Składniki:
- 3 l wody,
- 3 szklanki zakwasu,
- pół szklanki śmietany 18%,
- 0,5 kg białej kiełbasy,
- marchewka, pietruszka,
- jajka – do każdego talerza 2 połówki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka startego chrzanu,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, majeranek i ziele angielskie.
|
Sposób przygotowania:
Ze szklanki mąki żytniej i 0,5 l letniej wody robimy zaczyn. Mąkę zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Do zaczynu można dodać również skórkę razowego chleba. Najlepiej przechowywać go w glinianym naczyniu, tzw. żurowniku, ale sprawdzi się też słoik. Zakwas przechowujemy w ciepłym miejscu przez 3 dni. Codziennie mieszamy.
Do gotującej się wody dodajemy pietruszkę, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, podpieczoną na ogniu cebulę, rozdrobniony czosnek, majeranek oraz białą kiełbasę pokrojoną w plastry. Gotujemy około 45 minut. Następnie dodajemy zakwas i chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotujemy. Po zdjęciu z ognia zabielamy śmietaną – mieszamy ją w osobnym naczyniu z kilkoma łyżkami zupy i wlewamy do garnka. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Możemy dodać także ziemniaki.
|