Aromatyczna biała kiełbasa na słodko - przepis Pani Joli

Opublikowano 29.03.2018 r.
Aromatyczna, smaczna i ... niebanalna! Taka właśnie jest biała kiełbasa, według przepisu nadesłanego do redakcji przez Panią Jolę z Szubina. Poznaj jej sekret!
Potrzebujesz:
- siedem lasek białej kiełbasy,
- trzy kwaskowe jabłka,
- 1 dużą cebulę,
- pół szklanki cukru brązowego,
- pół łyżeczki cynamonu i imbiru,
- startą skórkę cytryny,
- wyciśnięty sok z cytryny.
Wykonanie:
We wrzątku zaparz kiełbasę z niewielką ilością soli i pieprzu. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, następnie skarmelizuj na patelni z dodatkiem około połowy szklanki cukru brązowego.
Następnie dosyp pół łyżeczki cynamonu i imbiru oraz startą skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na tej samej patelni, z dodatkiem trzech łyżek oleju, podsmaż kiełbasę (w całości), dodaj cebulę pokrojoną w piórka.
Kiełbasę i cebulę ułóż na jabłka w naczyniu żaroodpornym.
Całość zapiecz, w rozgrzanym do 160 st. C piekarniku i piecz przez około 20 minut.
I gotowe! Palce lizać, prawda? :-)
A naszych Czytelników zachecamy do nadsyłania ulubionych przepisów! Chętnie opublikujemy je na KalendarzRolnikow.pl