Najsmaczniejsze kulinarne inspiracje na grilla
Grillowany szaszłyk wiosenny
Składniki:
- filet z kurczaka,
- przyprawa do kurczaka,
- 1 mała cukinia,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- cebula czerwona,
- 5 pieczarek,
- długie wykałaczki.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka, cukinię kroimy w talarki, cebulę w półksiężyce, papryki kroimy w kostkę, a pieczarki w grubsze plastry. Składniki nadziewamy w dowolnej kolejności na wykałaczki. Tak przygotowane szaszłyki skraplamy oliwą z oliwek i kładziemy na rozgrzany ruszt. Grillujemy około 10-15 minut, pamiętając o obracaniu co 2-3 minuty.
Soczysty burger z grilla
Składniki:
- 500 g mielonego chudego mięsa wołowego (na 4 burgery),
- sól, pieprz do smaku,
- 4 plastry sera żółtego,
- 1 mała cebula,
- 1 cebula czerwona,
- 4 bułki burgerowe,
- rukola,
- 2 łyżki oleju,
- musztarda,
- ketchup,
- ew. długie wykałaczki.
Mielone mięso łączymy z pokrojoną cebulką i olejem, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy i formujemy 4 burgery.
Pieczemy na rozgrzanym ruszcie przez około 10, opiekamy z obu stron. Pod koniec pieczenia na mięso kładziemy plaster sera. Przekrojone bułki również przez chwilę podgrzewamy na grillu.
Teraz przystępujemy do stworzenia burgerowej konstrukcji ;-)
Dolną cześć bułki smarujemy musztardą, kładziemy rukolę, następnie burgery z roztopionym serem, plastry czerwonej cebuli. Górną część bułki smarujemy ketchupem i przykrywamy całość. Burger można spiąć długą wykałaczką. Ale pyszności!
Karkówka w aromatycznej marynacie
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 5 łyżek pikantnego ketchupu,
- 2 łyżki dżemu morelowego,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 1 cebula (drobno posiekana),
- 1 ząbek czosnku (przeciśniety przez praskę,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól, pieprz do smaku,
- 5 łyżek oleju.
Wszystkie składniki marynaty łączymy i dokładnie mieszamy. Karkówkę kroimy w plastry i zalewamy marynatą – odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie, opiekamy z obu stron.
Grillowany dorsz z cytrynową nutą
Składniki:
- 2 filety z dorsza,
- sól, pieprz,
- skórka otarta z cytryny,
- odrobina startego imbiru,
- masło.
Filet kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, startym imbirem i skórką z cytryny. Kawałki ryby zawijamy w folię aluminiowa, wkładamy do środka jeszcze kawałek masła. Grillujemy około 10-15 minut.
Smacznego! W tym sezonie zapewne na jednym grillu się nie skończy ;-) Wkrótce przepisy na oryginalne desery z grilla!
Redakcja kalendarzrolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|