Pyszne desery z rabarbarem - zobacz, jak je przygotować?
Rabarbar - właściwości
Rabarbar często mylony jest z owocem, a należy do warzyw. Co ważne, jest bardzo mało kaloryczny (zaledwie ok. 20 kcal na 100gr). Dostarcza witamin (np. A, C, E) i minerałów (potas, kwas foliowy), a także błonnika, dzięki swojej łodygowatej strukturze.
Warto wybierać mocno czerwone owoce, które są słodsze. Często nie lubimy rabarbaru za jego cierpki i kwaśny smak – jednak w deserach, uzupełniony odrobiną słodyczy i odpowiednio przygotowany będzie naprawdę pyszny. Na rabarbar powinny uważać osoby z podwyższonym stężeniem kreatyniny, chore na nerki i reumatyzm. Rabarbar zawiera bowiem kwas szczawiowy (podobnie jak szczaw właśnie, czy szpinak), który w dużych ilościach powoduje odkładanie się kamieni nerkowych.
Rabarbar możemy wykorzystać przede wszystkim w przetworach – robiąc z niego kisiele, budynie, galaretki. Nic nie ugasi pragnienia, tak jak kompot lub lemoniada rabarbarowa. Rabarbar świetnie łączy się z truskawkami – może kawałek ucieranego lub drożdżowego ciasta z kruszonką? A może deser rabarbarowy z tłustym jogurtem i pokruszonymi ciasteczkami? Zresztą rabarbar nie musi być tylko na słodko – można z niego zrobić pyszny sos do mięsa, połączyć ze szparagami, przygotować sałatki dodając inne warzywa. Rabarbar jest pyszny także na śniadanie – owsianka czy jaglanka z rabarbarem smakują naprawdę wybornie.
Rabarbar - przepisy
Galaretka rabarbarowa
Składniki:
- 300 g rabarbaru,
- 100 g cukru,
- 150 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%,
- 2 szkl. wody,
- 20 g żelatyny,
- 30 g cukru pudru.
Przygotowanie:
Rabarbar należy opłukać, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), wmieszać do rabarbaru. Dodać cukier i zagotować wszystko, mieszając ostrożnie. Wlać galaretkę do naczynek i zostawić do zastygnięcia. Najlepiej schłodzić w lodówce, aż masa lekko przestygnie i będzie ją można wstawić do lodówki. Ubić śmietankę z cukrem pudrem. Galaretki podawać z bitą śmietaną (można dodatkowo przystroić świeżymi owocami).
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
Składniki:
- 500 g mąki,
- 1 szkl. mleka,
- 100 g cukru pudru,
- 100 g masła,
- 3 jajka,
- saszetka suchych drożdży lub 40 gr świeżych drożdży,
- 800 g owoców (rabarbar + truskawki lub inne – np. czereśnie, wiśnie, jagody, maliny – w sezonie świeże, poza sezonem mrożone),
- aromat waniliowy lub ziarenka z laski wanilii,
- masło do wysmarowania formy.
Przygotowanie:
Owoce umyć, opłukać, przekroić na mniejsze kawałki, wyjąć ewentualne pestki, osuszyć, odłożyć na bok. Jeśli używamy świeżych drożdży – z 50 gr mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (można dodać szczyptę soli). Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z wyrośniętym rozczynem, dodać pozostałą mąkę i wanilię, wymieszać. Ciasto dokładnie wyrobić, na koniec dodając stopione masło. Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek (aby ubić pianę do białek dodać szczyptę soli i upewnić się, że nie ma pozostałości żółtek). Powstałe ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, w kształt prostokąta, ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, ułożyć rabarbar lub inne owoce i pozostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec ciasto ok. 40 minut. Po wystudzeniu można oprószyć dodatkowo cukrem pudrem lub zalać tężejącą galaretką.
Napój rabarbarowy
Składniki:
- 400 g rabarbaru - możemy dodać również truskawki,
- 2 lub 3 szkl. wody,
- 100 g cukru lub 2 łyżki miodu,
- 4 listki świeżej mięty,
- ewentualnie cynamon do smaku.
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, opłukać, oczyścić, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować z cynamonem i cukrem, włożyć rabarbar, ponownie zagotować, odstawić na 15 minut, przetrzeć przez sito, schłodzić. Najlepiej smakuje z kostkami lodu i listkami mięty.
Rabarbar zapiekany
Składniki:
- rabarbar,
- 3 łyżki miodu,
- płatki migdałowe,
- 100 g cukru,
- ok. 2 szkl. wody,
- 2 białka,
- 30 g cukru pudru do białek,
- cynamon, skórka cytrynowa lub pomarańczowa do smaku.
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, obrać, oczyścić, osuszyć. Wodę zagotować z cukrem i przyprawami, włożyć opłukany i oczyszczony rabarbar i ugotować do miękkości. Wystudzić rabarbar w syropie. Płatki migdałowe wymieszać z miodem. W żaroodpornym naczynku ułożyć rabarbar, dodać migdały, obłożyć dodatkowo ubitą na sztywno pianą z białek z cukrem pudrem i zapiec w gorącym piekarniku. Pycha!
Tarteletki z kremem waniliowym i sosem rabarbarowym
Składniki:
Ciasto:
- 125 g mąki,
- szczypta soli,
- 80 g masła schłodzonego, pokrojonego na małe kawałeczki,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- zimna woda.
Sos owocowy:
- 500 g rabarbaru,
- 1 szklanka cukru.
Krem waniliowy:
- 1 laska wanilii,
- 50 g cukru,
- 270 ml śmietanki kremówki 36%,
- 4 g żelatyny,
- zimna woda,
- cukier puder do podania.
Przygotowanie:
Foremki do tarteletek wysmarować masłem. Mąkę przesiać, dodać masło i pokroić nożem aż składniki zaczną przypominać zacierki lub kaszkę. Przełożyć składniki do dużej miski, dodać cukier, wlać niewielką ilość zimnej wody i zagnieść ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na równe części (tyle, ile chcemy tarteletek). Poszczególne kawałki ciasta należy następnie rozwałkować do wymiarów foremek i przełożyć je. Wstawić na 40 minut do zamrażalnika. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Tarteletki wyjąć z zamrażalnika i piec przez 15 minut - do uzyskania brązowego koloru. Ostudzić, wyjąć z foremek i napełnić kremem. Polać sosem owocowym. (przepisy poniżej).
Krem:
Laskę wanilii przekroić, wydłubać ziarenka, wrzucić do rondelka z cukrem i połową śmietanki. Doprowadzić do zagotowania. W tym czasie żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Gdy śmietanka będzie gorąca, wyjąć wanilię, wlać żelatynę i dobrze wymieszać do starannego i dokładnego połączenia się składników. Resztę śmietanki ubić na sztywną masę, dodać do kremu i wymieszać. Schłodzić.
Sos owocowy:
Rabarbar umyć, pokroić na małe kawałeczki, podgrzać w rondelku z cukrem. Kiedy rabarbar zacznie się rozpadać, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu do miękkości, ale nie do całkowitego rozpadnięcia się rabarbaru – niech zostaną widoczne kawałki. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Te smakołyki to rabarbarowa rozkosz dla podniebienia!
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|