KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Bezcenne jaja kur zielononóżek

Opublikowano 10.04.2020 r.
Poznaj niezwykłe zalety tej rasy i zobacz, dlaczego ich jaja są droższe od pozostałych! 

jaja kur zielononóżek

Zalety kur zielononóżek

Rasa kur zielononóżka kuropatwiana jest poszukiwana przez gospodynie wiejskie. Jej jajka można sprzedać za trzykrotnie wyższą cenę niż jaja zwykłych kur. Zielononóżki mają niezwykłe zalety. Są odporne na choroby i wytrzymałe na niskie temperatury. Mają dobrze rozwinięte umiejętności poszukiwania pokarmu. Dzięki temu są doskonale przystosowane do chowu w niewielkich stadach i średnich gospodarstwach.

Zielononóżki dojrzewają stosunkowo wcześnie. Już od 5 -6 miesiąca rozpoczynają nieśność, która zależy od warunków chowu i żywienia.

Dobra, prawidłowo żywiona nioska może dać w ciągu roku około 140 – 180 jaj. Mają one ciężar mniejszy niż jaja od kur innych ras.

Jaja zielononóżek

Jaja zielononóżek stanowią najwyższej jakości produkt wśród jajek. Są najlepszym źródłem aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Pod względem składu aminokwasów, jaja te stanowią najdoskonalszy na świecie produkt żywnościowy pochodzenia zwierzęcego.

Jajko zielononóżki, jako jedyny produkt spożywczy zawiera bowiem wszystkie aminokwasy egzogenne. To te, których organizm człowieka nie wytwarza, a są dla niego niezbędne. Dlatego musi je otrzymywać z pokarmem.


Jajo kury zielononóżki posiada bardzo cenne biologiczne składniki takie jak między innymi:

- działający przeciwbakteryjnie — lizozym,

- przeciwzapalna — cystatyna,

- stymulująca odporność immunoglobulina,

- hamująca procesy utleniania – foswityna,

- zapobiegająca starzeniu się komórek – lecytyna.


Obniżona zawartość cholesterolu w jajkach zielononóżek została potwierdzona naukowo przez Instytut Zootechniki w Balicach. Spożywanie tych jaj daje konsumentowi uzasadnione poczucie pewności, że służy to jego zdrowiu, poprawie sił witalnych oraz w dłuższym okresie czasu satysfakcji z widocznych efektów poprawy samopoczucia, pożądaną regulację procesów życiowych organizmu.

Jaja zielononóżek mogą być stosowane w diecie osób z nadciśnieniem, w żywieniu dzieci. Nadają się dla kobiet w ciąży, sportowców, ludzi chorych na cukrzycę. Nadają się dla ludzi chorych na anemię, impotencję, owrzodzenie pokarmowe, wątrobę, nerki i płuca.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

POWIĄZANE TEMATY:jaja kur zielononóżek
Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO