KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
22 sierpnia 2017

Zające – szkodniki upraw?

Krajowa Rada Izb Rolniczych zwróciła się do Ministra Środowiska o włączenie szkód powodowanych przez zające w uprawach rolniczych do odszkodowań łowieckich.  

Chodzi o nowelizację przepisów rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 8 marca 2010 r. w sprawie sposobu postępowania przy szacowaniu szkód oraz wypłat odszkodowań za szkody w uprawach i płodach rolnych (Dz. U. Nr 45, poz. 272).

Zające powodują duże straty w sadach, poprzez ogryzanie kory pni oraz grubszych gałęzi, ścinają gałązki, a w szkółkach sadowniczych wygryzają oczka oraz wyrastające z nich pędy – przypominają członkowie zarządu KRIR. – Cienkie pieńki są często przegryzane lub silnie nadgryzane, powodując brak możliwości dalszego przyrostu roślin, przyczyniając się do obniżenia pozyskanych zbiorów i przynosząc duże straty sadownikom.

Te informacje potwierdzają specjaliści.

Zające najsilniej ogryzają korę drzew i krzewów zimą, zwłaszcza gdy jest śnieg – potwierdza Ewa Szewczyk, specjalista ds. sadownictwa łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach. – Znacznie mniejsze zagrożenie szkodami powodowanymi przez zające jest wczesną wiosną i jesienią, a najmniejsze latem, gdy pokarmu jest wystarczająco dużo.

Jak mówią rolnicy, wielokrotnie do tej pory szkody powodowane przez zające przypisywane były sarnom, a to dlatego, że wtedy można otrzymać odszkodowanie.  Czy więc doczekamy się, że i zające trafią na czarną listę szkodników rolniczych upraw? Właściciele nieogrodzonych sadów na pewno byliby wtedy zadowoleni.

 

 

kontakt1.jpg
Beata Kozłowska
Polska dziennikarka od kilkunastu lat związana z różnymi portalami rolniczymi, ekologicznymi i lifestylowymi. Ceni rolnictwo zrównoważone i ekologiczne. Szanuje pracę rolników i chciałaby, żeby rolnik był wynagradzany nie tylko za wagę produkowanej żywności, ale przede wszystkim za jej jakość, a polska żywność jest najsmaczniejsza na świecie.
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
Komentarze użytkowników (0)
Brak komentarzy. Bądź pierwszy - dodaj swój komentarz
Musisz być zalogowany aby dodać swój komentarz
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione