Czas na wielkanocne mazurki!
Opublikowano 25.03.2024 r.
Mazurki to tradycyjne ciasta polskiej kuchni, którymi zajadamy się podczas Świąt Wielkanocnych. Słodkości te wypieka się zwykle na kruchym cieście i przekłada różnymi masami. Mazurki są zawsze bogato zdobione, m.in. bakaliami. Ich wypiekanie to piękna tradycja, dlatego zadbajmy o to, aby na naszym stole zagościł chociaż jeden. Poniżej nasze propozycje na wielkanocne mazurki.
Mazurek orzechowy
Ciasto:
- 200 g mąki,
- 150 g masła,
- 60 g cukru,
- 70 g zmielonych orzechów włoskich,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- dżem wiśniowy,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 g mlecznej czekolady,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- orzechy włoskie, żurawina suszona i wiórki kokosowe do dekoracji.
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy kulę. Następnie należy schłodzić ją w lodówce przez około 1 godz.
- Ciasto później trzeba rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (20x30 cm). Nakłuwamy je widelcem (brzegi można delikatnie podwinąć). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.
- Śmietankę podgrzewamy w rondlu. Wsypujemy do niej czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wystudzone ciasto smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżem wylewamy lekko przestudzoną masę czekoladową. Mazurek dekorujemy orzechami, żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Mazurek kajmakowy
Ciasto:
- 250 g mąki,
- 150 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 jako,
- 1 łyżka gęstej śmietany.
Masa:
- puszka skondensowanego mleka,
- powidła śliwkowe.
- Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym wstawiamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2,5 godziny. Przed polaniem ciasta masa musi ostygnąć.
- Na upieczone i wystudzone kruche ciasto kładziemy warstwę z powideł śliwkowych, następnie wylewamy masę kajmakową. Mazurek można dowolnie udekorować, np. słonymi orzeszkami.
Mazurek cytrusowy
Ciasto pieczemy wg przepisu powyżej.
Masa cytrusowa
- 3/4 kostki masła,
- 2 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- sok z jednej cytryny,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 2 łyżki podsmażonej skórki pomarańczowej,
- 1 łyżeczka spirytusu.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy żółtka. Następnie skórkę z cytryny i pomarańczy i spirytus. Masę nakładamy na przestudzone ciasto. Na koniec mazurek dowolnie dekorujemy.
Mazurek czekoladowy z bakaliami
Ciasto kruche wg przepisu powyżej.
Masa czekoladowa
- 50 g masła
- 100 g śmietany 30- 36%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g cukru pudru
- bakalie do dekoracji
Pieczemy spód ciasta. Masło, śmietanę, czekoladę i cukier puder przekładamy do garnka. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy na wystudzone ciasto i dowolnie dekorujemy mazurek bakaliami.
Do dzieła! Mazurki to przecież najsłodszy smak Wielkanocy!