KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Świat powstał z jaja?

Opublikowano 28.03.2018 r.
Według starofińskiego eposu ,,Kawala ‘’ świat powstał z jaja. Z górnej połówki jajka miało powstać niebo, zaś dolna stała się prapoczątkiem ziemi.

Kosmogonia mówi, że następnie z żółtka wykształciło się słońce, a białko dało początek księżycowi. Ile w tym prawdy? Pewnie niewiele ;). 

Jajka – symbol życia są najbardziej charakterystycznym elementem Wielkanocy w Polsce. Wchodzą w skład niemal wszystkich świątecznych potraw i są najważniejszym, specjalnie na tę okazję zdobionym, elementem w koszyczku wielkanocnym.  Chrześcijanie adoptowali ten symbol i wpletli w tradycję wielkanocną, by oznaczyć w ten sposób cud zmartwychwstania.

Jajko to dziś dobro luksusowe na każdą kieszeń. Pod względem żywieniowym jajo zawiera wszystkie składniki żywieniowe poza witaminą C. Za stosunkowo niewielkie pieniądze można więc pozwolić sobie na zdrową żywność, nie tylko na święta .

Polacy lubią jajka i spożywają ich sporo –  ponad 140 szt. na głowę rocznie. Ale daleko nam do konsumpcji takich nacji jak Japończycy czy Żydzi (ok. 400 jaj na osobę), Niemal wszystkie spożywane dziś w Polsce jaja pochodzą z polskich ferm. Import to zaledwie 3-4%.


Podstawowym kryterium jakości jaj jest ich świeżość, dlatego im mają dłuższy termin przydatności do spożycia, tym lepiej. Informują o tym oznaczenia na opakowaniach zbiorczych. Wszystkie inne kryteria jak kolor skorupki czy system chowu z naukowego punktu widzenia nie mają znaczenia. Łatwo dziś o identyfikację fermy za sprawą obowiązkowych oznaczeń.

System oznakowań wymagany przepisami wygląda następująco: Obowiązkowe oznaczenia na jajach klasy A przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji (innych nie powinno być w sprzedaży detalicznej): wyróżniamy następujące oznaczenia na skorupie: 

  • numer 3- system klatkowy
  • numer 2- system ściółkowy
  • numer 1- system wolny wybieg
  • numer 0- produkcja ekologiczna 

 

Jak widać jajka to naturalny produkt, który pozwala być zdrowym. Jaja spożywac można w różnych formach. O zaletach tych, przygotowanych "na miękko" piszemy TUTAJ

Smacznego! :) 

 

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO