KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Szablok, czyli zupa fasolowa po kujawsku

Opublikowano 15.03.2018 r.
Zupy są nieodłącznym elementem polskich obiadów. Na Kujawach większość z nich była zabielana za pomocą tzw. zaklepki. Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na tradycyjny szablok, czyli zupę fasolową po kujawsku. 

Składniki:

  • 2 l wody,
  • 0,5 kg białej fasoli,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • cebula,
  • 2 łyżki smalcu,
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera),
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez całą noc, później gotujemy ją razem z zielem angielskim i liściem laurowym. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i włoszczyznę. Następnie ugotowane warzywa mieszamy z fasolą. Przygotowujemy zasmażkę z mąki i tłuszczu na patelni i zaprawiamy fasolę. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Do zupy dodajemy jeszcze zarumienioną na tłuszczu cebulę. Można przygotować także wersję zupy na mięsnym wywarze. 


Ten i wiele więcej przepisów na tradycyjne kujawskie zupy znajdziesz w książce „Wyjątkowe smaki Kujaw”, którą można zamówić na stronie księgarni WDR.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO