KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Naturalne produkty przeciwbólowe zamiast tabletek?

Opublikowano 03.07.2018 r.
Kiedy tylko pojawia się ból sięgasz po tabletkę przeciwbólową? Nie jest to najlepsze rozwiązanie! Warto spróbować na początek w naturalny sposób uśmierzyć te nieprzyjemne dolegliwości. Poniżej przedstawiamy kilka produktów, które przyniosą ulgę, a z pewnością masz je w swojej kuchni.

Goździk na ból głowy

Goździki zawierają eugenol, który ma właściwości znieczulające. Przy bólu głowy zastosuj ¼ łyżeczki sproszkowanego goździka i wymieszaj z 1 łyżką olejku cynamonowego. Następnie wetrzyj w skronie – możesz stosować 2 razy dziennie. 

Kurkuma na bolące stawy

Kurkuma blokuje receptory bólu, a także zapobiega tworzeniu się stanów zapalnych w organizmie. Doskonale sprawdza się do łagodzenia dolegliwości bólowych stawów. Aby wzmocnić jej działanie, można połączyć ją z pieprzem. 1 łyżeczkę kurkumy mieszamy ze szczyptą pieprzu i odrobiną miodu w szklance ciepłego mleka. Taki zdrowotny napój można spożyć raz dziennie. 

Oliwa z oliwek na stany zapalne

Co ciekawe oliwa ma właściwości przeciwzapalne, podobne do ibuprofenu. Najskuteczniej zadziała jeśli dziennie spożyjemy jej 3 łyżki. Oliwa jest także pomocna przy bólu ucha – jedną kroplę ciepłej oliwy z oliwek wlej do ucha. 

Ocet jabłkowy i cynamon na ból gardła

Ocet jabłkowy ma właściwości antybakteryjne. Jest polecany na ból gardła – zastosuj go już przy pierwszych objawach. Połącz ze sobą 0,5 szklanki ciepłej wody i 0,5 szklanki octu jabłkowego. Taką miksturą płuczemy gardło nawet co godzinę. 

Cynamon również jest niezwykle skuteczny w uśmierzaniu bólu gardła. Polecamy 2 łyżeczki cynamonu i łyżeczkę miodu rozpuścić w 2/3 szklanki ciepłej wody. Pij raz dziennie. 

Wiśnie na zdrowe stawy

Wiśnie mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Polecane są osobom z artretyzmem, zmagającymi się z bólami mięśni i tzw. zakwasami. Zaleca się zjedzenie 20 wiśni dziennie (mogą być także mrożone) oraz picie soków wiśniowych. 

Imbir na reumatyzm

Imbir ma podobne działanie do leków przeciwzapalnych. Pomaga w likwidowaniu bólu stawów. Osoby z takimi dolegliwościami powinny zatem jak najczęściej dodawać do potraw i napojów świeży lub sproszkowany imbir. 

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO