Kulinarne inspiracje od Pań z KGW Nowosolna
Koło gospodyń wiejskich z... miasta
W mieście Łódź działa 16 kół gospodyń wiejskich. Taka ciekawostka! A sytuacja ta powstała, kiedy w wyniku przemian administracyjnych wiele przylegających do miasta sołectw zostało włączonych w jego granice.
Jednym z takich kół jest Koło Gospodyń Wiejskich Nowosolna, które funkcjonuje nieprzerwanie od 1950 roku. Na początku działało pod nazwą Liga Kobiet, a od 1963 roku jako Koło Gospodyń Wiejskich Nowosolna. Siedemnastu paniom prężnie przewodniczy Stefania Szczepańska, a ich siedziba mieści się w remizie Ochotniczej Straży Pożarnej Łódź-Nowosolna.
Od początku zawiązania się organizacji jej członkinie wykazywały aktywność praktycznie we wszystkich dziedzinach wiejskiego życia. Oczywiście, zmieniały się czasy i aktualizowały priorytety. Dawniej organizowano kursy gotowania, pieczenia i urządzania przyjęć, były nawet akcje wspólnego zamawiania kurcząt w ramach własnego, przydomowego chowu drobiu. Z czasem kursy gotowania zastąpione zostały przez liczne szkolenia, np. dotyczące rozwoju przedsiębiorczości, promowania lokalnych produktów czy zdrowego trybu życia, działań kształtujących własne zainteresowania. Motywem przewodnim aktywności staje się działalność pokazująca zalety małej ojczyzny, udział w różnych uroczystościach, czy to parafialnych, czy jubileuszowych.
Taką sztandarową imprezą współorganizowaną z Miejskim Związkiem Kółek i Organizacji Rolniczych w Łodzi są łódzkie dożynki. Co roku panie wyplatają piękne dożynkowe wieńce, przygotowują oprawę artystyczną zgodnie z polską i lokalną tradycją.
Warto też wspomnieć, że od 1983 r. przy kole działa Zespół Śpiewaczy Nowosolna. Tworzy go 15 członkiń. Sprawami organizacyjnymi oraz tworzeniem repertuaru zajęła się Weronika Sych. Zespół wyśpiewał sobie niemałą popularność, zapraszany jest na uroczystości wojewódzkie, powiatowe, gminne. Rywalizuje też z innym amatorskimi grupami śpiewaczymi podczas przeglądów twórczości ludowej.
A w kuchni panie z Nowosolnej są nie do zastąpienia – jest tradycyjnie, ale też z nutką indywidualnej inwencji.
Ciasto marchewkowe Halinki
Składniki: 4 duże jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka oleju
Wszystkie składniki połączyć, dokładnie ubić mikserem; do powstałej masy powoli dodawać ciągle ubijając: 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę soli, 1,5 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody, 1,5 łyżeczki kakao z wiatrakiem, 2 szklanki (startej na tarce jarzynowej) marchwi, 0,5 szklanki orzechów włoskich, 0,5 szklanki rodzynek, 0,5 szklanki słonecznika; powstałą masę wyłożyć do foremki; piec 1 godzinę (180 st. C).
Napoleonka „siedem łyżek” Steni
Składniki na ciasto: 1 kg mąki, 6 jajek, 1 kostka masła, 1 mała śmietana 18%, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki cukru
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, zagnieść gładkie ciasto, podzielić na 3 części; każdą część rozwałkować na okrągły placek i piec osobno w temperaturze 180 s. C przez ok. 20 minut (aż ciasto będzie złote)
Składniki na masę: 1 l mleka, 7 jajek, 7 łyżek mąki, 7 łyżek śmietany słodkiej i kwaśnej, 7 łyżek masła, 0,5 olejku rumowego i arakowego, 1 łyżeczka cukru waniliowego – wszystkie składniki dodać do mleka, dokładnie wymieszać i zagotować, by powstała masa budyniowa.
Upieczone placki (jeszcze gorące) posmarować masą, każde osobno, złożyć; ostatnią, wierzchnią warstwę również posmarować masą, następnie posypać skruszonym ciastem i startą czekoladą.
Pasta z papryki Basi
Składniki: 3 kg śliwek, 3 kg papryki czerwonej, 1 kg papryki ostrej, 3 główki czosnku, 2 kg pomidorów bez skórki, 1 litr octu, 1 kg cukru, 1 łyżka soli, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka bazylii
Wszystko razem miksować i gotować do uzyskania konsystencji pasty; pasteryzować.
Sałatka z kapusty pekińskiej Halinki
Składniki: 1 kapusta pekińska (średnia), 1 podwójna pierś z kurczaka, 1 przyprawa Gyros, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoik ogórków korniszonów, 5 cebul średniej wielkości, 1 papryka konserwowa, ketchup łagodny, majonez
Wykonanie: pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, posypać przyprawą Gyros i zostawić na godzinę; następnie wlać na patelnię 3-4 łyżki oliwy, lekko podsmażyć (na złoty kolor); poczekać aż wystygnie, odsączoną pierś włożyć do sałatki; układać w naczyniu warstwami: pierś kurczaka, pokrojona kapusta pekińska, ogórki kiszone skrojone w kostkę, warstwa majonezu, cebula – 3 sztuki – pokrojona w kostkę, kukurydza cała puszka – odsączona, papryka pokrojona w cienkie paski (nie za długie), pokrojona kapusta pekińska i cebula – 2 sztuki – skrojona w kostkę; wierzch sałatki posmarować majonezem, na brzegu salaterki rozprowadzić ketchup, przystroić natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Sałatka śledziowo-buraczana
Składniki: 6 marynowanych filetów śledziowych, 2 małe ziemniaki, biała i czerwona cebula, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, duży burak ćwikłowy, łyżka oliwy, łyżeczka cukru, sól, pieprz, 3 małe ogórki korniszony
Wykonanie: ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach w osobnych naczyniach; ostudzić, obrać, pokroić w małą kostkę; buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach; cebulę obrać i drobno posiekać; śledzie pokroić w kostkę, niewielką ilość odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z ziemniakami, cebulą i burakiem; dodać jogurt i majonez; doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem; wymieszać i odstawić na 2 godziny; udekorować ogórkami i odłożonymi śledziami.
Wszystko pycha!!! Smacznego!!!
Anna Gołaszewska
Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach
Jeden z 16 Ośrodków Doradztwa Rolniczego w kraju. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach realizuje na obszarach wiejskich województwa łódzkiego zadania z zakresu doradztwa rolniczego. Podstawowym zadaniem Ośrodka jest doradztwo rolnicze, obejmujące działania w zakresie rolnictwa, rozwoju wsi, rynków rolnych oraz wiejskiego gospodarstwa domowego, mającego na celu poprawę poziomu dochodów rolniczych oraz podnoszenie konkurencyjności rynkowej gospodarstw rolnych, wspieranie zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, a także podnoszenie poziomu kwalifikacji zawodowych rolników i innych mieszkańców obszarów wiejskich.
|