KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • województwo łódzkie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Czas na wielkanocne mazurki!

Opublikowano 26.03.2018 r.
Mazurki to tradycyjne ciasta polskiej kuchni, którymi zajadamy się podczas Świąt Wielkanocnych. Słodkości te wypieka się zwykle na kruchym cieście i przekłada różnymi masami. Mazurki są zawsze bogato zdobione, m.in. bakaliami. Ich wypiekanie to piękna tradycja, dlatego zadbajmy o to, aby na naszym stole zagościł chociaż jeden. Poniżej nasze propozycje na wielkanocne mazurki. 

mazurek

Mazurek orzechowy

Ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • dżem wiśniowy,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • orzechy włoskie, żurawina suszona i wiórki kokosowe do dekoracji.
  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy kulę. Następnie należy schłodzić ją w lodówce przez około 1 godz.
  2. Ciasto później trzeba rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (20x30 cm). Nakłuwamy je widelcem (brzegi można delikatnie podwinąć). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.
  3. Śmietankę podgrzewamy w rondlu. Wsypujemy do niej czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżem wylewamy lekko przestudzoną masę czekoladową. Mazurek dekorujemy orzechami, żurawiną i wiórkami kokosowymi.

 

Mazurek kajmakowy

mazurek kajmakowy

Ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jako,
  • 1 łyżka gęstej śmietany.

Masa:

  • puszka skondensowanego mleka,
  • powidła śliwkowe.
  1. Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym wstawiamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2,5 godziny. Przed polaniem ciasta masa musi ostygnąć.
  2. Na upieczone i wystudzone kruche ciasto kładziemy warstwę z powideł śliwkowych, następnie wylewamy masę kajmakową. Mazurek można dowolnie udekorować, np. słonymi orzeszkami.

Mazurek cytrusowy

Ciasto pieczemy wg przepisu powyżej.

Masa cytrusowa

  • 3/4 kostki masła,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 2 łyżki podsmażonej skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżeczka spirytusu.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy żółtka. Następnie skórkę z cytryny i pomarańczy i spirytus. Masę nakładamy na przestudzone ciasto. Na koniec mazurek dowolnie dekorujemy.

 

Mazurek czekoladowy z bakaliami

mazurek czekoladowy

Ciasto kruche wg przepisu powyżej.

Masa czekoladowa

  • 50 g masła
  • 100 g śmietany 30- 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g cukru pudru
  • bakalie do dekoracji

Pieczemy spód ciasta. Masło, śmietanę, czekoladę i cukier puder przekładamy do garnka. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy na wystudzone ciasto i dowolnie dekorujemy mazurek bakaliami.

 

Do dzieła! Mazurki to przecież najsłodszy smak Wielkanocy!

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO