KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Pokrzywa zwyczajna i jej nadzwyczajne właściwości

Opublikowano 31.03.2019 r.
Wiosna to czas, kiedy zaczynamy zbierać pierwsze zioła, warto wtedy poszukać także młodych pędów pokrzyw. Czy wiecie, że ten zwyczajny chwast ma nadzwyczajną moc? Od wieków pokrzywa jest doceniana w medycynie ludowej. Poznajmy zatem właściwości pokrzywy i sprawdźmy, jak ją wykorzystać. 

Właściwości odżywcze pokrzywy

Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin: A, B, C, K oraz makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, żelazo, siarkę, potas, krzem i sód. To składniki, których potrzebuje organizm każdego z nas. 

Na co pomoże pokrzywa?

  • Wzmocni organizm,
  • oczyści organizm z toksyn,
  • jako źródło żelaza pomoże w leczeniu anemii,
  • dobroczynnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci,
  • reguluje proces trawienia,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu,
  • działa bakteriobójczo. 

Kiedy zbierać pokrzywę?

Najlepsze są świeże, młode liście, dlatego pędy pokrzywy powinniśmy zbierać w kwietniu i w maju (przed kwitnieniem). Właśnie wtedy zawiera ona najwięcej wartości odżywczych. Pokrzywę zbieramy w rękawiczkach ochronnych – najlepiej jest ucinać pędy nożyczkami i umieszczać je w wiklinowym koszyku (nigdy w torbie foliowej).

Pamiętajmy, żeby zawsze zbierać pokrzywę w zaufanych, ekologicznych miejscach, oddalonych od zanieczyszczeń, dróg oraz pól uprawnych, gdzie stosowane są chemiczne nawozy i opryski.

Zebraliśmy pokrzywę i co dalej? 

  • Zrób herbatę pokrzywową

Herbatka pokrzywowa to napój, który oczyści i wzmocni organizm. Napar sporządzamy z suszonych liści pokrzywy (około 2 łyżki zalewamy gorącą wodą). Możemy wypić 2-3 szklanki herbatki dziennie. 

Taki napar (ostudzony) będzie też świetną płukanką na włosy. Po niej kosmyki szybko się wzmocnią i nabiorą pięknego blasku. Poza tym wacikiem nasączonym w naparze z pokrzywy można także przemywać twarz – skóra będzie oczyszczona i odżywiona. Pokrzywowy napar to również doskonała antybakteryjna płukanka do jamy ustnej. 

Jak suszyć pokrzywę? 

Do herbatek zbieramy tylko 4 górne części liści pokrzywy. Roślinę należy opłukać wodą i obsuszyć, pędy układamy np. na ręczniku papierowym. Przechowujemy w suchym miejscu. Dobrze zasuszona pokrzywa powinna mieć dalej zielony kolor.  

Smoothie z pokrzywą

Świeże liście pokrzywy można wykorzystać do wiosennego smoothie. Garść świeżych liści pokrzywy blendujemy z bananem, kiwi i pomarańczą. To prawdziwa bomba witaminowa i dawka energii dla organizmu!

Sok z pokrzywy

Będziemy potrzebowali około kilograma liści pokrzywy, należy je dokładnie umyć, drobno posiekać i przecisnąć w wyciskarce. Można też wycisnąć sok używając gazy. Zaleca się przeprowadzenie 2-tygodniowej kuracji, codziennie pijemy łyżkę stołową soku. Uwaga! Sok przechowujemy w lodówce maksymalnie 4-5 dni. 

Masa pokrzywowa 

Masa pokrzywowa idealnie nadaje się do kanapek, makaronu lub naleśników - przepis według św. Hildegardy znajdziecie TUTAJ. 

Kto powinien uważać na pokrzywę?

Osoby chore na cukrzycę, z niewydolnością nerek i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Nie należy spożywać pokrzywy przed i po zabiegach chirurgicznych (około tydzień). 

 

Nie traktujmy pokrzywy jako niepotrzebnego chwastu, ale doceńmy jej niezwykłe właściwości. To, co najcenniejsze znjadziemy właśnie w naturze! 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO