KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

WYSZUKIWARKA

Włączamy kiełki do codziennej diety

Opublikowano 29.03.2018 r.
Stosowanie kiełków roślin wbrew pozorom nie jest odkryciem XXI czy nawet XX wieku. Kiełki jadano już w starożytności, jednak wówczas częściej były traktowane jako leki niż pożywienie. Kiełki warzyw są niezwykle zdrowym elementem diety, mogą być jedzone w każdym wieku. W naszym kraju wciąż jednak są popularne głównie wśród wegetarian. Dowiedzmy się zatem, dlaczego powinnismy włączyć je do diety.

Kiełki to mini-rośliny, które zbiera się kilka dni po wykiełkowaniu rośliny z ziarna. Są to zatem rośliny we wczesnej fazie rozwoju. W niektórych przypadkach kiełkami są rośliny które mają wykształcony już niewielki korzeń, łodygę i liścienie (pierwsze pojawiające się liście), niekiedy kiełki zbiera w formie młodych korzeni. Kiełki najczęściej je się w postaci surowej, można je także dodawać do potraw gotowanych oraz stosować jako dekorację. 

Dlaczego kiełki są tak zdrowe?

Kiełki są niezwykle bogate w składniki odżywcze, w niektórych kiełkach znajduje się nawet 40 razy więcej witamin i minerałów niż w „dorosłych” roślinach. Dlaczego aż tyle? Kiełki są młodymi, intensywnie rozwijającymi się roślinami, duża ilość substancji odżywczych ma służyć do dalszego intensywnego wzrostu. W kiełkach znajdziemy więc m.in. witaminy: A, C, E, H, witaminy z grupy B, młode pędy są także bogate w substancje mineralne: wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, siarkę, cynk czy selen. Ponadto w kiełkujących roślinach zachodzą procesy enzymatyczne, które prowadzą do rozkładu białek na aminokwasy, cukrów złożonych na proste i tłuszczów na kwasy tłuszczowe i glicerol. Dlatego kiełki są bogactwem substancji łatwo przyswajalnych. 

Z jakich nasion można pozyskać kiełki?

W większości sklepów nasienniczych, ogrodniczych czy w dużych marketach znajdziemy odpowiednie nasiona, z których można samodzielnie wyhodować kiełki. Należy pamiętać, aby były to nasiona przeznaczone do kiełkowania, ponieważ nie są one spryskiwane środkami chemicznymi. Najczęściej na kiełki przeznaczone są nasiona buraka, fasoli, rzodkiewki, grochu, rzeżuchy, lucerny, słonecznika i soczewicy. 

Jak samodzielnie wyhodować kiełki?

Wbrew pozorom, aby samodzielnie hodować w domu kiełki nie potrzebujemy żadnego specjalistycznego sprzętu. Wystarczy szklane naczynie, najlepiej jak najbardziej płaskie szerokie, nieco waty i wodę. Oczywiście jeśli ktoś chce hodować duże ilości kiełków lub usprawnić proces można zaopatrzyć się w specjalną kiełkownicę. Wiąże się to z wydatkiem od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych, w zależności od tego z jakiego materiału zrobiona jest kiełkownika. Swoją przygodę z kiełkami warto rozpocząć od rzeżuchy, którą tradycyjnie hodujemy przed Wielkanocą w celu przyozdobienia świątecznego stołu i potraw.

Rzeżucha jest bardzo prosta w hodowli, wystarczy płaski talerzyk, nieco rozłożonej na płasko waty i odrobina wody. Nasiona wysypujemy równomiernie na wacie nasączonej wodą, trzeba pamiętać, aby wata była cały czas wilgotna. Następnego dnia po założeniu hodowli nasiona zaczynają kiełkować, a po około 4-6 dniach mamy już gotowe kiełki, o wysokości kilku centymetrów. Kiełki można dodawać do dowolnych dań, są nieco ostre w smaku i zawierają ogromną ilość substancji odżywczych – witaminy C, PP, magnezu, potasu i wapnia, zawierają również siarkę, która poprawia stan skóry, włosów i paznokci. 

Gotowe kiełki można również kupić w sklepach, jednak trzeba pamiętać, żeby wybierać kiełki od sprawdzonego producenta, by były wysokiej jakości. Kupując kiełki zwracajmy więc uwagę czy w opakowaniu znajdują się otwory, które ułatwią dopływ świeżego powietrza i czy wewnątrz opakowania nie ma widocznej pleśni. Producenci zwykle dodają środki hamujące rozwój pleśni, z tego względu kiełki wyhodowane samodzielnie zawsze będą lepszej jakości niż te kupowane w sklepie. 

Kto szczególnie powinien jeść kiełki?

Kiełki może jeść każdy, nawet małe dzieci, warto je włączyć do diety  wiosną, kiedy organizm po ubogiej, zimowej diecie szczególnie potrzebuje witamin i minerałów. Kiełki powinny jeść osoby osłabione, w czasie rekonwalescencji, po chorobie. Warto je również włączyć do diety osób starszych ze względu dużą ilość łatwo przyswajalnych substancji odżywczych. Osoby odchudzające się również powinny włączyć do diety kiełki ze względu na małą kaloryczność i bogactwo substancji odżywczych. 

Kiełki są doskonałym sposobem na urozmaicenie codziennej diety w witaminy i substancje mineralne. Warto je jeść szczególnie w okresach mniejszej dostępności świeżych warzyw i owoców, czyli zimą i wczesną wiosną, aby wzmocnić organizm i wspomóc odporność.

 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO