KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Zupy na świątecznym stole - którą wybierzesz?

Opublikowano 23.03.2018 r.
Wśród wielkanocnych przysmaków czołowe miejsce zajmują zupy – żur, biały barszcz, a także zupa chrzanowa. Wypróbuj nasze przepisy – dla każdego mamy coś dobrego!  

Żur wielkanocny

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 3 szklanki zakwasu,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 0,5 kg białej kiełbasy,
  • marchewka, pietruszka,
  • jajka – do każdego talerza 2 połówki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka startego chrzanu,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, majeranek i ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

Ze szklanki mąki żytniej i 0,5 l letniej wody robimy zaczyn. Mąkę zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Do zaczynu można dodać również skórkę razowego chleba. Najlepiej przechowywać go w glinianym naczyniu, tzw. żurowniku, ale sprawdzi się też słoik. Zakwas przechowujemy w ciepłym miejscu przez 3 dni. Codziennie mieszamy. 

Do gotującej się wody dodajemy pietruszkę, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, podpieczoną na ogniu cebulę, rozdrobniony czosnek, majeranek oraz białą kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotujemy około 45 minut. Następnie dodajemy zakwas i chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotujemy. Po zdjęciu z ognia zabielamy śmietaną – mieszamy ją w osobnym naczyniu z kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do garnka. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Możemy dodać także ziemniaki. 

 

 


Wielkanocny biały barszcz

 

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek,
  • włoszczyzna – 1 duża marchew, por, kawałek selera, pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna czarnego pieprzu,
  • majeranek,
  • 2 szklanki zakwasu pszennego,
  • 4 białe kiełbasy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka startego chrzanu. 

Sposób przygotowania:

W 3 litrowym garnku wstawiamy mięso, doprawiamy solą, gotujemy przez około 0,5 godziny. Następne dodajemy obrane warzywa, pieprz i resztę przypraw. Gotujemy pod przykryciem przez  godzinę. Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy jeszcze około 15 minut. Dodajemy chrzan, czosnek i zakwas, gotujemy jeszcze chwilę. W osobnym naczyniu odlewamy łyżkę wazową zupy i łączymy ją ze śmietaną. Po zdjęciu zupy z ognia, zabielamy barszcz. Podajemy z jajkiem. 

 

Zupa chrzanowa 

 

Składniki:

  • 1 por,
  • 2 pietruszki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • 2 l wody,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ¾ szklanki śmietany kremówki,
  • 1 liść laurowy,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna czarnego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • 5 łyżek tartego chrzanu.

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa obieramy, drobno kroimy i również podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy około 40 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotujemy do miękkości. Następnie zupę blendujemy. Dodajemy śmietankę, chrzan, doprawiamy do smaku, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zupę podajemy z kawałkami podsmażonego boczku.  

 

 

Życzymy udanego gotowania, aby tradycyjne, polskie smaki królowały na Waszych świątecznych stołach!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO