KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
4 marca 2019

Na wiosnę dobry szczypiorek!

Szczypiorek jest jedną z pierwszych wiosennych nowalijek. Jego zielone, aromatyczne łodyżki to idealny dodatek do kanapek, sałatek i innych dań. Co ważne, posiada wiele cennych witamin i minerałów, dlatego warto jeść go teraz jak najczęściej. Możesz wyhodować szczypiorek nawet na kuchennym parapecie. 

Wesoły jak szczypiorek na wiosnę!

Szczypiorek to roślina bardzo popularna w Polsce. Wiosną chętnie dodajemy go do naszych potraw, ale nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jakie właściwości zdrowotne mają te aromatyczne, zielone łodyżki. 

Właściwości odżywcze szczypiorku

Szczypiorek jest przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C, a także fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Z kolei swój zapach zawdzięcza związkom siarki. Możesz bez problemu wyhodować go w domu, na parapecie. Przygotuj doniczkę z ziemią i sadzać w niej cebulki (tzw. dymka). Oczywiście możesz posadzić też zwykłą, większą cebulę. Cebulę wsadzamy do ziemi i lekko ją zasypujemy. Doniczkę umieść na parapecie i pamiętaj o podlewaniu. Cebulę można wstawić także do słoika i zalać wodą tak, aby korzenie były zanurzone. Szczypiorek dobrze rośnie w pełnym świetle – dlatego wybierz dla niego słoneczny parapet. 

Lecznicze właściwości szczypiorku

Szczypiorek dobroczynnie wpływa na pracę układu trawiennego. Wzmaga także apetyt. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wzmacnia odporność organizmu. Szczypiorek ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi. Poza tym działa bakteriobójczo. 

Szczypiorek w Twojej kuchni

Szczypiorkiem możesz posypać kanapki, jajka ugotowane na twardo oraz dodać go do jajecznicy. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do wiosennych sałatek. Możemy dekorować nim dania z drobiu, a nawet ryby. Pamietaj, aby nie gotować szczypiorku, ponieważ traci wtedy smak i cenne właściwości odżywcze. 

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione