KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Bezpieczeństwo żywności i zaufanie konsumentów

Opublikowano 17.04.2018 r.
Komitety Copa i Cogeca  popierają propozycję Komisji Europejskiej, aby nadal opierać się na obecnych zasadach bezpieczeństwa żywności i pasz, podkreślając, że decyzje te  muszą opierać się na nauce i promować innowacje.  

Ponad piętnaście lat po przyjęciu zasad określonych w ogólnym prawie żywnościowym rolnicy z UE i ich spółdzielnie nadal popierają te zasady. Jest to podstawowy akt prawny, który ustanawia podstawy bezpieczeństwa żywności i pasz.

Z zadowoleniem przyjmujemy rolę Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności UE (EFSA) w zapewnianiu, że decyzje są oparte na podstawach naukowych i zabezpieczają bezpieczeństwo żywności europejskiej i zaufanie konsumentów – mówi Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa – Cogeca.

Zdaniem tych największych w Unii Europejskiej organizacji rolniczych konieczne jest dalsze wzmacnianie roli EFSA poprzez zapewnienie większej spójności i współpracy między różnymi organami UE zajmującymi się oceną ryzyka, przyciąganie odpowiednich ekspertów, zapewnianie przewidywalności i gwarantowanie wsparcia ze strony różnych organów publicznych.

Jeśli chodzi o komunikację o ryzyku, konieczne jest komunikowanie nauki w sposób zrównoważony, profesjonalny i pragmatyczny. Wiarygodne i spójne ramy regulacyjne, szczególnie w czasach, gdy istnieją niepewne rynki, mają podstawowe znaczenie dla rolników i spółdzielni rolniczych, aby planować z wyprzedzeniem, zapewniając innowacyjny, konkurencyjny i zrównoważony sektor rolny – podsumowuje Pesonen.

 

 

źródło: Copa Cocega

 

 

 

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj