KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
8 sierpnia 2017

Dobra pora na zbadanie gleby

Jesień jest doskonałym terminem do tego, by zbadać glebę pod względem zawartości makro i mikroelementów. Warto to zrobić.

Najbardziej odpowiednim terminem do pobierania prób gleby jest okres od zbioru roślin z pola do nawożenia pod rośliny następcze, czyli wczesną wiosna lub jesienią. Terminy te są szczególnie ważne ze względu na możliwość określenia w glebie ilości najbardziej plonotwórczego składnika – azotu. Jest on bardzo niestabilny w środowisku, poddawany w glebie ciągłym przemianom, w tym też stratom.
Z tego powodu taką analizę lepiej wykonać krótko przed ruszeniem wegetacji wiosennej, a jesienne oznaczenie zawartości azotu mineralnego wykonywać jedynie w aspekcie ochrony środowiska.

Najlepiej ustalać nawożenie na bazie wiedzy o zasobności gleby w składniki pokarmowe – mówi Kazimierz Woźnicki, doradca rolniczy z Trzcianki Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.

Badanie próbek gleb na zawartość jest tanie, kosztuje kilkanaście złotych za próbkę, a pozwoli nam dokładnie określić czego brakuje w glebie i jakie ilości nawozów zastosować. Pan Kazimierz radzi, aby wszędzie stosować zasadę: tak dużo nawozów jak jest to konieczne, tak mało jak to możliwe!
Podstawowy zakres badań próbki gleby obejmuje odczyn pH i zawartość przyswajalnych dla roślin pierwiastków: fosforu, potasu i magnezu.

Glebę zbadać można w Okręgowych Stacjach Chemiczno-Rolniczych w każdym województwie. Koszt badań, w zależności od ich zakresu wynosi od kilku do kilkudziesięciu złotych.

 

 

kontakt1.jpg
Beata Kozłowska
Polska dziennikarka od kilkunastu lat związana z różnymi portalami rolniczymi, ekologicznymi i lifestylowymi. Ceni rolnictwo zrównoważone i ekologiczne. Szanuje pracę rolników i chciałaby, żeby rolnik był wynagradzany nie tylko za wagę produkowanej żywności, ale przede wszystkim za jej jakość, a polska żywność jest najsmaczniejsza na świecie.
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
Komentarze użytkowników (0)
Brak komentarzy. Bądź pierwszy - dodaj swój komentarz
Musisz być zalogowany aby dodać swój komentarz
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione