KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Czas na smoothie!

Opublikowano 04.04.2018 r.
Konsystencją przypomina mleczny koktajl, ale nie ma w nim ani grama nabiału. Smoothie to pyszna mieszanka owocowych soków! Wkrótce wiosna, a to najlepszy czas, by rozpocząć przygodę ze smoothie!

Jak powstało smoothie?

Ten oryginalny napój, jak wiele innych wartych uwagi rzeczy i potraw, jest po trochu dziełem przypadku. Młody, chorowity (zmagał się z cukrzycą i alergiami) chłopiec w trakcie pracy przy obsłudze syfona, postanowił przeprowadzić kilka „eksperymentów” w trakcie przygotowywania napojów. Mieszał i miksował ze sobą najróżniejsze owoce: banany, ananasy, truskawki. Z takiej właśnie mieszanki powstało smoothie. Dzisiaj, Stephen Kurnau (bo to on właśnie jest tym chłopcem) nazywany jest królem smoothie i zarządza siecią barów ze zdrową żywnością. "Wynaleziony" przez niego napój zaczął żyć natomiast własnym życiem. Najpierw podbił USA, teraz „robi karierę” w Europie.

Czym tak naprawdę jest smoothie?

To miks mrożonych (lub świeżych) owoców (lub przecieru owocowego) zmieszanych z sokami owocowymi (np. pomarańczowym lub jabłkowym). Całość ma gęstą konsystencję przypominającą koktajl. Stąd właśnie wzięła się nazwa. W języku angielskim „smooth” znaczy łagodny, delikatny. Najlepsze, najzdrowsze i najbardziej naturalne smoothie nie zawiera cukru i żadnych dodatków. Nie powinno też opierać się na sokach z koncentratu, a na świeżych sokach i przecierach. 

Smoothie to napój łatwo przyswajalny i bogaty w składniki odżywcze: węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Szczególnie poleca się go osobom aktywnym uprawiającym sport. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska w trakcie przerwy od pracy. Smakuje pysznie, a pod względem walorów zdrowotnych bije na głowę nafaszerowane chemią i cukrem napoje gazowane. 

Na polskim rynku smoothie pojawia się coraz częściej i już nie ma większych problemów z tym, by znaleźć je w sklepach spożywczych czy supermarketach. W sklepach z żywnością ekologiczną znaleźć można także smoothie BIO. Niestety, zarówno w pierwszym jak i drugim wypadku, wadą smoothie jest stosunkowo wysoka cena. 

Jest jednak i rozwiązanie tego problemu. Wystarczy popuścić wodze fantazji (albo przejrzeć Internet) i przyrządzić smoothie samemu. Zmieszanie ze sobą (wedle upodobań i gustu) przecieru i dwóch soków nie jest przecież takie trudne, choć na pewno pomocny będzie blender. Polecamy wykonywanie sezonowych smoothie także z dodatkiem warzyw, np. szpinaku, sałaty, jarmużu.

 

 

kontakt1.jpg
Magdalena Przybylak-Zdanowicz

Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł.

Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

 

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO