Wielkanocny obiad pełen smaku - przepisy na dania mięsne
Rolada drobiowa ze szpinakiem
Składniki:
- 1 filet z piersi indyka
- 400 g świeżych liści szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Filet rozkrajamy na tzw. "otwartą książkę", doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skraplamy zalewą z suszonych pomidorów. Szpinak smażymy z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Następnie masę szpinkową rozkładamy na mięsie, dodajemy pokruszony ser feta i pomidory z zalewy. Zwijamy mięso w roladę, spinamy wykałaczkami. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym (dno wypełniamy odrobiną wody i zalewy z pomidorów) w tem . 180 st. C przez około godzinę.
Świąteczna kaczka z owocami
Składniki:
- 1 oprawiona kaczka,
- 3 jabłka,
- 1 pomarańcza,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem – z zewnątrz i w środku. Jabłka i pomarańczę obieramy, kroimy na cząstki. Owoce wkładamy do kaczki – otwór zszywamy nicią. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego – wysmarowanego masłem. Pieczemy około 2 godziny w temp. 180 st. C (przykrycie zdejmujemy po około 1,5 godz., aby skórka delikatnie się zapiekła). Kaczka świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i buraczkami.
Kurczak z owocami i warzywami
Składniki:
- 1 kurczak około 2 kg
- sok z cytryny
- 1 szklanka cydru jabłkowego
- 2,5 łyżki przyprawy do mięs
- 4 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 5 ziemniaków
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jabłka
- 10 suszonych śliwek
- 3 łyżki żurawiny
Wykonanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. W małej miseczce przygotować marynatę z soku z połowy cytryny, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, 2 łyżek oleju oraz przyprawy do mięs i natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz. Wstawić do lodówki na całą noc. A następnego dnia włożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego i polać cydrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewać powstałym sosem. Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Skropić olejem i posypać solą. Wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Żurawinę i śliwki zalać cydrem i pozostawić na 20 minut. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Gdy warzywa zmiękną, do piekarnika wstawić jabłka ze śliwkami i żurawiną na 20 minut. Upieczonego kurczaka podawać z warzywami i jabłkami.
Schab pieczony w boczku
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- musztarda delikatesowa,
- kilka plastrów boczku wędzonego.
Wykonanie:
Schab nacieramy czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie mięso nacieramy musztardą i wstawiamy do lodówki – najlepiej na całą noc. Schab owijamy plastrami boczku, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 50 min w temp. 180 st. C.
Karkówka z chrzanem
- około 1 kg karkówki,
- słoiczek chrzanu,
- 150 g masła,
- sól, pieprz, majeranek,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Wykonanie:
Karkówkę myjemy, osuszamy i za pomocą długiego noża robimy kieszonkę. Mięso nadziewamy chrzanem połączonym z miękkim masłem. Karkówkę nacieramy czosnkiem, posypujemy solą, pieprzem, majerankiem i delikatnie skrapiamy olejem. Pieczemy w rękawie do pieczenia przez około 1 godz. w temp. 180 st. C.
Smacznego! Zaskocz najbliższych pysznym świątecznym obiadem!
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|