Szablok, czyli zupa fasolowa po kujawsku
Opublikowano 15.03.2018 r.
Zupy są nieodłącznym elementem polskich obiadów. Na Kujawach większość z nich była zabielana za pomocą tzw. zaklepki. Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na tradycyjny szablok, czyli zupę fasolową po kujawsku.
Składniki:
- 2 l wody,
- 0,5 kg białej fasoli,
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- cebula,
- 2 łyżki smalcu,
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera),
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:
Fasolę moczymy przez całą noc, później gotujemy ją razem z zielem angielskim i liściem laurowym. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę. Następnie ugotowane warzywa mieszamy z fasolą. Przygotowujemy zasmażkę z mąki i tłuszczu na patelni i zaprawiamy fasolę. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Do zupy dodajemy jeszcze zarumienioną na tłuszczu cebulę. Można przygotować także wersję zupy na mięsnym wywarze.
Ten i wiele więcej przepisów na tradycyjne kujawskie zupy znajdziesz w książce „Wyjątkowe smaki Kujaw”, którą można zamówić na stronie księgarni WDR.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|