KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Szablok, czyli zupa fasolowa po kujawsku

Opublikowano 15.03.2018 r.
Zupy są nieodłącznym elementem polskich obiadów. Na Kujawach większość z nich była zabielana za pomocą tzw. zaklepki. Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na tradycyjny szablok, czyli zupę fasolową po kujawsku. 

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 0,5 kg białej fasoli,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • cebula,
  • 2 łyżki smalcu,
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera),
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez całą noc, później gotujemy ją razem z zielem angielskim i liściem laurowym. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę. Następnie ugotowane warzywa mieszamy z fasolą. Przygotowujemy zasmażkę z mąki i tłuszczu na patelni i zaprawiamy fasolę. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Do zupy dodajemy jeszcze zarumienioną na tłuszczu cebulę. Można przygotować także wersję zupy na mięsnym wywarze. 


Ten i wiele więcej przepisów na tradycyjne kujawskie zupy znajdziesz w książce „Wyjątkowe smaki Kujaw”, którą można zamówić na stronie księgarni WDR.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj