KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Pasty do jajek - kilka pomysłów na Wielkanoc

Opublikowano 14.04.2019 r.
Wielkanoc już tuż, tuż. A jak Wielkanoc to oczywiście jajka i potrawy z jajek pod każdą postacią. Dziś kilka pomysłów na farsze do jajek. Takie danie może być wspaniałą przystawką lub elementem tradycyjnego, wielkanocnego śniadania.

pasty do jajek

Pasty smakują dobrze solo lub w towarzystwie dobrego pieczywa. Tak naprawdę pomysłów na pasty do jajek jest tyle, ile nam przyjdzie do głowy. Warto zrobić kilka, o różnych kolorach, składnikach i teksturach. Takie kolorowe jajka będą prawdziwą ozdobą stołu. Nie dość, że pięknie wyglądają to jeszcze jak smakują!

Przepis podstawowy na jajka

Jajka ugotować na twardo. Włożyć pod lodowatą wodę, by lepiej się obierały ze skorupek. Jajka obrać, przekroić na pół i wydłubać środek (żółtka). Za każdym razem żółtka będą stanowiły farsz. Do każdego przepisu użyć tyle jajek, ile potrzeba.

Wskazówki!
Kiedy mowa o farszu, składniki można zmiksować blenderem, w maszynie lub rozdrobnić ręcznie używając widelca.

Pasta najprostsza

pasta do jajek najprostsza

Składniki:

  • żółtka jajek,
  • majonez,
  • sól, pieprz,
  • ew. mała szczypta kurkumy,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:
Składniki utrzeć, dodając tyle majonezu, ile będzie potrzeba. Doprawić do smaku solą i pieprzem. By pasta miała piękny żółty kolor, można dodać odrobinę kurkumy (nie jest to konieczne). Faszerować połówki jajek. Na wierzchu udekorować szczypiorkiem.

 

Pasta z kiełbasą

Składniki:

  • żółtka jajek (8 sztuk),
  • 1 kiełbasa suszona (może być ostra), pokrojona na plasterki,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 0,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki lub chilli,
  • sól,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć. Dodać 1 łyżkę wody, majonez, skórkę z cytryny (można dodać trochę soku). Dołożyć paprykę i oliwę z oliwek. Doprawić solą do smaku. Jajka faszerować pastą, na każdej połówce układać plasterek kiełbasy, posypać szczypiorkiem.

 

Maślana pasta z rzodkiewkami i zielonymi kiełkami

pasta do jajek z rzodkiewkami

Składniki:

  • żółtka jajek (8 sztuk),
  • 2 łyżeczki octu winnego lub ew. soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 rzodkiewki posiekane,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/4 szklanki majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • garść zielonych kiełków do posypania jajek.

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki wymieszać z solą, pieprzem i octem. Odłożyć. Zmiksować żółtka, masło, majonez i musztardę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Faszerować jajka masą, na wierzch układać rzodkiewki, posypać kiełkami.

 

Zielona pasta do jajek z awokado i bazylią

zielona pasta do jajek

Składniki:

 

  • żółtka jajek (8 sztuk),
  • 2 awokado,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeża bazylia.

Sposób przygotowania:

Awokado obrać, wydłubać pestkę, utrzeć z pozostałymi składnikami (oprócz bazylii). Faszerować jajka. Udekorować świeżymi listkami bazylii. Jeśli nie mamy akurat bazylii, nada się każde inne zioło np. natka pietruszki, koperek, szczypiorek, kolendra. Żeby pasta nie ściemniała, dodać sok z cytryny (szczególnie jeśli nie chcemy jej jeść od razu).

 

 

Pasta z wędzonego łososia z koperkiem (na 8 jajek)

pasta z łososia

Składniki:

  • żółtka,
  • ok. 100 gr wędzonego łososia,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • gęsty jogurt naturalny typu greckiego bądź śmietana 18%,
  • 1 łyżka oleju bądź oliwy z oliwek,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Żółtka wymieszać z jogurtem lub śmietaną, oliwą bądź olejem do odpowiedniej konsystencji. Doprawić solą, pieprzem, koprem. Faszerować jajka, na każdej połówce układać plaster wędzonego łososia, skropić sokiem z cytryny.

Pasta do jajek ziołowa z bułką tartą

Składniki:

  • żółtka 12 jajek,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1/4 szkl. majonezu,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki posiekanej młodej cebulki dymki ze szczypiorkiem,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Bułkę tartą przesmażyć na maśle, do lekkiego zbrązowienia. Pozostałe składniki (żółtka, majonez, śmietanę, dymkę, zioła, sok z cytryny, musztardę) wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Faszerować jajka, każde posypać zrumienioną bułką tartą.

 

Pasta grzybowa

Składniki:

  • 12 żółtek jajek,
  • tymianek,
  • 1 szkl. posiekanych grzybów, dowolnych,
  • 1 szalotka lub trochę cebuli,
  • sól, pieprz,
  • masło,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu typu greckiego,
  • 1/2 szkl. żółtego sera, startego.

Sposób przygotowania:

Grzyby, szalotkę (lub cebulę) podsmażyć na maśle z tymiankiem, pod koniec smażenia dodać sól i pieprz. Do grzybów dodać majonez i jogurt. Dodać żółtka. Faszerować jajka. Na każdą połówkę posypać trochę sera.

 

Pasta prosta z selerem naciowym i kaparami

Składniki:

 

  • 12 żółtek jajek,
  • 1/4 szkl. selera naciowego pokrojonego na zgrabne kawałki lub kosteczkę,
  • 1/4 szkl. majonezu,
  • 3 łyżki gęstego greckiego jogurtu naturalnego (lub innego, gęstego),
  • 2 łyżki posiekanych liści selera naciowego,
  • 1 łyżka posiekanych kaparów,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszać żółtka, seler naciowy, majonez, jogurt, kapary, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Faszerować jajka. Udekorować listkami selera naciowego.

 

Pasta do jajek jogurtowa z czosnkiem

Składniki:

  • 12 żółtek jajek,
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku lub cebulki dymki,
  • 1/2 szkl. jogurtu gęstego typu greckiego plus 2 łyżki dodatkowo,
  • pół ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka posiekanych kaparów.

 

Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszać żółtka, cebulkę lub szczypiorek, musztardę, kapary, czosnek i jogurt. Faszerować jajka. Można udekorować świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

 

Skorzystaj z naszych kulinarnych inspiracji. Zachwyć gości świątecznym stołem pełnym niesamowitych smakołyków z kolorowych jaj!

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO