KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA

WYSZUKIWARKA

Zboża chorują... najczęściej od jesieni

Opublikowano 27.04.2018 r.
Choć przez ostatnie trzy tygodnie pogoda była optymalna dla rolników, roślinom z trudem przychodzi nadrabianie jesiennych strat.

Bardzo deszczowa i chłodna jesień spowodowała, że zboża chorują. Koniecznie trzeba pod tym kątem przeprowadzić lustrację upraw.

W zachodniej Wielkopolsce możemy już obserwować początki mączniaka na pszenżycie - mówi Andrzej Obst, doradca rolniczy specjalizujący się w ochronie roślin z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. 

W uprawach pszenicy widoczne są septoriozy i to już od jesieni. Na jęczmieniu z kolei widać ślady siatkowej plamistości. Wszystko to dlatego, że chłodna i deszczowa jesień wysianym zbożom nie sprzyjała.

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa sygnalizuje też występowanie łamliwości źdźbła zbóż i traw w południowej Polsce. 

Pierwsze objawy trudne do rozpoznania mogą wystąpić już jesienią na młodych roślinach - informuje Izabela Kik, Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu. Wyraźne objawy choroby pojawiają się w fazie strzelania w źdźbło lub w fazie kłoszenia, najpierw na pochwach liściowych, później na źdźbłach dolnych międzywęźli.


Przy łamliwości źdźbła zabiegi przy użyciu środków ochrony roślin stosuje się zapobiegawczo lub z chwilą wystąpienia pierwszych objawów choroby, od początku fazy strzelania w źdźbło do fazy drugiego kolanka.


Próg ekonomicznej szkodliwości to około 20 % źdźbeł z objawami (początkowe objawy choroby) stwierdzanych od początku fazy strzelania w źdźbło do fazy 2 kolanka.

Na terenie zachodniej Wielkopolski obserwuję teraz także bardzo duże ilości skrzypionek: dorosłych osobników, które niedługo zaczną się rozmnażać - dodaje Andrzej Obst.

 

Największe szkody ekonomiczne w uprawach powodują dopiero larwy skrzypionek, pojawiające się od początku, do końca strzelania w źdźbło.


Larwy odżywiają się miękiszem tkanek roślin, zjadając go wzdłuż nerwów liści i źdźbeł, co jest dla roślin szczególnie niebezpieczne w okresach suszy, bo w znaczny sposób ogranicza możliwość transportu składników pokarmowych do kłosa.

kontakt1.jpg
Sergiusz Baar
Redakcja WDR
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO