KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Zboża chorują... najczęściej od jesieni

Opublikowano 27.04.2018 r.
Choć przez ostatnie trzy tygodnie pogoda była optymalna dla rolników, roślinom z trudem przychodzi nadrabianie jesiennych strat.

Bardzo deszczowa i chłodna jesień spowodowała, że zboża chorują. Koniecznie trzeba pod tym kątem przeprowadzić lustrację upraw.

W zachodniej Wielkopolsce możemy już obserwować początki mączniaka na pszenżycie - mówi Andrzej Obst, doradca rolniczy specjalizujący się w ochronie roślin z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. 

W uprawach pszenicy widoczne są septoriozy i to już od jesieni. Na jęczmieniu z kolei widać ślady siatkowej plamistości. Wszystko to dlatego, że chłodna i deszczowa jesień wysianym zbożom nie sprzyjała.

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa sygnalizuje też występowanie łamliwości źdźbła zbóż i traw w południowej Polsce. 

Pierwsze objawy trudne do rozpoznania mogą wystąpić już jesienią na młodych roślinach - informuje Izabela Kik, Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu. Wyraźne objawy choroby pojawiają się w fazie strzelania w źdźbło lub w fazie kłoszenia, najpierw na pochwach liściowych, później na źdźbłach dolnych międzywęźli.


Przy łamliwości źdźbła zabiegi przy użyciu środków ochrony roślin stosuje się zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby, od początku fazy strzelania w źdźbło do fazy drugiego kolanka.


Próg ekonomicznej szkodliwości to około 20 % źdźbeł z objawami (początkowe objawy choroby) stwierdzanych od początku fazy strzelania w źdźbło do fazy 2 kolanka.

Na terenie zachodniej Wielkopolski obserwuję teraz także bardzo duże ilości skrzypionek: dorosłych osobników, które niedługo zaczną się rozmnażać - dodaje Andrzej Obst.

 

Największe szkody ekonomiczne w uprawach powodują dopiero larwy skrzypionek, pojawiające się od początku, do końca strzelania w źdźbło.


Larwy odżywiają się miękiszem tkanek roślin, zjadając go wzdłuż nerwów liści i źdźbeł, co jest dla roślin szczególnie niebezpieczne w okresach suszy, bo w znaczny sposób ogranicza możliwość transportu składników pokarmowych do kłosa.

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj