Zawsze udane baby wielkanocne - najlepsze przepisy!
Świąteczna babka piaskowa
Składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 2 jaja,
- ½ szklanki 12% śmietanki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sok z połówki cytryny i skórka otarta z cytryny.
Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i smietankę – cały zcas ucieramy. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny, przesiane przez sito mąki, proszek do pieczenia – ucieramy do uzyskania gładkiej konsystencji. Średniej wielkości formę do babek smarujemy masłem i wysypujemy bulką tartą – na tak przygotowaną wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 50 minut. Po ostudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Wielkanocna baba drożdżowa
Składniki:
- 10 dag świeżych drożdży,
- 0,5 szklanki cukru,
- 8 żółtek,
- 0,5 l mleka,
- 2 łyżki masła,
- 1 kg mąki,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- garść namoczonych rodzynek.
Robimy zaczyn drożdżowy - drożdże mieszamy z łyżką cukru i połową łyżki mąki, zalewamy łyżką ciepłego mleka, mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Cukier i żółtka ucieramy na puszysta masę, dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli. Do masy dokładamy pozostałą mąkę (przesianą) i mleko. Na koniec dodajemy rozczyn i dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, dodajemy rodzynki i stopione (ale nie gorące masło). Następnie wyrabiamy ciasto, przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i odstawiamy na kolejne pół godziny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 minut. Babę można udekorować lukrem i odrobiną otartej skórki z cytryny.
Baba majonezowa
Składniki:
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 jaja,
- kilka kropli aromatu cytrynowego,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, dalej ubijamy aż się rozpuści. Dodajemy żółtka i mieszamy na wolniejszych obrotach mikserem. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec dodajemy jeszcze majonez i aromat cytrynowy, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki babkowej (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą). Pieczemy około 35-40 minut w temp. 180 st.
Babę można udekorować lukrem, polać polewą z białej czekolady lub posypać cukrem pudrem.
Budyniowa babka wielkanocna
Składniki:
- 5 jaj,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 3/4 szklanki oleju,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo przesianą mąkę, budynie w proszku, proszek do pieczenia i olej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 min w temperaturze 180 st. C.
Ach te baby wielkanocne... po prostu palce lizać! Życzymy udanych wypieków świątecznych!
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|