KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Przepisy wielkanocne według św. Hildegardy

Opublikowano 02.04.2020 r.
Pyszny żurek i puszysta babka piaskowa to klasyka wielkanocnej kuchni - polecamy przepisy z "Hildegardowej Kuchni Polskiej". Wypróbujcie koniecznie, bo te dania samkują znakomicie!

Żurek wielkanocny

Zakwas orkiszowy:

  • 6 łyżek grysiku lub mąki orkiszowej z pełnego przemiału (mogą być płatki orkiszowe drobne),
  • 750 ml wody letniej (przegotowanej).

Żurek:

  • 1 l zakwasu,
  • 2 l wody,
  • 1 cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka hyzopu,
  • ⅓ łyżeczki galgantu,
  • ⅓ łyżeczki bertramu,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • kawałek kabanosa drobiowego albo plaster szynki drobiowej,
  • wędzonej (opcjonalnie),
  • kilka gałązek natki pietruszki.

 

Grysik, płatki lub mąkę zalać wodą, przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu. Po ok. 48 godzinach zakwas jest gotowy. Warzywa na zupę obrać. Zagotować w wodzie razem z liściem laurowym, zielem angielskim, hyzopem, ewentualnie kabanosem lub szynką. Gotować ok. 20 minut. Przygotowany wcześniej zakwas orkiszowy dokładnie wymieszać w słoiku i dodać do gotującego się wywaru. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bertramem, galgantem i majerankiem. Mieszając, krótko gotować. Podawać w głębokim talerzu lub miseczce z ugotowanym i pokrojonym w plastry lub ćwiartki jajkiem oraz ewentualnie drobiowym kabanosem lub szynką ugotowaną w zupie. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

Babka piaskowa

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 kostka masła,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (typ 650),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym,
  • 2 szczypty galgantu,
  • 2 szczypty bertramu,
  • cukier puder trzcinowy (do posypania).

 

Utrzeć żółtka jajek z masłem, cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać mąkę orkiszową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, galgant, bertram. Wszystko starannie wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem, piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180–200º C ok. 1 godziny. Po upieczeniu oprószyć babkę trzcinowym cukrem pudrem.

Będzie smacznie, zdrowo i hildegardowo :-)
 
 
 
kontakt1.jpg
dr Alfreda Walkowska
Stowarzyszenie Centrum św. Hildegardy w Polsce 

dr Alfreda Walkowska teolog; znawczyni dzieła św. Hildegardy; współpracownik Papieskiego Wydziału Teologicznego we Wrocławiu; twórczyni Polskiego Centrum św. Hildegardy z siedzibą w Legnicy; autorka książek i licznych artykułów; wydawca, tłumaczka; inicjatorka i prezes pierwszego polskiego Stowarzyszenia Centrum św. Hildegardy w Polsce. Od 1992 roku popularyzuje w kraju i za granicą wiedzę o św. Hildegardzie z Bingen. Związana z Benedyktyńskim Instytutem Kultury w Tyńcu  jako inicjatorka i prowadząca warsztaty oraz rekolekcje z postem według św. Hildegardy.

 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO