KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Gemmoterapia - o leczniczych właściwościach pączków roślin

Opublikowano 15.03.2018 r.
Gemmoterapia to dziedzina fitoterapii zajmująca się zagadnieniami związanymi z leczeniem pąkami roślin, czyli młodymi zawiązkami pędów, liści czy kwiatów. Wiosna zbliża się wielkimi krokami, pączków więc niebawem będzie pod dostatkiem. Dowiedzcie się zatem więcej o niezwykłej sztuce leczenia pączkami, aby wykorzystać wiosenne zbiory do leczenia codziennych dolegliwości. Jakie pączki zbierać, które są najbardziej skuteczne w leczeniu codziennych dolegliwości i jak przyrządzać z nich domowe leki? Sprawdźmy.

Gemmoterapia jest jeszcze mało popularną, ale dynamicznie rozwijającą się dziedziną ziołolecznictwa, wykorzystującą do leczenia pąki liści, kwiatów, pędów, a nawet korzeni, kłączy czy bulw. Dlaczego leczenie pączkami jest takie wyjątkowe? Z tego względu, że młode pączki, z których rozwiną się róże części rośliny – liście, kwiaty czy korzenie zawierają ogromną ilość substancji aktywnych, które korzystne wpływają na nasze zdrowie. 

Pączki pojawiają się wczesną wiosną, można zbierać w postaci całkowicie zamkniętej – pod koniec lutego i w marcu. Wówczas zbiór będzie najtrudniejszy i najbardziej pracowity bowiem będą one jeszcze niewielkich rozmiarów, można również zbierać pączki później – w kwietniu, a nawet w maju kiedy są już otarte lub pojawiają się fragmenty młodych liści czy kwiatów. Bardzo ważne jest. aby świeżo zebrane pączki jak najszybciej przetworzyć, tak by nie straciły zawartych w sobie cennych substancji. Można je więc zamrozić, zrobić z nich syrop, sok, nalewkę. Pączki można również konserwować cukrem, modem czy solą. 

Pączki sosny

Od nich warto rozpocząć przygodę z gemmoterapią. Pączki sosny to niezastąpiony surowiec do przygotowywania syropu przeciwkaszlowego i przeciwgrypowego. Bardzo skutecznym lekiem, jednak tylko dla dorosłych, będzie nalewka z pączków sosny. Paczki sosny zawierają olejki eteryczne, żywice, witaminę C, przeciwutleniacze i sole mineralne. Stosuje się je w leczeniu przeziębień, grypy, chorób górnych dróg oddechowych – zapaleniu oskrzeli, zapaleniu krtani i zapaleniu zatok. Nalewka, syrop i napar z pączków sosny działają wykrztuśne, odkażająco, rozkurczowo, przeciwgorączkowo. Preparaty z pączków sosny są także bardzo skuteczne przy obniżonej odporności, działają wzmacniająco i immunostymulująco. Mają również właściwości moczopędne i oczyszczające, więc polecane są w czasie terapii oczyszczających oraz dla osób odchudzających się. 

Pączki brzozy

Pączki brzozowe zbiera się pod koniec zimy i wiosną z gałązek brzozowych. Pączki brzozy są źródłem żywic, olejków eterycznych, witamin – P, C, witamin z grupy B, soli mineralnych. Znajdziemy w nich również działający przeciwbólowo kwas salicylowy oraz betulinę (ma właściwości przeciwnowotworowe, obniża poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi). Wyciągi i przetwory z pączków brzozowych działają moczopędnie, oczyszczająco (zwiększają wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii i nadmiaru soli), ponadto przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Polecane są do stosowania w terapiach oczyszczających, przy artretyzmie, reumatyzmie, kamicy moczowej, obrzękach i nadciśnieniu. 

Pączki buku

Zbierane od marca do maja pączki liściowe i kwiatowe buku to doskonałe remedium na infekcje gardła i górnych dróg oddechowych. Pączki buku stosowane były w medycynie tradycyjnej do wieków, szczególnie przy infekcjach przebiegających z wysoką gorączką, działają one bowiem napotnie skutecznie obniżając temperaturę. Pączki bukowe stosowane były również zewnętrznie na skórę, w leczeniu ciężko gojących się ran, w leczeniu łupieżu, dla wzmocnienia włosów czy zmniejszenia stanów zapalnych skóry. 

Pączki pokrzywy

Pączki pędów pokrzywy to młode dopiero pojawiające się części nadziemne rośliny, zbiera się je kiedy tylko pojawią się pierwsze małe listki. Pędy pokrzywy mają charakterystyczną czerwonawą barwę i są prawdziwą bombą witaminową. Doskonałe wzmacniają organizm na przednówku, zawierają chlorofil, karoteny, witaminy, sole mineralne, flawonoidy. Pokrzywa wpływa korzystnie na stan krwi, jest bowiem bogatym źródłem żelaza, działa oczyszczająco, wzmacniająco przyspiesza przemianę materii. Pączki pokrzywy polecane są szczególnie przy anemii i wiosennym osłabieniu. Najlepiej stosować je w postaci świeżej, dodając do sałatek i innych potraw. 

Przedwiośnie i wiosna to doskonały czas na zbiór pączków roślinnych, które zwykle są bardziej skuteczne w stosowaniu niż rozwijające się z nich liście, kwiaty czy pędy. Warto skorzystać z darów natury, zbierać pączki samodzielnie i przygotowywać z nich niezwykłe ziołowe leki, aby cały rok cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj