Świat powstał z jaja?

Kosmogonia mówi, że następnie z żółtka wykształciło się słońce, a białko dało początek księżycowi. Ile w tym prawdy? Pewnie niewiele ;).
Jajka – symbol życia są najbardziej charakterystycznym elementem Wielkanocy w Polsce. Wchodzą w skład niemal wszystkich świątecznych potraw i są najważniejszym, specjalnie na tę okazję zdobionym, elementem w koszyczku wielkanocnym. Chrześcijanie adoptowali ten symbol i wpletli w tradycję wielkanocną, by oznaczyć w ten sposób cud zmartwychwstania.
Jajko to dziś dobro luksusowe na każdą kieszeń. Pod względem żywieniowym jajo zawiera wszystkie składniki żywieniowe poza witaminą C. Za stosunkowo niewielkie pieniądze można więc pozwolić sobie na zdrową żywność, nie tylko na święta .
Polacy lubią jajka i spożywają ich sporo – ponad 140 szt. na głowę rocznie. Ale daleko nam do konsumpcji takich nacji jak Japończycy czy Żydzi (ok. 400 jaj na osobę), Niemal wszystkie spożywane dziś w Polsce jaja pochodzą z polskich ferm. Import to zaledwie 3-4%.
Podstawowym kryterium jakości jaj jest ich świeżość, dlatego im mają dłuższy termin przydatności do spożycia, tym lepiej. Informują o tym oznaczenia na opakowaniach zbiorczych. Wszystkie inne kryteria jak kolor skorupki czy system chowu z naukowego punktu widzenia nie mają znaczenia. Łatwo dziś o identyfikację fermy za sprawą obowiązkowych oznaczeń.
System oznakowań wymagany przepisami wygląda następująco: Obowiązkowe oznaczenia na jajach klasy A przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji (innych nie powinno być w sprzedaży detalicznej): wyróżniamy następujące oznaczenia na skorupie:
- numer 3- system klatkowy
- numer 2- system ściółkowy
- numer 1- system wolny wybieg
- numer 0- produkcja ekologiczna
Jak widać jajka to naturalny produkt, który pozwala być zdrowym. Jaja spożywac można w różnych formach. O zaletach tych, przygotowanych "na miękko" piszemy TUTAJ.
Smacznego! :)
![]() |
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|