KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Co jeść, aby mieć dobry wzrok?

Opublikowano 14.03.2018 r.
Czy wiesz, że włączając do swojej diety określone produkty spożywcze, możesz znacznie zredukować ryzyko wystąpienia chorób oczu? Poznaj jedzenie dobre dla naszego wzroku.

Każdego dnia nasze oczy pracują na najwyższych obrotach. Naturalne jest więc, że wzrok się męczy, a z upływem lat pogarsza się ostrość widzenia. Warto jednak wiedzieć, że możemy znacznie ograniczyć rozwój tego procesu i wzmocnić wzrok. Jak to zrobić? Włącz do swojego jadłospisu kilka cennych produktów. 

Luteina – naturalna ochrona wzroku

Luteina to naturalny żółty barwnik, który znajduje się w roślinach. Warto wiedzieć, że jest niezwykle wartościowa dla naszego wzroku - zapewnia ochronę oczom. W naszym organizmie najwięcej luteiny gromadzi się w plamce żółtej oka, odpowiedzialnej za widzenie barw oraz ostrość obrazu. Niedobór luteiny wpływa na gorsze funkcjonowanie plamki żółtej, co w efekcie prowadzi do coraz większych problemów z widzeniem.

Najbogatszym źródłem luteiny są warzywa zielone, m.in. kapusta, brukselka, szpinak, jarmuż, groszek zielony, brokuły, seler naciowy. Poza tym znajdziemy ją w żółtku jaja kurzego oraz w czarnej porzeczce i awokado. Optymalna, dzienna dawka luteiny wynosi 6 mg. 

Cynk na zdrowe oczy

Cynk chroni oczy przed negatywnym wpływem środowiska zewnętrznego. Jego niedobór może z kolei prowadzić do krótkowzroczności. Produkty spożywcze, w których go znajdziemy to żółtka jaj kurzych, pestki dyni, orzechy, ryby, wątróbka, mięso wołowe, a także owoce morza. 

Kwasy omega-3

Ich niedobór może doprowadzić do nieprzyjemnych objawów zespołu suchego oka. Kwasy omega-3 dostarczane do organizmu zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej oka. Znajdziemy je głównie w tłustych rybach morskich, m.in. łosoś, makrela, śledzie czy szprotki. 

Witamina A  (beta-karoten)

Niedobór witaminy A może prowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej, a nawet pojawienia się zaćmy. Poza tym również ma wpływ na wystąpienie zespołu suchego oka, czyli zaburzeń oczu, wywołanych niedostatecznym wydzielaniem łez. Witaminę A znajdziemy w jajkach, masle, tłustych rybach morskich, a także marchwi, papryce, brokułach, szpinaku, pomidorach, brzoskwiniach, borówkach, morelach i śliwkach. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO