KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Czas na wielkanocne mazurki!

Opublikowano 26.03.2018 r.
Mazurki to tradycyjne ciasta polskiej kuchni, którymi zajadamy się podczas Świąt Wielkanocnych. Słodkości te wypieka się zwykle na kruchym cieście i przekłada różnymi masami. Mazurki są zawsze bogato zdobione, m.in. bakaliami. Ich wypiekanie to piękna tradycja, dlatego zadbajmy o to, aby na naszym stole zagościł chociaż jeden. Poniżej nasze propozycje na wielkanocne mazurki. 

mazurek

Mazurek orzechowy

Ciasto:

  • 200 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • dżem wiśniowy,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • orzechy włoskie, żurawina suszona i wiórki kokosowe do dekoracji.
  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy kulę. Następnie należy schłodzić ją w lodówce przez około 1 godz.
  2. Ciasto później trzeba rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (20x30 cm). Nakłuwamy je widelcem (brzegi można delikatnie podwinąć). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 30 minut.
  3. Śmietankę podgrzewamy w rondlu. Wsypujemy do niej czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem wiśniowym. Na dżem wylewamy lekko przestudzoną masę czekoladową. Mazurek dekorujemy orzechami, żurawiną i wiórkami kokosowymi.

 

Mazurek kajmakowy

mazurek kajmakowy

Ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 jako,
  • 1 łyżka gęstej śmietany.

Masa:

  • puszka skondensowanego mleka,
  • powidła śliwkowe.
  1. Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym wstawiamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 2,5 godziny. Przed polaniem ciasta masa musi ostygnąć.
  2. Na upieczone i wystudzone kruche ciasto kładziemy warstwę z powideł śliwkowych, następnie wylewamy masę kajmakową. Mazurek można dowolnie udekorować, np. słonymi orzeszkami.

Mazurek cytrusowy

Ciasto pieczemy wg przepisu powyżej.

Masa cytrusowa

  • 3/4 kostki masła,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 2 łyżki podsmażonej skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżeczka spirytusu.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy żółtka. Następnie skórkę z cytryny i pomarańczy i spirytus. Masę nakładamy na przestudzone ciasto. Na koniec mazurek dowolnie dekorujemy.

 

Mazurek czekoladowy z bakaliami

mazurek czekoladowy

Ciasto kruche wg przepisu powyżej.

Masa czekoladowa

  • 50 g masła
  • 100 g śmietany 30- 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g cukru pudru
  • bakalie do dekoracji

Pieczemy spód ciasta. Masło, śmietanę, czekoladę i cukier puder przekładamy do garnka. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Masę przelewamy na wystudzone ciasto i dowolnie dekorujemy mazurek bakaliami.

 

Do dzieła! Mazurki to przecież najsłodszy smak Wielkanocy!

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO