KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
7 kwietnia 2018

Mniej mięsa - zdrowsi ludzie i środowisko

Jeśli chcemy zachować zdrowie i powstrzymać dewastację środowiska to spożycie mięsa i nabiału musi zostać ograniczone o połowę do roku 2050, a wsparcie publiczne powinno być przeznaczane na ekologiczną produkcję zwierzęcą - dowiadujemy się z nowego raportu Greenpeace „Mniej znaczy więcej. Mniej mięsa i nabiału - zdrowsze życie i planeta”.

Raport ten oparty jest na przeglądzie najnowszych badań naukowych, weryfikujących zdrowotne, środowiskowe i społeczne koszty sposobu, w jaki obecnie hodowane są zwierzęta oraz produkowane jest się mięso i inne produkty odzwierzęce.

W publikacji czytamy m.in., że nadmierna konsumpcja mięsa odpowiada w dużym stopniu za światowy kryzys zdrowia – zwiększa ryzyko raka, chorób serca, otyłości i cukrzycy. Zbędne, nielecznicze stosowanie antybiotyków w intensywnej hodowli – o którym informowała w Polsce kilka tygodni temu Najwyższa Izba Kontroli, to według Greenpeace  ryzyko powstawania superbakterii, odpornych na działania większości znanych leków. Ograniczenie spożycia mięsa do poziomu sugerowanego przez Greenpeace pozwoliłoby ocalić miliony ludzkich żyć rocznie.
 

Obecny system produkcji żywności nie działa prawidłowo, a jego patologie zagrażają zdrowiu naszemu i naszych dzieci, a także kondycji całej planety. Rządy, korporacje i instytucje międzynarodowe muszą pilnie zacząć działać na rzecz zmiany tego systemu. Subsydia powinny wspierać przede wszystkim rolników prowadzących ekologiczne gospodarstwa, w których produkcja zwierzęca prowadzona jest w sposób zapewniający wartościowe pożywienie, w minimalnym stopniu odbijając się na środowisku. Czas skończyć ze wspieraniem wielkich ferm przemysłowych, których sposób funkcjonowania wywołuje tyle problemów – zdrowotnych, środowiskowych i społecznych – informuje  Katarzyna Jagiełło, koordynatorka kampanii w Greenpeace Polska.
 

Poza problemami zdrowotnymi, nadmierne spożycie mięsa wywołuje również szereg problemów dla środowiska. Emisje gazów cieplarnianych związanych z intensywną hodowlą zwierząt są równe tym, jakie na całym świecie produkuje transport.
Według Greenpeace dużym problemem jest zatrucie wód lądowych i oceanów. Pozyskiwanie ziemi na pastwiska i produkcję paszy to jeden z głównych powodów wycinania lasów tropikalnych.

Utrata siedlisk spowodowana przez intensywne rolnictwo jest problemem dla około 80% zagrożonych gatunków ptaków lądowych i ssaków – czytamy w raporcie.
 

Zdaniem organizacji dla dobra ludzi i środowiska, niezbędne jest ograniczenie do roku 2050 spożycia mięsa i nabiału na świecie o połowę. Oznacza to mniej więcej 300 g produktów mięsnych na głowę tygodniowo. To dokładnie tyle, ile zdaniem Światowego Funduszu Badań nad Rakiem możemy jeść, by nie zwiększać ryzyka wystąpienia nowotworów.

Dlatego  Greenpeace  wzywa rządy do tego, by przestały dotować przemysłową, niezdrową produkcję mięsa i mleka, zaczęły wspierać rolników w przechodzeniu na ekologiczne metody upraw oraz uczyniły zdrową, opartą na warzywach i owocach dietę dostępną dla wszystkich.

 

Źródło: Greenpeace

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione