KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Narodowy Instytut Wolności
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie

WYSZUKIWARKA

Aromatyczna biała kiełbasa na słodko - przepis Pani Joli

Opublikowano 29.03.2018 r.
Aromatyczna, smaczna i ... niebanalna! Taka właśnie jest biała kiełbasa, według przepisu nadesłanego do redakcji przez Panią Jolę z Szubina. Poznaj jej sekret!

Potrzebujesz: 

  • siedem lasek białej kiełbasy,
  • trzy kwaskowe jabłka,
  • 1 dużą cebulę,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • pół łyżeczki cynamonu i imbiru,
  • startą skórkę cytryny,
  • wyciśnięty sok z cytryny.

Wykonanie: 

We wrzątku zaparz kiełbasę z niewielką ilością soli i pieprzu. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, następnie skarmelizuj na patelni z dodatkiem około połowy szklanki cukru brązowego. 

Następnie dosyp pół łyżeczki cynamonu i imbiru oraz startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.

Na tej samej patelni, z dodatkiem trzech łyżek oleju, podsmaż kiełbasę (w całości), dodaj cebulę pokrojoną w piórka. 

Kiełbasę i cebulę ułóż na jabłka w naczyniu żaroodpornym.

Całość zapiecz, w rozgrzanym do 160 st. C piekarniku i piecz przez około 20 minut.

 

I gotowe! Palce lizać, prawda? :-)  

 

A naszych Czytelników zachecamy do nadsyłania ulubionych przepisów! Chętnie opublikujemy je na KalendarzRolnikow.pl

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO