KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Pyszne desery z rabarbarem - zobacz, jak je przygotować?

Opublikowano 18.05.2023 r.
Kiedy na straganach pojawia się rabarbar – wiemy na pewno, że wiosna trwa w najlepsze. To także dobry czas na zmiany w swojej diecie – od teraz ma być lekko, świeżo i jeszcze bardziej kolorowo.

rabarbar przepisy

Rabarbar - właściwości

Rabarbar często mylony jest z owocem, a należy do warzyw. Co ważne, jest bardzo mało kaloryczny (zaledwie ok. 20 kcal na 100gr). Dostarcza witamin (np. A, C, E) i minerałów (potas, kwas foliowy), a także błonnika, dzięki swojej łodygowatej strukturze.

Warto wybierać mocno czerwone owoce, które są słodsze. Często nie lubimy rabarbaru za jego cierpki i kwaśny smak – jednak w deserach, uzupełniony odrobiną słodyczy i odpowiednio przygotowany będzie naprawdę pyszny. Na rabarbar powinny uważać osoby z podwyższonym stężeniem kreatyniny, chore na nerki i reumatyzm. Rabarbar zawiera bowiem kwas szczawiowy (podobnie jak szczaw właśnie, czy szpinak), który w dużych ilościach powoduje odkładanie się kamieni nerkowych.

Rabarbar możemy wykorzystać przede wszystkim w przetworach – robiąc z niego kisiele, budynie, galaretki. Nic nie ugasi pragnienia, tak jak kompot lub lemoniada rabarbarowa. Rabarbar świetnie łączy się z truskawkami – może kawałek ucieranego lub drożdżowego ciasta z kruszonką? A może deser rabarbarowy z tłustym jogurtem i pokruszonymi ciasteczkami? Zresztą rabarbar nie musi być tylko na słodko – można z niego zrobić pyszny sos do mięsa, połączyć ze szparagami, przygotować sałatki dodając inne warzywa. Rabarbar jest pyszny także na śniadanie – owsianka czy jaglanka z rabarbarem smakują naprawdę wybornie. 

Rabarbar - przepisy

Galaretka rabarbarowa

Składniki:

  • 300 g rabarbaru,
  • 100 g cukru,
  • 150 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%,
  • 2 szkl. wody,
  • 20 g żelatyny,
  • 30 g cukru pudru.

Przygotowanie:
Rabarbar należy opłukać, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wmieszać do rabarbaru. Dodać cukier i zagotować wszystko, mieszając ostrożnie. Wlać galaretkę do naczynek i zostawić do zastygnięcia. Najlepiej schłodzić w lodówce, aż masa lekko przestygnie i będzie ją można wstawić do lodówki. Ubić śmietankę z cukrem pudrem. Galaretki podawać z bitą śmietaną (można dodatkowo przystroić świeżymi owocami).

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 szkl. mleka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 3 jajka,
  • saszetka suchych drożdży lub 40 gr świeżych drożdży,
  • 800 g owoców (rabarbar + truskawki lub inne – np. czereśnie, wiśnie, jagody, maliny – w sezonie świeże, poza sezonem mrożone),
  • aromat waniliowy lub ziarenka z laski wanilii,
  • masło do wysmarowania formy.

Przygotowanie:
Owoce umyć, opłukać, przekroić na mniejsze kawałki, wyjąć ewentualne pestki, osuszyć, odłożyć na bok. Jeśli używamy świeżych drożdży – z 50 gr mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (można dodać szczyptę soli). Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z wyrośniętym rozczynem, dodać pozostałą mąkę i wanilię, wymieszać. Ciasto dokładnie wyrobić, na koniec dodając stopione masło. Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek (aby ubić pianę do białek dodać szczyptę soli i upewnić się, że nie ma pozostałości żółtek). Powstałe ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, w kształt prostokąta, ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, ułożyć rabarbar lub inne owoce i pozostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ciasto ok. 40 minut. Po wystudzeniu można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub zalać tężejącą galaretką.

 

Napój rabarbarowy 

Składniki:

  • 400 g rabarbaru - możemy dodać również truskawki,
  • 2 lub 3 szkl. wody,
  • 100 g cukru lub 2 łyżki miodu,
  • 4 listki świeżej mięty,
  • ewentualnie cynamon do smaku. 

Przygotowanie:
Rabarbar umyć, opłukać, oczyścić, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować z cynamonem i cukrem, włożyć rabarbar, ponownie zagotować, odstawić na 15 minut, przetrzeć przez sito, schłodzić. Najlepiej smakuje z kostkami lodu i listkami mięty.


Rabarbar zapiekany

Składniki:

  • rabarbar,
  • 3 łyżki miodu,
  • płatki migdałowe,
  • 100 g cukru,
  • ok. 2 szkl. wody,
  • 2 białka,
  • 30 g cukru pudru do białek,
  • cynamon, skórka cytrynowa lub pomarańczowa do smaku.

Przygotowanie:
Rabarbar umyć, obrać, oczyścić, osuszyć. Wodę zagotować z cukrem i przyprawami, włożyć opłukany i oczyszczony rabarbar i ugotować do miękkości. Wystudzić rabarbar w syropie. Płatki migdałowe wymieszać z miodem. W żaroodpornym naczynku ułożyć rabarbar, dodać migdały, obłożyć dodatkowo ubitą na sztywno pianą z białek z cukrem pudrem i zapiec w gorącym piekarniku. Pycha!

 

Tarteletki z kremem waniliowym i sosem rabarbarowym

Składniki:
Ciasto:

  • 125 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 80 g masła schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • zimna woda.

Sos owocowy:

  • 500 g rabarbaru,
  • 1 szklanka cukru.

Krem waniliowy:

  • 1 laska wanilii,
  • 50 g cukru,
  • 270 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 4 g żelatyny,
  • zimna woda,
  • cukier puder do podania.

Przygotowanie:
Foremki do tarteletek wysmarować masłem. Mąkę przesiać, dodać masło i pokroić nożem aż składniki zaczną przypominać zacierki lub kaszkę. Przełożyć składniki do dużej miski, dodać cukier, wlać niewielką ilość zimnej wody i zagnieść ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na równe części (tyle, ile chcemy tarteletek). Poszczególne kawałki ciasta należy następnie rozwałkować do wymiarów foremek i przełożyć je. Wstawić na 40 minut do zamrażalnika. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Tarteletki wyjąć z zamrażalnika i piec przez 15 minut - do uzyskania brązowego koloru. Ostudzić, wyjąć z foremek i napełnić kremem. Polać sosem owocowym. (przepisy poniżej).

Krem:
Laskę wanilii przekroić, wydłubać ziarenka, wrzucić do rondelka z cukrem i połową śmietanki. Doprowadzić do zagotowania. W tym czasie żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Gdy śmietanka będzie gorąca, wyjąć wanilię, wlać żelatynę i dobrze wymieszać do starannego i dokładnego połączenia się składników. Resztę śmietanki ubić na sztywną masę, dodać do kremu i wymieszać. Schłodzić.

Sos owocowy:
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałeczki, podgrzać w rondelku z cukrem. Kiedy rabarbar zacznie się rozpadać, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu do miękkości, ale nie do całkowitego rozpadnięcia się rabarbaru – niech zostaną widoczne kawałki. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Te smakołyki to rabarbarowa rozkosz dla podniebienia! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj