KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Mniej mięsa - zdrowsi ludzie i środowisko

Opublikowano 07.04.2018 r.
Jeśli chcemy zachować zdrowie i powstrzymać dewastację środowiska to spożycie mięsa i nabiału musi zostać ograniczone o połowę do roku 2050, a wsparcie publiczne powinno być przeznaczane na ekologiczną produkcję zwierzęcą - dowiadujemy się z nowego raportu Greenpeace „Mniej znaczy więcej. Mniej mięsa i nabiału - zdrowsze życie i planeta”.

Raport ten oparty jest na przeglądzie najnowszych badań naukowych, weryfikujących zdrowotne, środowiskowe i społeczne koszty sposobu, w jaki obecnie hodowane są zwierzęta oraz produkowane jest się mięso i inne produkty odzwierzęce.

W publikacji czytamy m.in., że nadmierna konsumpcja mięsa odpowiada w dużym stopniu za światowy kryzys zdrowia – zwiększa ryzyko raka, chorób serca, otyłości i cukrzycy. Zbędne, nielecznicze stosowanie antybiotyków w intensywnej hodowli – o którym informowała w Polsce kilka tygodni temu Najwyższa Izba Kontroli, to według Greenpeace  ryzyko powstawania superbakterii, odpornych na działania większości znanych leków. Ograniczenie spożycia mięsa do poziomu sugerowanego przez Greenpeace pozwoliłoby ocalić miliony ludzkich żyć rocznie.
 

Obecny system produkcji żywności nie działa prawidłowo, a jego patologie zagrażają zdrowiu naszemu i naszych dzieci, a także kondycji całej planety. Rządy, korporacje i instytucje międzynarodowe muszą pilnie zacząć działać na rzecz zmiany tego systemu. Subsydia powinny wspierać przede wszystkim rolników prowadzących ekologiczne gospodarstwa, w których produkcja zwierzęca prowadzona jest w sposób zapewniający wartościowe pożywienie, w minimalnym stopniu odbijając się na środowisku. Czas skończyć ze wspieraniem wielkich ferm przemysłowych, których sposób funkcjonowania wywołuje tyle problemów – zdrowotnych, środowiskowych i społecznych – informuje  Katarzyna Jagiełło, koordynatorka kampanii w Greenpeace Polska.
 

Poza problemami zdrowotnymi, nadmierne spożycie mięsa wywołuje również szereg problemów dla środowiska. Emisje gazów cieplarnianych związanych z intensywną hodowlą zwierząt są równe tym, jakie na całym świecie produkuje transport.
Według Greenpeace dużym problemem jest zatrucie wód lądowych i oceanów. Pozyskiwanie ziemi na pastwiska i produkcję paszy to jeden z głównych powodów wycinania lasów tropikalnych.

Utrata siedlisk spowodowana przez intensywne rolnictwo jest problemem dla około 80% zagrożonych gatunków ptaków lądowych i ssaków – czytamy w raporcie.
 

Zdaniem organizacji dla dobra ludzi i środowiska, niezbędne jest ograniczenie do roku 2050 spożycia mięsa i nabiału na świecie o połowę. Oznacza to mniej więcej 300 g produktów mięsnych na głowę tygodniowo. To dokładnie tyle, ile zdaniem Światowego Funduszu Badań nad Rakiem możemy jeść, by nie zwiększać ryzyka wystąpienia nowotworów.

Dlatego  Greenpeace  wzywa rządy do tego, by przestały dotować przemysłową, niezdrową produkcję mięsa i mleka, zaczęły wspierać rolników w przechodzeniu na ekologiczne metody upraw oraz uczyniły zdrową, opartą na warzywach i owocach dietę dostępną dla wszystkich.

 

Źródło: Greenpeace

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO