KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
10 kwietnia 2020

Bezcenne jaja kur zielononóżek

Poznaj niezwykłe zalety tej rasy i zobacz, dlaczego ich jaja są droższe od pozostałych! 

jaja kur zielononóżek

Zalety kur zielononóżek

Rasa kur zielononóżka kuropatwiana jest poszukiwana przez gospodynie wiejskie. Jej jajka można sprzedać za trzykrotnie wyższą cenę niż jaja zwykłych kur. Zielononóżki mają niezwykłe zalety. Są odporne na choroby i wytrzymałe na niskie temperatury. Mają dobrze rozwinięte umiejętności poszukiwania pokarmu. Dzięki temu są doskonale przystosowane do chowu w niewielkich stadach i średnich gospodarstwach.

Zielononóżki dojrzewają stosunkowo wcześnie. Już od 5 -6 miesiąca rozpoczynają nieśność, która zależy od warunków chowu i żywienia.

Dobra, prawidłowo żywiona nioska może dać w ciągu roku około 140 – 180 jaj. Mają one ciężar mniejszy niż jaja od kur innych ras.

Jaja zielononóżek

Jaja zielononóżek stanowią najwyższej jakości produkt wśród jajek. Są najlepszym źródłem aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Pod względem składu aminokwasów, jaja te stanowią najdoskonalszy na świecie produkt żywnościowy pochodzenia zwierzęcego.

Jajko zielononóżki, jako jedyny produkt spożywczy zawiera bowiem wszystkie aminokwasy egzogenne. To te, których organizm człowieka nie wytwarza, a są dla niego niezbędne. Dlatego musi je otrzymywać z pokarmem.


Jajo kury zielononóżki posiada bardzo cenne biologiczne składniki takie jak między innymi:

- działający przeciwbakteryjnie — lizozym,

- przeciwzapalna — cystatyna,

- stymulująca odporność immunoglobulina,

- hamująca procesy utleniania – foswityna,

- zapobiegająca starzeniu się komórek – lecytyna.


Obniżona zawartość cholesterolu w jajkach zielononóżek została potwierdzona naukowo przez Instytut Zootechniki w Balicach. Spożywanie tych jaj daje konsumentowi uzasadnione poczucie pewności, że służy to jego zdrowiu, poprawie sił witalnych oraz w dłuższym okresie czasu satysfakcji z widocznych efektów poprawy samopoczucia, pożądaną regulację procesów życiowych organizmu.

Jaja zielononóżek mogą być stosowane w diecie osób z nadciśnieniem, w żywieniu dzieci. Nadają się dla kobiet w ciąży, sportowców, ludzi chorych na cukrzycę. Nadają się dla ludzi chorych na anemię, impotencję, owrzodzenie pokarmowe, wątrobę, nerki i płuca.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione