Surówki z kapusty - pyszny dodatek do obiadu

Surówka z białej kapusty "tradycyjna"
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru,
- pieprz, sól do smaku.
Kapustę myjemy i szatkujemy, posypujemy delikatnie solą. Marchewkę i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, łączymy z kapustą i mieszamy składniki, dodajemy oliwę, sok z cytryny i cukier, mieszamy.
Surówka z białej kapusty "egzotyczna"
Składniki:
- pół główki kapusty białej,
- kilka krążków ananasa z puszki,
- 3 szczypiorki,
- garść suszonej żurawiny (wcześniej moczymy ją we wrzątku kilka minut) ,
- sól i pieprz do smaku
Sos:
- 2 łyżeczki majonezu,
- 2 łyżeczki musztardy delikatnej,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek.
Kapustę szatkujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty, wsypujemy żurawinę i posiekany szczypiorek. Całość polewamy sosem (łączymy wszystkie składniki sosu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji).
Surówka z czerwonej kapusty "po polsku"
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty,
- 2 jabłka,
- 1 marchewka,
- 2 ogórki kiszone,
- pół pęczka pokrojonej drobno pietruszki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i cukier do smaku.
Kapustę myjemy i szatkujemy. Jabłka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, polewamy oliwą i doprawiamy solą i cukrem do smaku. Przed podaniem można posypać pietruszką.
Surówka z czerwonej kapusty – wersja z majonezem
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty,
- 1 jabłko,
- pół cebuli,
- 1 marchewka,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sok z połówki cytryny,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w drobną kosteczkę, marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem do smaku - mieszamy.
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|