KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • ODR Bratoszewice

WYSZUKIWARKA

Oryginalny deser z grilla - kilka owocowych propozycji

Opublikowano 28.04.2021 r.
Grillowanie kojarzy nam się głównie z sycącymi daniami mięsnymi, jednak grillować można także owoce, a z nich stworzyć pyszne desery. Poznaj nasze propozycje na oryginalne desery z grilla!

Grillowane pianki z truskawkami

Składniki:

  • truskawki
  • pianki marshmallows

To deser idealny dla najmłodszych - ale nie tylko ;-) Na wykałaczki nadziewamy na przemian truskawki i pianki. Opiekamy przez około 4 min, aby słodkie szaszłyki tylko delikatnie się zarumieniły. Będziecie zachwyceni smakiem tego deseru.

 

Grillowany ananas

Składniki:

  • kilka krążków świeżego ananasa
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka startego imbiru
  • prażone płatki migdałów
  • ulubione lody

Miód, sok z cytryny i imbir łączymy, mieszamy i marynujemy krążki ananasa. Odstawić na pół godziny. Następnie pieczemy owoce na rozgrzanym grillu przez kilka minut z obu stron. Podajem z ulubionymi lodami, deser można posypać płatkami migdałowymi.

 

Brzoskwinia grillowana z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 4 brzoskwinie przekrojone na połówki (bez pestki),
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny.


Brzoskwinie delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i grillujemy z każdej strony (po około 5 minut). Serek mascarpone ucieramy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, schładzamy. Kiedy brzoskwinie będą gotowe, do ich środka – w miejsce po pestce, nakładamy serek. Można dodatkowo udekorować listkami mięty i np. świeżymi czerwonymi porzeczkami. I gotowe, a jakie pyszne!

 

Grillowany arbuz w sosie malinowym 

Składniki:

  • kilka cząstek arbuza,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sos:

  • sok wyciśnięty z połowy limonki,
  • 5 łyżek soku malinowego.

Arbuza kroimy w plastry, w miseczce łączymy ze sobą miód, sok z cytryny i oliwę, mieszamy. Każdy plasterek arbuza smarujemy za pomocą pędzelka marynatą. Kładziemy na rozgrzanym ruszcie, grillujemy po 5 minut z każdej strony. Podajemy z sosem malinowym (sok malinowy łączymy z sokiem z limonki). 


Grillowany banan z lodami

Składniki:

  • 4 banany,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • odrobina cynamonu.

Obrane banany układamy na folii aluminiowej i polewamy połączonym płynnym miodem i roztopionym masłem, posypujemy cynamonem, opiekamy na grillu przez około 3-4 minuty. Podajemy z gałką ulubionych lodów – idealnie pasują waniliowe :-)

 

Owocowy deser z grilla to doskonały pomysł na zwieńczenie uczty. Twoi goście na pewno będą zachwyceni!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj