscu łatwo dostępnym, by w razie potrzeby móc z nich natychmiast skorzystać. Jest też nr 112 – to jednolity ogólnoeuropejski numer alarmowy używany w sieci telefonów stacjonarnych w Unii Europejskiej, jak również w sieci GSM (telefonów komórkowych) na całym świecie. Wprowadzono go w 1991 r. i uregulowano dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 2002/22/WE z dnia 7 marca 2002 r. Warto też podać w takim miejscu nr telefonu do lokalnego dostawcy usług ratowniczych i lokalnej placówki medycznej ratującej w wypadkach ekspozycji na trucizny.
Zatrucia pestycydami w rolnictwie – pierwsza pomoc, wskazówki:
• natychmiast zadzwoń pod nr alarmowe, szczególnie, jeśli osoba chora jest nieprzytomna, operator pogotowia lub lokalnego centrum leczenia zatruć udzieli dalsze instrukcje;
• podaj im informacje, jak rodzaj związku chemicznego, ilość i czas spożycia czy poparzenia itp., wiek, waga i ogólny stan zdrowia dotkniętej tym osoby;
• usuń poszkodowanego z obszaru ekspozycji;
• sprawdź i potwierdź drożność dróg oddechowych, sprawdź czy jest oddech i puls;
• skórę z kontaktem na pestycyd lub oczy dokładnie przemyj dużą ilością wody (co najmniej 15 min.);
• jeśli nie zaleci tego pracownik pogotowia, NIE prowokuj wymiotów u chorego;
• zawieź chorego na pogotowie/do szpitala w celu dalszego leczenia, lub poczekaj na karetkę ER, zabierając ze sobą pojemnik trującego środka;
• zanieczyszczoną pestycydem odzież zutylizuj, zakładając rękawice i sprzęt ochronny, wedle instrukcji ośrodka kontroli zatruć;
Lekarz medycyny ratunkowej wykona kolejne czynności leczniczo-ratunkowe:
• dokładne oczyszczenie ze środka polanego na ciało, wypłukanie z oczu itp.;
• płukanie żołądka dla usunięcia trucizny z żołądka, w przypadku jej połknięcia (nawadnianie specjalnymi roztworami);
• regulacja oddechu, tętna, ciśnienia krwi;
• podanie odpowiednich leków odtruwających i podtrzymujących życie;
• nawadnianie i odżywianie kroplówkami dożylnymi.
Bibliografia:
1. Bezpieczeństwo w rolnictwie – zagrożenia chemiczne, BHP Info, http://archiwum.ciop.pl/12201.html (04.02.2018 r.)
2. First Aid for Weed Killer Poisoning, Dove Med, https://www.dovemed.com/healthy-living/first-aid/first-aid-weed-killer-poisoning/ (04.02.2018 r.)
3. Fishel F., Andre P., Pesticide Poisoning Symptoms and First Aid, MU Extension, University of Missouri, https://extension2.missouri.edu/g1915 (04.02.2018 r.)
4. Walesiuk A. i wsp., Zatrucia środkami ochrony roślin, Postępy Nauk Medycznych 9/2010, s. 729-735, dostęp na stronie http://www.czytelniamedyczna.pl/3460,zatrucia-srodkami-ochrony-roslin.html (04.02.2018 r.)
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|