KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
9 marca 2018

Makaronowe zapiekanki w wersji wytrawnej i na słodko

Makaron w towarzystwie różnych dodatków to świetny pomysł na pyszne i pełnowartościowe danie. Polecamy sprawdzone przepisy na makaronowe zapiekanki – dania łatwe, szybkie w przygotowaniu, a także niezwykle smaczne i pożywne. 

Zapiekanka makaronowa z warzywami 

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka margaryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • pół żółtej papryki,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 kulki sera mozzarella,
  • płaska łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Makaron gotujemy na al dente. Na patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy starty czosnek, następnie jeszcze łyżkę oliwy i pokrojone warzywa: paprykę (w paski), cukinię (w krążki). Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano. Dodajemy masło i smażymy warzywa przez około 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki i jeszcze chwilę gotujemy. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem i pieczemy około 20-25 minut w temp. 200 st. C.


Zapiekanka makaronowa z rybą

Składniki:

  • 200 g makaronu penne,
  • 2 filety z dorsza,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 szklanka mleka,
  • sok z cytryny,
  • 0,25 l niskoprocentowej śmietany,
  • sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szklanka startego żółtego sera,

Wykonanie:

Gotujemy makaron. Filety moczymy w wodzie z mlekiem (pół na pół) przez pół godziny. Następnie obsuszamy i skraplamy sokiem z cytryny. Paprykę kroimy w cienkie paski. Na dno naczynia żaroodpornego (wysmarowanego tłuszczem) kładziemy makaron. Filety oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i smażymy na patelni na złoty kolor z obu stron. Następnie układamy na makaron. Podsmażamy delikatnie paprykę i kładziemy ją później na rybę. Śmietanę mieszamy z odrobiną soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku, po czym zalewamy danie, na koniec posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 15 minut. 

Makaron zapiekany z owocami

Składniki:

  • 200 g ugotowanego makaronu świderki,
  • 2 jabłka, 
  • 2 banany,
  • garść rodzynek,
  • garść suszonej żurawiny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • odrobina cynamonu do smaku,
  • 0,5 szkl. mleka,
  • 2 jajka.

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki, wykładamy na dnie wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Owoce posypujemy cukrem waniliowym, cukrem pudrem i odrobiną cynamonu. Następnie kładziemy makaron, wymieszamy z rodzynkami i  żurawiną, później układamy banany pokrojone w krążki. Posypujemy resztą cukru waniliowego. Mleko mieszamy z żółtkami i zalewamy danie. Z białek ubijamy pianę i nakładamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 min – aż piana się zapiecze. 

Smacznego!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione