KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
18 marca 2018

Nielegalna hodowla świń w Mrągowie

Zagrożenie wynikające z rozprzestrzeniania się na terytorium Polski afrykańskiego pomoru świń (ASF) nakłada na odpowiedzialne w tym zakresie służby nadzór nad właściwym przewozem zwierząt, produkcją, sprzedażą i obiegiem mięsa. Policjanci prowadzą intensywne kontrole nad miejscami sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego i transportem zwierząt. 

W trosce o bezpieczeństwo mieszkańców Inspektorat Weterynarii we współpracy m.in. z policjantami prowadzą działania w tym zakresie, a ich efekt zaskoczył jednego z gospodarzy w gminie Mrągowo - informuje oficer prasowy Komendy Powiatowej Policji w Mrągowie.

W jednym z domostw na terenie gminy Mrągowo, pracownicy Inspekcji Weterynaryjnej wspólnie z policjantami ujawnili nielegalną hodowlę trzody chlewnej oraz wiele nieprawidłowości związanych z jej zabezpieczeniem przed występującym zagrożeniem związanym z ASF. Miedzy innymi hodowla ta nie została zgłoszona do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, a zakupione świnie pochodziły z niewiadomego źródła, tym samym nie były też oznakowane.

W efekcie za naruszenie Ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz  zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt właścicielowi grozi wysoka kara pieniężna określona w art. 85 aa, ponadto zwierzęta te mogą zostać uśmiercone.

Podejmowane działania mają na celu przeciwdziałanie wystąpieniu przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) - dodaje oficer prasowy KPP w Mrągowie.

Wspólne kontrole policji i weterynarzy dotyczą m.in. transportu zwierząt oraz miejsc, gdzie mógł odbywać się nielegalny handel trzodą chlewną. Dlatego sprawdzeniu podlegają również podmioty prowadzące sklepy lub stoiska mięsne na targowiskach i bazarach, jak również restauracje oraz inne placówki gastronomiczne w celu wykrycia i eliminacji procederu wprowadzania do obrotu mięsa niewiadomego pochodzenia we współpracy z Sanitarną Stacją Epidemiologiczną.

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione