Chrzan - czy znasz jego właściwości?
Chrzan to roślina korzeniowa o charakterystycznym ostrym smaku i aromacie. Ma biało-kremowy kolor korzenia i długie, zielone liście, które wyrastaja nad ziemie. Chrzan rośnie dziko – zwykle na łąkach i przy rowach, ale można również uprawiać go na działce. Chrzan sadzimy wiosną – najlepiej w zacienionym miejscu, na żyznej i wilgotnej glebie. Kiedy kupujemy chrzan, zawsze zwracajmy uwagę na jego wygląd - korzeń musi być świeży, jędrny i twardy, a po przekrojeniu biały.
Właściwości lecznicze chrzanu
Chrzan uważany jest za naturalny antybiotyk, wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Jest bogatym źródłem witamin A, z grupy B, i C oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, wapnia, jodu i fosforu. Zjedzenie chrzanu pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, reguluje metabolizm i pobudza apetyt. Chrzan pomoże także wzmocnić odporność, sprawdzi się w walce z infekcjami (pomoże na chore zatoki i kaszel). Poza tym wykorzystuje się go także na bóle stawów – obolałe miejsca można obłożyć liśćmi chrzanu.
Chrzan w kuchni
Starty korzeń chrzanu to doskonała kuchenna przyprawa do mięs, ryb, sałatek, zup czy serów. W polskiej kuchni zwykle łączymy chrzan ze śmietaną lub z buraczkami (ćwikła). Wtedy jest pysznym dodatkiem do mięs. Świetnie sprawdza się również jako składnik sosów. Chrzan to też obowiązkowy dodatek do kiszonych ogórków.
Chrzan w kosmetyce
Chrzan to także świetny naturalny kosmetyk. Rozświetla cerę, niweluje przebarwienia, piegi, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Polecamy wykonanie maseczki do twarzy: ścieramy świeży korzeń chrzanu, łączymy go z jogurtem naturalnym i nakładamy na twarz. Po kilku minutach spłukujemy letnią wodą.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|