KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności

WYSZUKIWARKA

Pora na wysiew rzepaku ozimego

Opublikowano 21.08.2017 r.

Druga połowa sierpnia to w większości kraju optymalny termin wysiewu rzepaku. Do prawidłowego przygotowania się roślin do zimy rzepak potrzebuje jesienią ok. 75-80 dni wegetacji z temperaturą powietrza powyżej 5 °C. Z tego powodu należy dotrzymać terminów siewu.

Na Podlasiu optymalny termin siewu rzepaku już minął. W tej chwili optymalne warunki siewu są w paski od woj lubelskiego przez część Mazowsza po Mazury. Nawet tam, gdzie jest najcieplej czyli na Dolnym śląsku i w południowej Wielkopolsce, rzepak ozimy należy wysiać nie później niż 25 sierpnia.
Specjaliści przypominają, w optymalnych warunkach i siewie w połowie sierpnia idealna gęstość siewu dla odmian mieszańcowych to 35–50 nasion (zdolnych do kiełkowania)/m2, zaś dla odmian populacyjnych 60–80 nasion (zdolnych do kiełkowania)/m2.

Planuję siew rzepaku po święcie Matki Boskiej Zielnej – powiedział nam Tomasz Pawłowski, rolnik z woj. łódzkiego. – Ze względu na pogodę jeszcze w gospodarstwie nie skończyliśmy żniw, ale rzepak trzeba wysiać w terminie, bo nie wiemy, jaka będzie jesień. Pogoda jest w tym roku wyjątkowo kapryśna i jest chłodno.

Specjaliści przypominają, że planując uprawę rzepaku nalezy pamiętać o kilkuletniej przerwie w uprawie tej rośliny na tym samym polu, zakupie kwalifikowanego i właściwie zaprawionego materiału siewnego a także o doborze odmian odpornych na patogeny oraz zapewnieniu optymalnej obsady roślin.
Zmianowanie jest konieczne i jest to podstawowa zasada ochrony rzepaku przed chorobami i szkodnikami.

 

 

kontakt1.jpg
Beata Kozłowska
Polska dziennikarka od kilkunastu lat związana z różnymi portalami rolniczymi, ekologicznymi i lifestylowymi. Ceni rolnictwo zrównoważone i ekologiczne. Szanuje pracę rolników i chciałaby, żeby rolnik był wynagradzany nie tylko za wagę produkowanej żywności, ale przede wszystkim za jej jakość, a polska żywność jest najsmaczniejsza na świecie.
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO