Propolis i wosk - najlepsze pszczele kosmetyki
Propolis, to żywica wytwarzana przez pszczoły, od dawien dawna stosowana jako środek leczniczy przeciw najróżniejszym dolegliwościom skórnym. Ma działanie m.in. przeciwbakteryjne. Na bolącą ranę naturaliści polecali przykładanie opatrunków z np. nalewki propolisowej, która miała działanie antyseptyczne. Częściej jednak stosowano okłady z samego miodu, bo był łatwiej dostępny. To właśnie złocisty płyn był stosowany jako środek opatrunkowy m.in. na rany pooperacyjne np. po usunięciu nowotworów. Opatrunki wykonane z miodu przyspieszały gojenie się ran i często lepiej niż antybiotyki przeciwdziałały infekcjom. My jednak chcemy zaproponować nalewkę propolisową. Jak ją wykorzystać? Oto przykładowe zastosowania:
Nalewka propolisowa
Naturaliści polecają stosowanie nalewki propolisowej na wszelkiego rodzaju owrzodzenia, rany i zainfekowane miejsca m.in. w jamie ustnej. Wystarczy wacik lub patyczek nasączyć odrobiną nalewki i posmarować zainfekowane miejsce. Można także aplikować nalewkę propolisową na szczoteczce do zębów. Wystarczy nanieść trochę i dokładnie wmasować w dziąsła. Kuracja jest zalecana m.in. przy paradontozie.
Gdy smak i moc nalewki nam nie odpowiada można ją rozcieńczyć wodą, stosując proporcję 1 łyżeczka nalewki na szklankę wody. Taki płyn z powodzeniem można stosować do płukania jamy ustnej, a także do przecierania ran. Dzięki silnym właściwościom przeciwzakaźnym woda z propolisem znieczula i przyspiesza gojenie tkanek i polecana jest do regularnych przemywań bolących miejsc.
Balsam do ust z woskiem pszczelim
By przygotować balsam należy w garnku podgrzać dobrej jakości tłuszcz, np. 2 łyżeczki domowego masła, dodać łyżeczkę oleju rycynowego, startego wosku pszczelego i olejku migdałowego lub oliwy z oliwek. Wszystkie składniki podgrzać na delikatnym ogniu, mieszać, aż składniki dokładnie się rozpuszczą. Nie mogą się zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Zastygnięty balsam przełożyć do zakręcanego słoiczka. Stosować jako ochronny balsam przed wiatrem, słońcem, lub w formie odżywki do ust.
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|