KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Wielkanocny obiad pełen smaku - przepisy na dania mięsne

Opublikowano 08.04.2020 r.
Wielkanocny obiad to czas, kiedy w wielu polskich domach rozpoczyna się prawdziwe biesiadowanie. Nie może na nim zabraknąć pysznych dań mięsnych w kilku postaciach. Mamy dla Was doskonałe przepisy!

Rolada drobiowa ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 filet z piersi indyka
  • 400 g świeżych liści szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filet rozkrajamy na tzw. "otwartą książkę", doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skraplamy zalewą z suszonych pomidorów. Szpinak smażymy z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Następnie masę szpinkową rozkładamy na mięsie, dodajemy pokruszony ser feta i pomidory z zalewy. Zwijamy mięso w roladę, spinamy wykałaczkami. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym (dno wypełniamy odrobiną wody i zalewy z pomidorów) w tem . 180 st. C przez około godzinę.

 

Świąteczna kaczka z owocami

Składniki:

  • 1 oprawiona kaczka,
  • 3 jabłka,
  • 1 pomarańcza,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem – z zewnątrz i w środku. Jabłka i pomarańczę obieramy, kroimy na cząstki. Owoce wkładamy do kaczki – otwór zszywamy nicią. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem. Pieczemy około 2 godziny w temp. 180 st. C (przykrycie zdejmujemy po około 1,5 godz., aby skórka delikatnie się zapiekła). Kaczka świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i buraczkami.

Kurczak z owocami i warzywami

Składniki:

  • 1 kurczak około 2 kg
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • 2,5 łyżki przyprawy do mięs
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jabłka
  • 10 suszonych śliwek
  • 3 łyżki żurawiny

Wykonanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. W małej miseczce przygotować marynatę z soku z połowy cytryny, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, 2 łyżek oleju oraz przyprawy do mięs i natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz. Wstawić do lodówki na całą noc. A następnego dnia włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i polać cydrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewać powstałym sosem. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Skropić olejem i posypać solą. Wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Żurawinę i śliwki zalać cydrem i pozostawić na 20 minut. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Gdy warzywa zmiękną, do piekarnika wstawić jabłka ze śliwkami i żurawiną na 20 minut. Upieczonego kurczaka podawać z warzywami i jabłkami.

 

Schab pieczony w boczku

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • musztarda delikatesowa,
  • kilka plastrów boczku wędzonego.

Wykonanie:
Schab nacieramy czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie mięso nacieramy musztardą i wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc. Schab owijamy plastrami boczku, pieczemy  w naczyniu żaroodpornym przez około 50 min w temp. 180 st. C.

 

Karkówka z chrzanem

  • około 1 kg karkówki,
  • słoiczek chrzanu,
  • 150 g masła,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Wykonanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy i za pomocą długiego noża robimy kieszonkę. Mięso nadziewamy chrzanem połączonym z miękkim masłem. Karkówkę nacieramy czosnkiem, posypujemy solą, pieprzem, majerankiem i delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy w rękawie do pieczenia przez około 1 godz. w temp. 180 st. C.

 

Smacznego! Zaskocz najbliższych pysznym świątecznym obiadem!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj