KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Kulinarna przygoda z kwiatami jadalnymi

Opublikowano 23.03.2018 r.
W artykule "Kwiaty jadalne, czyli kolorowy bukiet na talerzu" poznaliśmy najpopularniejsze kwiaty jadalne. Dziś przedstawiamy Wam kilka ciekawych przepisów z wykorzystaniem tych kwiatów. Na talerzu będzie smacznie, ale także niezwykle estetycznie!

Sałatka z nasturcją

Nasturcja ma delikatnie ostry smak, świetnie nadaje się więc do sałatek.

Składniki:

  • kilka kwiatów nasturcji,
  • roszponka,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • kilka pokrojonych na połówki pomidorków koktajlowych.

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu winnego, 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu,
  • pół łyżeczki miodu. 

Roszponkę myjemy i wkładamy do miski, ser mozzarella kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do roszponki, posypujemy całość pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i kwiatami nasturcji. Mieszamy i polewamy sałatkę sosem. 

 

Sałatka owocowa z bratkiem

Składniki:

  • 1 jabłko,
  • 2 kiwi,
  • 2 banany,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 mandarynki,
  • garść suszonej żurawiny,
  • kilka kwiatów bratka.

Owoce kroimy, mieszamy ze sobą, dosypujemy suszoną żurawinę i kwiaty bratka. Sałatkę można polać sokiem z cytryny, połaczonym  z łyżką miodu. 


Muffiny z bratkiem

Składniki:

  • 500 g mąki, 
  • 250 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  •  300 g maślanki,
  • 100 g roztopionego masła, 
  • 2 jajka.

Krem:

  • 300 g serka kremowego,
  • 250 g masła, 
  • 1,5 szklanki cukru pudru, 
  • barwnik spożywczy (jeśli chcemy uzyskać kolorowy krem)

Łączymy ze sobą wszystkie składniki "suche", a w osobnej misce składniki "mokre". Następnie łączymy je ze sobą i dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Krem:
Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy serek kremowy, cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy barwnik i mieszamy. Krem schładzamy przez około 1 godzinę w lodówce. Następnie dekorujemy nim przestudzone babeczki. Na każdą kładziemy jeszcze kwiatek bratka. 
 

Syrop z czarnego bzu

Składniki:

  • około 30 balchadów kwiatów czarnego bzu,
  • sok wyciśnięty z 4 cytryn,
  • 1,5 l wody,
  • 1 kg cukru,


Kwiaty oddzielamy od łodyżek. Następnie zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Kolejno - przecedzamy, dodajemy sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy, ale nie gotujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia, przelewamy do słoiczków. 

 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO