Sycące przekąski - poznaj nasze propozycje!
Pomidory faszerowane różnościami
Składniki:
- 15 niedużych, okrągłych, jędrnych pomidorów,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny
Wykonanie :
Pomidory umyć, ściąć „kapelusze” od strony ogonków, wydrążyć miąższ, posolić, skropić wewnątrz sokiem z cytryny. Przyrządzić pięć rodzajów nadzienia, nałożyć je w wydrążone pomidory, przybrać i ułożyć na liściach sałaty.
Nadzienie I : 3 łyżki ugotowanego ryżu wymieszać z 2 łyżkami majonezu, drobniutko pokrojonym świeżym ogórkiem, solą, pieprzem i curry.
Nadzienie II : Małą puszkę sardynek połączyć ze 100 g roztartego białego sera i posiekaną zieloną pietruszką.
Nadzienie III : 50 g sera ementalera pokroić w drobniutką kostkę, wymieszać z 2 łyżkami tak samo rozdrobnionego ogórka, 2–3 marynowanymi grzybkami drobno posiekanymi i 2 łyżkami majonezu.
Nadzienie IV :2 jaja ugotowane na twardo posiekać, utrzeć z łyżką masła, 2 małymi cebulkami posiekanymi ze szczypiorkiem, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą myśliwską.
Nadzienie V : 4 łyżki twarogu rozetrzeć z 3 łyżkami gęstej śmietany, dodać kopiastą łyżkę drobno pokrojonej świeżej papryki, szczypiorek i ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem
Ser żółty faszerowany
Składniki:
- 50 dag żółtego sera,
- 20 dag wędliny,
- 2 jaja na twardo,
- 2 gotowane marchewki,
- pół puszki zielonego groszku,
- natka pietruszki lub szczypiorek,
- ćwierć kostki masła,
- 10 dag sera topionego,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Z masła oraz topionego serka, dodając sól i pieprz, utrzeć gładką masę. Jaja, wędlinę i marchewkę pokroić w drobną kostkę, natkę posiekać, wymieszać, dodać groszek i połączyć z masą serową. Żółty ser pokroić w małe kostki, włożyć do grubszej torebki foliowej, umieścić w garnku z wrzącą wodą i obracać, aby równo się roztopił. Trzeba uważać, aby torebka nie dotknęła dna garnka, bo ser będzie się topił nierównomiernie.
Gdy ser będzie miękki, należy go wyjąć z torebki i rozwałkować jak ciasto na prostokąt grubości około 0,5 cm (trzeba to zrobić szybko, aby ser nie zastygł), posmarować przygotowaną masą i zwinąć. Owinąć ściereczką lub folią aluminiową i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Pokroić w plasterki i podawać jako przystawkę z ulubioną surówką.
Surówka wielowarzywna
Składniki:
- po niedużym kawałku kapusty białej i czerwonej,
- pół selera,
- 1–2 marchewki,
- cebula,
- 2 łyżki majonezu lub oliwy z oliwek,
- cukier, sól.
Wykonanie:
Czerwoną kapustę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a marchewkę na tarce o oczkach średniej wielkości. Cebulę i białą kapustę drobno posiekać. Wszystkie warzywa połączyć, doprowadzić do smaku solą i cukrem, wymieszać z majonezem lub oliwą z oliwek.
A może deser?
Koktajl mleczno-owocowy
|
Wykonanie:
Mleko połączyć z owocami, dodać cukier i zmiksować. Podawać w wysokich szklankach.
Smacznego!
Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Podstawowym zadaniem KPODR jest udzielanie wszechstronnej pomocy rolnikom, mieszkańcom obszarów wiejskich oraz przedsiębiorcom związanym z przetwórstwem rolno-spożywczym w celu zwiększania dochodów gospodarstw rolnych oraz poprawy warunków życia na wsi.Główna siedziba znajduje się w Minikowie (pow. Nakielski). Ośrodek posiada oddziały w Zarzeczewie (pow. Włocławski) oraz w Przysieku (pow. Toruński). Posiada własne wydawnictwo,które jest wydawcą miesięcznika Wieś Kujawsko-Pomorska oraz wielu poradników. Organizuje liczne wystawy i targi -m.in Międzynarodowe Targi Rolno-Spożywcze "Agrotech" w Minikowie, które na obszarze 12ha odwiedza corocznie ok. 350 wystawców i około 35 tys. zwiedzających. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|