Jaki grill wybrać do ogrodu?
Grill węglowy
Grill węglowy to najpopularniejsza opcja – kusi też stosunkowo niska cena tego sprzętu. Do wyboru mamy różne wielkości i modele grilli – niesłabnącą popularnością cieszą się niewielkie grille przenośne. Do wyboru mamy te blaszane, na nóżkach lub w formie wahadła na trójnogu, o rożnych kształtach. Jednak bardziej solidny i tym samym dużo cięższy, będzie grill węglowy żeliwny. Jeśli masz dużo miejsca w ogrodzie i lubisz przygotowywać przyjęcia dla wielu osób – możesz wybrać też nieco droższy grill węglowy typu wózek. Ma on dużo większe palenisko i ruszt.
Grill węglowy nadaje przygotowywanym potrawom charakterystyczny smak i zapach. Podczas przyrządzania potraw – należy dbać o utrzymanie optymalnej temperatury, dlatego taki grill trzeba po prostu pilnować, aby nic się nie przypaliło. Dobrze jeśli grill jest dodatkowo wyposażony np. w popielnik, pokrywę czy termometr, a także wygodne i nieprzewodzące ciepła uchwyty.
Grill węglowy stacjonarny
Jeśli mamy dużo miejsca w ogrodzie, to możemy zdecydować się na grill stacjonarny - na stałe wbudowany. Jego konstrukcja może być różnorodna - wykonuje się go najczęściej z betonu, cegły lub kamienia.
Grill jednorazowy
Tak - też możemy taki kupić - nawet na stacjach benzynowych. Sprawdzi się np. podczas wycieczki nad jezioro. Zwykle zbudowany jest z aluminium - po użyciu po prostu go wyrzucamy.
Grill gazowy
Grille gazowe coraz częściej goszczą w naszych ogrodach - to dobre rozwiązanie, jeśli np. masz duży taras. Taki sprzęt jest bardzo łatwy w obsłudze, jednak zajmuje więcej miejsca niż tradycyjny grill weglowy przenośny. W jego wnętrzu jest miejsce na butlę gazową - która jest źrodłem zasilania. Zaopatrzony jest także w specjalną pokrywę, umożliwiającą szybkie osiąganie wysokiej temperatury. Grill gazowy jest bardzo łatwy w użytkowaniu - przekręcasz pokrętło, włączasz zapalarkę, ustawiasz temperaturę i w kilka minut masz gotowe dania.
Na takim grillu potrawy przygotujesz dużo szybciej niż na wersji węglowej, jednak nie będą miały one charakterystycznego „grillowego” smaku. Jest na to pewne rozwiązanie - wielu producentów wyposaża swoje produkty w specjalne wkładki z wiórami różnych gatunków drzew, aby nadać potrawom specyficzny aromat. Co ważne - grill gazowy bardzo łatwo wyczyścisz. Jaki ruszt powinien mieć taki grill ? Dobry jakościowo będzie ruszt żeliwny lub ze stali szlachetnej.
I jeszcze jedna, ważna kwestia - grill gazowy to koszt od kilkuset złotych nawet do 5 tys. zł.
Grill elektryczny
Grill elektryczny to alternatywa dla wcześniej omówionych rodzajów sprzętu. Dzięki niemu możesz grillować nie tylko wiosną i latem na świeżym powietrzu, ale także np. zimą w domowym zaciszu. Jest wygodny i bardzo prosty w obsłudze. Możemy zdecydować się na grill standardowy do ogrodu lub mniejszy grill elektryczny do wykorzystania w domu lub na balkonie.
Jeśli grill postawimy na tarasie lub w ogrodzie - pamiętajmy o konieczności posiadania długiego przedłużacza, żeby doprowadzić do niego zasilanie.
Grille elektryczne dzielimy na stołowe i klasyczne z nóżkami - o pokaźniejszych rozmiarach. Możemy wybrać grill otwarty lub zamknięty (przypomina opiekacz). Grill otwarty powinien mieć pokrywę, która wpływa na szybkość przygotowywania potraw, a także zapobiega rozpryskiwaniu tłuszczów. Grill elektryczny może mieć ruszt lub specjalną płytę.
Na co zwrócić uwagę podczas wybierania grilla elektrycznego? Wybierz urządzenie z regulacją temperatury, pomocny będzie także wskaźnik wypieczenia mięsa czy automatyczne programy grillowania - za dodatkowe funkcje oczywiście dużo więcej zapłacimy. W tym przypadku ważna jest także moc sprzętu - im wyższa, tym grill szybciej będzie się nagrzewał. Średnia moc grilla elektrycznego to około 2 tysiące woltów. Co do materiału, z jakiego jest wykonany - najlepsza będzie powłoka teflonowa. Dobrze, jeśli grill jest również wyposażony w automatyczny wyłącznik – po zdjęciu jedzenia z rusztu, urządzenie samo się wyłączy. W zależności od rozmiarów sprzętu i liczby funkcji zapłacimy za taki rodzaj grilla od około 100 zł do 2 tys. zł.
Wybór należy do Was! Życzymy udanego i pysznego sezonu grillowego!
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|