KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Food Pharmacy - co warto wiedzieć o leczeniu jedzeniem?

Opublikowano 23.03.2018 r.
Każdy wie, że pożywienie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Wiele osób stara się więc zdrowo odżywiać, jednocześnie zastanawiając się, co to właściwie znaczy „zdrowo się odżywiać”. Sprawdźmy, na czym polega idea food pharmacy. 

Codziennie słyszymy i czytamy mnóstwo informacji o nowych trendach żywieniowych, dietach, egzotycznych produktach superfood, które według ekspertów muszą mieć miejsce w naszej codziennej diecie. Jak zatem w tym gąszczu znaleźć wartościowe informacje, czy warto co chwilę diametralnie zmieniać dietę? A może trzeba jednak zastanowić się nad funkcjonowaniem swojego organizmu? Znaleźć kilka wartościowych zasad, do których będziemy się stosować każdego dnia i na stałe zmienić sposób odżywiania.

Idea Food Pharmacy

Food Pharmacy to trend żywieniowy mówiący o tym, jak możemy wpłynąć na swoje zdrowie, dzięki temu, co jemy - czyli jak leczyć się dietą. Wiedza o leczeniu pożywieniem nie jest nowością XXI wieku, już w starożytności wykorzystywano dietę w celach leczniczych i wierzono, że pożywienie może być lekarstwem. To, co jemy decyduje bowiem o tym, czy jesteśmy zdrowi, jakie mamy samopoczucie i ile mamy sił i energii na co dzień.

Twórczynie trendu Food Pharmacy przede wszystkim skupiły się  na trzech aspektach:
    1. Prawidłowo funkcjonującej florze jelitowej oraz wpływie pożywienia na przyjazne nam bakterie żyjące w jelicie grubym - jak wpływają one na odporność, dlaczego zaburzenia dotyczące flory jelitowej powodują choroby. 
    2. Zmniejszaniu rozwijających się w organizmie stanów zapalnych za pomocą pożywienia.
    3. I wreszcie, co jeść, aby zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie.  

Nauka niezaprzeczalnie potwierdza wpływ flory jelitowej, zdrowych jelit i odpowiedniej diety na zdrowie. Wiadomo również, że to od nas zależy kondycja flory jelitowej i zdrowie jelit. Jakie są więc główne założenia trendu Food Pharmacy i czy warto stosować je w codziennej diecie? 

Cukrowy detoks to jeden z podstawowych założeń diety Food Pharmacy, powinien trwać co najmniej dwa tygodnie, po tym czasie apetyt na słodycze powinien się zmniejszać. Oczywiście cukier jest potrzebny organizmowi, ważne jednak, jakie są jego źródła. Najlepiej wyeliminować z diety słodzone napoje i gotowe słodycze kupowane w sklepie, często słodzone syropem glukozowo-fruktozowym. Bezpieczna dobowa dawka cukru to maksymalnie 25 gramów na dobę czyli 5 łyżeczek. 

Duża ilość warzyw to kolejne założenie diety, większość osób je zbyt małą ilość warzyw, które są doskonałym źródłem błonnika i substancji odżywczych oraz przeciwutleniaczy. Jedzenie warzyw wpływa korzystnie na florę bakteryjną, która z kolei oddziałuje na funkcjonowanie całego organizmu w tym odporności. Aby substancje odżywcze zawarte w warzywach dobrze się wchłaniały, powinno się je łączyć z źródłami zdrowych tłuszczy – olejami zimnotłocznymi i oliwą z oliwek.

Ryby i mięso – zaleceniem diety jest zmniejszenie ilości spożywanego mięsa, szczególne czerwonego z jednoczesnym zwiększeniem ilości spożywanych ryb, w szczególności ryb morskich.

Złe i dobre tłuszcze – Food Pharmacy zaleca ograniczanie tłuszczów nasyconych i zwiększanie ilości spożywanych tłuszczów nienasyconych, zwraca także uwagę na właściwy stosunek kwasów omega 6 i 3. Odpowiednie proporcje tych kwasów tłuszczowych znajdują się w oliwie z oliwek oraz oleju lnianym czy nierafinowanym oleju rzepakowym.

Temperatura przetwarzania żywności jest istotnym czynnikiem przygotowania posiłków. Powinno się je podgrzewać w najniższej możliwej temperaturze, bowiem wysokie temperatury powodują powstawanie wielu toksycznych związków w produktach spożywczych i utratę substancji odżywczych. Potrawy można więc przygotowywać w piekarniku zamiast na patelni w temperaturze od 50 do 80 °C. 

Okresowy post to kolejne założenie Food Pharmacy, ale nie chodzi o typową głodówkę, ale o takie skomponowanie posiłków i dostarczenie tylu kalorii i substancji odżywczych, aby organizm mógł codziennie odpoczywać i regenerować się. Ilość spożywanych w ciągu dnia kalorii trzeba jednak dostosować do typu wykonywanej pracy, płci, a nawet klimatu, w którym się mieszka. Okresowy post polega więc na przyjmowaniu odpowiedniej ilości substancji odżywczych i kalorii przez 8 godzin dziennie w kilku posiłkach i odpoczynek przez pozostałe 16 godzin (np. kolacja o godzinie 17, następnie śniadanie o godzinie 9). Taki post według autorek Food Pharmacy wystarczy zastosować trzy razy w tygodniu. 

Czy warto stosować te zasady w codziennym żywieniu?

Większość z nich wartych jest rozważenia i codziennego stosowania, niektóre natomiast wydają się trudne do realizacji np. okresowy post. Warto poszukać więc złotego środka, bowiem kilka przytoczonych zasad kuchni Food Pharmacy z pewnością może korzystnie wpłynąć na stan zdrowia. 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO