KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Chrzan - czy znasz jego właściwości?

Opublikowano 09.04.2020 r.
W polskiej kuchni chrzan to popularny dodatek do mięs. Bardzo chętnie dodajemy go do różnych potraw wielkanocnych – białej kiełbasy, pieczeni czy zup. Chrzan oprócz walorów smakowych, posiada także cenne właściwości zdrowotne. Sprawdźmy zatem, dlaczego warto jeść chrzan.

Chrzan to roślina korzeniowa o charakterystycznym ostrym smaku i aromacie. Ma biało-kremowy kolor korzenia i długie, zielone liście, które wyrastaja nad ziemie. Chrzan rośnie dziko – zwykle na łąkach i przy rowach, ale można również uprawiać go na działce. Chrzan sadzimy wiosną – najlepiej w zacienionym miejscu, na żyznej i wilgotnej glebie. Kiedy kupujemy chrzan, zawsze zwracajmy uwagę na jego wygląd - korzeń musi być świeży, jędrny i twardy, a po przekrojeniu biały.  

Właściwości lecznicze chrzanu

Chrzan uważany jest za naturalny antybiotyk, wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Jest bogatym źródłem witamin A, z grupy B, i C oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, wapnia, jodu i fosforu. Zjedzenie chrzanu pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, reguluje metabolizm i pobudza apetyt. Chrzan pomoże także wzmocnić odporność, sprawdzi się w walce z infekcjami (pomoże na chore zatoki i kaszel). Poza tym wykorzystuje się go także na bóle stawów – obolałe miejsca można obłożyć liśćmi chrzanu.

Chrzan w kuchni 

Starty korzeń chrzanu to doskonała kuchenna przyprawa do mięs, ryb, sałatek, zup czy serów. W polskiej kuchni zwykle łączymy chrzan ze śmietaną lub z buraczkami (ćwikła). Wtedy jest pysznym dodatkiem do mięs. Świetnie sprawdza się również jako składnik sosów. Chrzan to też obowiązkowy dodatek do kiszonych ogórków. 

Chrzan w kosmetyce

Chrzan to także świetny naturalny kosmetyk. Rozświetla cerę, niweluje przebarwienia, piegi, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Polecamy wykonanie maseczki do twarzy: ścieramy świeży korzeń chrzanu, łączymy go z jogurtem naturalnym i nakładamy na twarz. Po kilku minutach spłukujemy letnią wodą.  

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

REKLAMA
WDRFOTOWOLTAIKA