Zakładom brakuje króliczego żywca

Żywca króliczego brakuje we wszystkich dużych ubojniach, ale także niewielkie firmy przetwórcze mają z tym problem. Intensywne poszukiwanie królików przez ubojnie, przed Świętami Wielkanocnymi, w ostatnich latach wciąż się powtarza. Niewątpliwie rośnie popyt na to mięso. Wpływa na to m.in. moda na zdrową żywność oraz powrót do wytwarzania tradycyjnych potraw samemu, np. pasztetu z królika.
Rynek dynamicznie się rozwija. Przybywa ferm, ale już nie tych małych,a coraz częściej tych powyżej 50 samic, i to z przeznaczeniem na sprzedaż bezpośrednią. Dlatego zakładom może być coraz trudniej znaleźć surowiec. Firmy przetwórcze nie miały więc wyjścia i w tym sezonie podwyższyły stawki już na początku marca.
Kilogram żywca króliczego kosztuje obecnie od 8- 8,50 zł. W zeszłym roku o tej porze był o złotówkę tańszy.
O rozrodzie królików i chowie królicząt pisaliśmy TUTAJ.
![]() |
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|