KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
12 marca 2018

Jak smacznie przyrządzić szpinak? Polecamy pomysłowe przepisy!

Potrawy ze szpinakiem nie muszą być nudne i niesmaczne. Polecamy przepisy na pyszne dania, które są podstawą zdrowej diety. Pamietajmy, że szpinak jest bogatym źródłem witaminy C, E i B. Poza tym dostarcza naszemu organizmowi żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor. Warto więc wzbogacić swoje menu w szpinakowe potrawy. 

Zupa szpinakowa

Składniki:

  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • śmietana kremówka,
  • ser feta 1 opakowanie,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Podsypujemy 1 łyżką mąki i jeszcze chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy mrożony szpinak i gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę delikatnie blendujemy, przed podaniem można doprawić ją śmietanką. Zupę można podać również z kawałkami sera feta. 

Kotleciki szpinakowe

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pół szklanki bułki tartej,

Wykonanie:

Mrożony szpinak podsmażamy na maśle (aż wyparuje woda). Kiedy przestygnie, dodajemy jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, następnie formujemy kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Idealnie smakują z puree ziemniaczanym. 

 

Tarta szpinakowa

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 100 g masła, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka zimnej wody, 
  • szczypta soli,
  • szpinak mrożony 500 g,
  • 2 opakowania sera feta,
  • 2 żółtka.

Z mąki, masła, jajka, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze zagniecione, wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy drobno posiekany czosnek. Gdy lekko się zarumieni, dodajemy zamrożony szpinak - smażymy do odparowania wody. Kiedy szpinak przestygnie, dodajemy żołtka, ser, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Farsz kładziemy na podpieczone ciasto - ciasto wcześniej wykładamy do foremki, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 25 minut (180 stopni C). Po nałożeniu farszu pieczemy jeszcze 25 minut w temperaturze 180 st. C. 
 

Szpinak nie gości w Twojej kuchni? Czas to zmienić! Wypróbuj nasze przepisy!

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione