KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Zawsze udane baby wielkanocne - najlepsze przepisy!

Opublikowano 12.04.2019 r.
Wśród tradycyjnych, wielkanocnych wypieków szczególne miejsce zajmują baby – drożdżowe, piaskowe i wiele innych. Od lat goszczą na polskich stołach i są jednym z naszych ulubionych smakołyków. Przygotowaliśmy dla Was przepisy na zawsze udane baby wielkanocne! 

Świąteczna babka piaskowa

Składniki:

  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szklanka mąki pszennej, 
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 jaja,
  • ½ szklanki 12% śmietanki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok z połówki cytryny i skórka otarta z cytryny.

 

Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i smietankę – cały zcas ucieramy. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny, przesiane przez sito mąki, proszek do pieczenia – ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Średniej wielkości formę do babek smarujemy masłem i wysypujemy bulką tartą – na tak przygotowaną wylewamy ciasto.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 50 minut. Po ostudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

 

Wielkanocna baba drożdżowa 

Składniki:

  • 10 dag świeżych drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 8 żółtek,
  • 0,5 l mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 kg mąki,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • garść namoczonych rodzynek.

 

Robimy zaczyn drożdżowy - drożdże mieszamy z łyżką cukru i połową łyżki mąki, zalewamy łyżką ciepłego mleka, mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Cukier i żółtka ucieramy na puszysta masę, dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Do masy dokładamy pozostałą mąkę (przesianą) i mleko. Na koniec dodajemy rozczyn i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, dodajemy rodzynki i stopione (ale nie gorące masło). Następnie wyrabiamy ciasto, przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i odstawiamy na kolejne pół godziny.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 minut. Babę można udekorować lukrem i odrobiną otartej skórki z cytryny.

 

Baba majonezowa

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,                      
  • 0,5 szklanki mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 jaja,
  • kilka kropli aromatu cytrynowego,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

 

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, dalej ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy żółtka i mieszamy na wolniejszych obrotach mikserem. Przesiewamy mąki  i proszek do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy jeszcze majonez i aromat cytrynowy, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki babkowej (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą). Pieczemy około 35-40 minut w temp. 180 st. 
Babę można udekorować lukrem, polać polewą z białej czekolady lub posypać cukrem pudrem. 

                                                      

 

 

Budyniowa babka wielkanocna

Składniki:

  • 5 jaj,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo przesianą mąkę, budynie w proszku, proszek do pieczenia i olej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 min w temperaturze 180 st. C. 

 

 

Ach te baby wielkanocne... po prostu palce lizać! Życzymy udanych wypieków świątecznych!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj