KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
10 kwietnia 2020

Bezcenne jaja kur zielononóżek

Poznaj niezwykłe zalety tej rasy i zobacz, dlaczego ich jaja są droższe od pozostałych! 

Rasa kur zielononóżka kuropatwiana jest poszukiwana przez gospodynie wiejskie, ponieważ jej jajka można sprzedać nawet za trzykrotnie wyższą cenę niż jaja zwykłych kur. Zielononóżka dzięki swoim niezwykłym zaletom: odporności na choroby, wytrzymałości na niskie temperatury, dobrze rozwiniętej umiejętności poszukiwania pokarmu są doskonale przystosowane do chowu w niewielkich stadach i średnich gospodarstwach.

Zielononóżki dojrzewają stosunkowo wcześnie, bo już 5 -6 miesiąca rozpoczynają nieśność, która zależy od warunków chowu i żywienia.

Dobra, prawidłowo żywiona nioska może dać w ciągu roku około 140 – 180 jaj, o ciężarze mniejszym niż jaja od kur innych ras.

Jaja zielononóżek są najwyższej jakości produktem wśród jajek. Są najlepszym źródłem aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Pod względem składu aminokwasów, czyli związków białkowych jaja te są najdoskonalszym na świecie produktem żywnościowym pochodzenia zwierzęcego.

 

Jajko zielononóżki, jako jedyny produkt spożywczy zawiera bowiem wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm człowieka nie wytwarza, a które są dla niego niezbędne i dlatego musi je otrzymywać z pokarmem.


Jajo to posiada bardzo cenne biologiczne składniki takie jak miedzy innymi działający przeciwbakteryjnie - lizozym, przeciwzapalna- cystatyna, stymulująca odporność - immunoglobulina hamująca procesy utleniania – foswityna czy zapobiegająca starzeniu się komórek – lecytyna.


Obniżona zawartość cholesterolu w jajkach zielononóżek stanowiąca dodatkowy walor tego produktu została potwierdzona naukowo przez Instytut Zootechniki w Balicach. Spożywanie tych jaj daje konsumentowi uzasadnione poczucie pewności, że służy to jego zdrowiu, poprawie sił witalnych oraz w dłuższym okresie czasu satysfakcje z widocznych efektów poprawy swojego samopoczucia, pożądaną regulację procesów życiowych organizmu.

Jaja zielononóżek mogą być stosowane w diecie osób z nadciśnieniem, w żywieniu dzieci, kobiet w ciąży, sportowców, ludzi chorych na cukrzycę, anemię, impotencję, owrzodzenia pokarmowego, wątrobę, nerki i płuca.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione