KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
17 maja 2021

Pyszne desery z rabarbarem - zobacz, jak je przygotować?

Kiedy na straganach pojawia się rabarbar – wiemy na pewno, że wiosna trwa. To pierwsze oznaki, że pora na zmiany w swojej diecie – od teraz ma być lekko, świeżo i jeszcze bardziej kolorowo.

Rabarbar często mylony jest z owocem, a należy do warzyw. Co ważne, jest bardzo mało kaloryczny (zaledwie ok. 20 kcal na 100gr). Dostarcza witamin (np. A, C, E) i minerałów (potas, kwas foliowy), a także błonnika, dzięki swojej łodygowatej strukturze.

Warto wybierać mocno czerwone owoce, które są słodsze. Często nie lubimy rabarbaru za jego cierpki i kwaśny smak – jednak w deserach, uzupełniony odrobiną słodyczy i odpowiednio przygotowany będzie naprawdę pyszny. Na rabarbar powinny uważać osoby z podwyższonym stężeniem kreatyniny, chore na nerki i reumatyzm. Rabarbar zawiera bowiem kwas szczawiowy (podobnie jak szczaw właśnie, czy szpinak), który w dużych ilościach powoduje odkładanie się kamieni nerkowych.

Rabarbar możemy wykorzystać przede wszystkim w przetworach – robiąc z niego kisiele, budynie, galaretki. Nic nie ugasi pragnienia, tak jak kompot lub lemoniada rabarbarowa. Rabarbar świetnie łączy się z truskawkami – może kawałek ucieranego lub drożdżowego ciasta z kruszonką? A może deser rabarbarowy z tłustym jogurtem i pokruszonymi ciasteczkami? Zresztą rabarbar nie musi być tylko na słodko – można z niego zrobić pyszny sos do mięsa, połączyć ze szparagami, przygotować sałatki dodając inne warzywa. Rabarbar jest pyszny także na śniadanie – owsianka czy jaglanka z rabarbarem smakują naprawdę wybornie. 

Poniżej kilka przepisów z tym cudownym warzywem

Galaretka rabarbarowa

Składniki:

  • 300 g rabarbaru,
  • 100 g cukru,
  • 150 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%,
  • 2 szkl. wody,
  • 20 g żelatyny,
  • 30 g cukru pudru.

Przygotowanie:
Rabarbar należy opłukać, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wmieszać do rabarbaru. Dodać cukier i zagotować wszystko, mieszając ostrożnie. Wlać galaretkę do naczynek i zostawić do zastygnięcia. Najlepiej schłodzić w lodówce, aż masa lekko przestygnie i będzie ją można wstawić do lodówki. Ubić śmietankę z cukrem pudrem. Galaretki podawać z bitą śmietaną (można dodatkowo przystroić świeżymi owocami).

 

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 1 szkl. mleka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g masła,
  • 3 jajka,
  • saszetka suchych drożdży lub 40 gr świeżych drożdży,
  • 800 g owoców (rabarbar + truskawki lub inne – np. czereśnie, wiśnie, jagody, maliny – w sezonie świeże, poza sezonem mrożone),
  • aromat waniliowy lub ziarenka z laski wanilii,
  • masło do wysmarowania formy.

Przygotowanie:
Owoce umyć, opłukać, przekroić na mniejsze kawałki, wyjąć ewentualne pestki, osuszyć, odłożyć na bok. Jeśli używamy świeżych drożdży – z 50 gr mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (można dodać szczyptę soli). Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z wyrośniętym rozczynem, dodać pozostałą mąkę i wanilię, wymieszać. Ciasto dokładnie wyrobić, na koniec dodając stopione masło. Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek (aby ubić pianę do białek dodać szczyptę soli i upewnić się, że nie ma pozostałości żółtek). Powstałe ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, w kształt prostokąta, ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, ułożyć rabarbar lub inne owoce i pozostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ciasto ok. 40 minut. Po wystudzeniu można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub zalać tężejącą galaretką.

 

Napój rabarbarowy 

Składniki:

  • 400 g rabarbaru - możemy dodać również truskawki,
  • 2 lub 3 szkl. wody,
  • 100 g cukru lub 2 łyżki miodu,
  • 4 listki świeżej mięty,
  • ewentualnie cynamon do smaku. 

Przygotowanie:
Rabarbar umyć, opłukać, oczyścić, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować z cynamonem i cukrem, włożyć rabarbar, ponownie zagotować, odstawić na 15 minut, przetrzeć przez sito, schłodzić. Najlepiej smakuje z kostkami lodu i listkami mięty.


Rabarbar zapiekany

Składniki:

  • rabarbar,
  • 3 łyżki miodu,
  • płatki migdałowe,
  • 100 g cukru,
  • ok. 2 szkl. wody,
  • 2 białka,
  • 30 g cukru pudru do białek,
  • cynamon, skórka cytrynowa lub pomarańczowa do smaku.

Przygotowanie:
Rabarbar umyć, obrać, oczyścić, osuszyć. Wodę zagotować z cukrem i przyprawami, włożyć opłukany i oczyszczony rabarbar i ugotować do miękkości. Wystudzić rabarbar w syropie. Płatki migdałowe wymieszać z miodem. W żaroodpornym naczynku ułożyć rabarbar, dodać migdały, obłożyć dodatkowo ubitą na sztywno pianą z białek z cukrem pudrem i zapiec w gorącym piekarniku. Pycha!

 

Tarteletki z kremem waniliowym i sosem rabarbarowym

Składniki:
Ciasto:

  • 125 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 80 g masła schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • zimna woda.

Sos owocowy:

  • 500 g rabarbaru,
  • 1 szklanka cukru.

Krem waniliowy:

  • 1 laska wanilii,
  • 50 g cukru,
  • 270 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 4 g żelatyny,
  • zimna woda,
  • cukier puder do podania.

Przygotowanie:
Foremki do tarteletek wysmarować masłem. Mąkę przesiać, dodać masło i pokroić nożem aż składniki zaczną przypominać zacierki lub kaszkę. Przełożyć składniki do dużej miski, dodać cukier, wlać niewielką ilość zimnej wody i zagnieść ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na równe części (tyle, ile chcemy tarteletek). Poszczególne kawałki ciasta należy następnie rozwałkować do wymiarów foremek i przełożyć je. Wstawić na 40 minut do zamrażalnika. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Tarteletki wyjąć z zamrażalnika i piec przez 15 minut - do uzyskania brązowego koloru. Ostudzić, wyjąć z foremek i napełnić kremem. Polać sosem owocowym. (przepisy poniżej).

Krem:
Laskę wanilii przekroić, wydłubać ziarenka, wrzucić do rondelka z cukrem i połową śmietanki. Doprowadzić do zagotowania. W tym czasie żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Gdy śmietanka będzie gorąca, wyjąć wanilię, wlać żelatynę i dobrze wymieszać do starannego i dokładnego połączenia się składników. Resztę śmietanki ubić na sztywną masę, dodać do kremu i wymieszać. Schłodzić.

Sos owocowy:
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałeczki, podgrzać w rondelku z cukrem. Kiedy rabarbar zacznie się rozpadać, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu do miękkości, ale nie do całkowitego rozpadnięcia się rabarbaru – niech zostaną widoczne kawałki. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Te smakołyki to rabarbarowa rozkosz dla podniebienia! 

 

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione