KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Zupy na świątecznym stole - którą wybierzesz?

Opublikowano 23.03.2018 r.
Wśród wielkanocnych przysmaków czołowe miejsce zajmują zupy – żur, biały barszcz, a także zupa chrzanowa. Wypróbuj nasze przepisy – dla każdego mamy coś dobrego!  

Żur wielkanocny

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 3 szklanki zakwasu,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 0,5 kg białej kiełbasy,
  • marchewka, pietruszka,
  • jajka – do każdego talerza 2 połówki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka startego chrzanu,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, majeranek i ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

Ze szklanki mąki żytniej i 0,5 l letniej wody robimy zaczyn. Mąkę zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Do zaczynu można dodać również skórkę razowego chleba. Najlepiej przechowywać go w glinianym naczyniu, tzw. żurowniku, ale sprawdzi się też słoik. Zakwas przechowujemy w ciepłym miejscu przez 3 dni. Codziennie mieszamy. 

Do gotującej się wody dodajemy pietruszkę, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, podpieczoną na ogniu cebulę, rozdrobniony czosnek, majeranek oraz białą kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotujemy około 45 minut. Następnie dodajemy zakwas i chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotujemy. Po zdjęciu z ognia zabielamy śmietaną – mieszamy ją w osobnym naczyniu z kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do garnka. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Możemy dodać także ziemniaki. 

 

 


Wielkanocny biały barszcz

 

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek,
  • włoszczyzna – 1 duża marchew, por, kawałek selera, pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 ziarna czarnego pieprzu,
  • majeranek,
  • 2 szklanki zakwasu pszennego,
  • 4 białe kiełbasy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka startego chrzanu. 

Sposób przygotowania:

W 3 litrowym garnku wstawiamy mięso, doprawiamy solą, gotujemy przez około 0,5 godziny. Następne dodajemy obrane warzywa, pieprz i resztę przypraw. Gotujemy pod przykryciem przez  godzinę. Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy jeszcze około 15 minut. Dodajemy chrzan, czosnek i zakwas, gotujemy jeszcze chwilę. W osobnym naczyniu odlewamy łyżkę wazową zupy i łączymy ją ze śmietaną. Po zdjęciu zupy z ognia, zabielamy barszcz. Podajemy z jajkiem. 

 

Zupa chrzanowa 

 

Składniki:

  • 1 por,
  • 2 pietruszki,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • 2 l wody,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ¾ szklanki śmietany kremówki,
  • 1 liść laurowy,
  • łyżeczka majeranku,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna czarnego pieprzu,
  • sól do smaku,
  • 5 łyżek tartego chrzanu.

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Warzywa obieramy, drobno kroimy i również podsmażamy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy około 40 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotujemy do miękkości. Następnie zupę blendujemy. Dodajemy śmietankę, chrzan, doprawiamy do smaku, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zupę podajemy z kawałkami podsmażonego boczku.  

 

 

Życzymy udanego gotowania, aby tradycyjne, polskie smaki królowały na Waszych świątecznych stołach!

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj