Wiosenne śniadania - kolorowe i zdrowe!

Wiosenny omlet szpinakowy
Składniki:
- garść świeżego szpinaku,
- 1 mała cebula,
- 3 jaja,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 łyżka masła,
- pół kostki sera feta,
- 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych,
- 3 łodyżki szczypiorku.
Opłukany pod wodą szpinak kroimy drobno, w kosteczkę siekamy też cebulę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy szpinak i cebulkę, dusimy około 2 min. Po tym czasie na patelnię wylewamy roztrzepane jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Smażymy na małym ogniu aż omlet się zetnie. Podajemy ze świeżymi pomidorkami, możemy również posypać szczypiorkiem.
Tost wiosennych
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- kilka świeższych liści natki pietruszki,
- 1 pomidor,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- chleb tostowy,
- 2 łodyżki szczypiorku,
Przygotowujemy grzanki, na patelni smażymy jajka sadzone.
Pasta z awokado – awokado należy przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydłubać miąższ do miseczki. Następnie rozgnieść widelcem na pastę, dodać sól, łyżkę soku z cytryny i wymieszać z poszatkowanymi listkami natki pietruszki. Opieczone tosty smarujemy pastą, kładziemy plasterek pomidora i jajko sadzone. Można jeszcze posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Wiosenny twarożek z łososiem
Składniki:
- 250 g twarogu wiejskiego,
- 3 rzodkiewki,
- 4 łodyżki szczypiorku,
- sól, pieprz do smaku,
- 1,5 łyżki śmietany 18%.
Twarożek rozdrabniamy widelcem, mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, szczypiorek drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Twarożkiem smarujemy ulubione pieczywo, na wierzch kładziemy plasterek wędzonego łososia (można skropić go cytryną).
Jajecznica ze szparagami
Składniki:
- 4 jajka,
- 5 szparagów zielonych,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz do smaku,
- ew. kilka plasterków szynki, pokrojonej w kostkę.
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, kroimy w mniejsze kawałki. Podsmażamy na masełku do miękkości. Dodajemy szynkę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu ścięcia jajek.
Wiosenna kuchnia jest nie tylko kolorowa, smaczna, ale przede wszystkim zdrowa. Zachęcamy do wypróbowania nowych przepisów!
![]() |
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|