Sałata - niezbędna w wiosennej kosmetyce naturalnej

1. Zrób maseczkę z zielonych liści sałaty
Maseczka z sałaty polecana szczególnie do każdego rodzaju cery, dla skóry podrażnionej i pozbawionej świeżości.
Wystarczy dorodne liście umyć, zanurzyć w oliwie z oliwek lub w oleju lnianym tłoczonym na zimno i dodać kilka kropel soku z cytryny lub delikatnego owocowego octu winnego, np. z truskawek lub jabłek. Nadmiar tłuszczu i soku usunąć. Zielone liście położyć na twarz i docisnąć wilgotnym ręcznikiem. Pozostawić maseczkę z liści przez kwadrans na skórze. Zmyć letnią wodą. Maseczka z sałaty łagodzi podrażnienia, odświeża, natłuszcza i wyrównuje pH skóry.
2. Zrób wiosenny tonik z sałaty na podrażnienia
Tonik polecany jest szczególnie do cery wrażliwej, zanieczyszczonej i podrażnionej.
Pół główki zielonej sałaty wystarczy zalać litrem wody, tak, aby była całkowicie przykryta. Zagotować i następnie na małym ogniu gotować jeszcze przez około godzinę. Ostudzony wywar przelać do słoiczka i dodać łyżkę 40% wódki. Stosować do przemywania twarzy dwa razy dziennie. Dzięki stosowaniu toniku skóra pozostaje oczyszczona i mniej podrażniona.
3. Zrób eliksir z sałaty na oparzenia słoneczne
Eliksir polecany jest dla skóry wrażliwej, podrażnionej i po oparzeniach słonecznych.
By przygotować eliksir należy liście sałaty włożyć do garnka i zalać wodą tak by były całkowicie przykryte. Następnie gotować wszystko pod przykryciem maksymalnie 10 minut. Ostudzić i przecedzić. Przed zastosowaniem najlepiej dodatkowo schłodzić w lodówce i zimny wykorzystać do okładów na oparzone miejsca. Eliksir można nałożyć na wacik i oklepywać nim skórę lub położyć w formie kompresu na kilkanaście minut. Eliksir z sałaty oczyszcza, łagodzi podrażnienia i niweluje skutki oparzeń słonecznych.
Najlepsze kosmetyki znajdziesz w naturze!
![]() |
Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Magdalena Przybylak-Zdanowicz dziennikarka i współautorka poradników zielarskich, kosmetycznych (z serii "ABC Kosmetyki Naturalnej") i kulinarnych. Każdego roku opracowuje Ekologiczny Poradnik Księżycowy oraz współtworzy "Kalendarz Rolników". Współpracuje z czasopismem i portalem o produktach ekologicznych Biokurier.pl, oraz czasopismem dla rolników ekologicznych Eko Arka www.ekoarka.com.pl. Laureatka wyróżnienia w konkursie na najciekawszą publikację związaną z rolnictwem ekologicznym. Od kilku lat, wspólnie z mężem, prowadzi certyfikowane gospodarstwo ekologiczne Warmińska-Ekozagroda na Warmii specjalizujące się w uprawie zbóż i roślin wysokobiałkowych. Miłośniczka gotowania, kuchni francuskiej, kosmetyki naturalnej i powrotu do źródeł. Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|