KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie

WYSZUKIWARKA

Oryginalny deser z grilla - kilka owocowych propozycji

Opublikowano 28.04.2021 r.
Grillowanie kojarzy nam się głównie z sycącymi daniami mięsnymi, jednak grillować można także owoce, a z nich stworzyć pyszne desery. Poznaj nasze propozycje na oryginalne desery z grilla!

Grillowane pianki z truskawkami

Składniki:

  • truskawki
  • pianki marshmallows

To deser idealny dla najmłodszych - ale nie tylko ;-) Na wykałaczki nadziewamy na przemian truskawki i pianki. Opiekamy przez około 4 min, aby słodkie szaszłyki tylko delikatnie się zarumieniły. Będziecie zachwyceni smakiem tego deseru.

 

Grillowany ananas

Składniki:

  • kilka krążków świeżego ananasa
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka startego imbiru
  • prażone płatki migdałów
  • ulubione lody

Miód, sok z cytryny i imbir łączymy, mieszamy i marynujemy krążki ananasa. Odstawić na pół godziny. Następnie pieczemy owoce na rozgrzanym grillu przez kilka minut z obu stron. Podajem z ulubionymi lodami, deser można posypać płatkami migdałowymi.

 

Brzoskwinia grillowana z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 4 brzoskwinie przekrojone na połówki (bez pestki),
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny.


Brzoskwinie delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i grillujemy z każdej strony (po około 5 minut). Serek mascarpone ucieramy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, schładzamy. Kiedy brzoskwinie będą gotowe, do ich środka – w miejsce po pestce, nakładamy serek. Można dodatkowo udekorować listkami mięty i np. świeżymi czerwonymi porzeczkami. I gotowe, a jakie pyszne!

 

Grillowany arbuz w sosie malinowym 

Składniki:

  • kilka cząstek arbuza,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sos:

  • sok wyciśnięty z połowy limonki,
  • 5 łyżek soku malinowego.

Arbuza kroimy w plastry, w miseczce łączymy ze sobą miód, sok z cytryny i oliwę, mieszamy. Każdy plasterek arbuza smarujemy za pomocą pędzelka marynatą. Kładziemy na rozgrzanym ruszcie, grillujemy po 5 minut z każdej strony. Podajemy z sosem malinowym (sok malinowy łączymy z sokiem z limonki). 


Grillowany banan z lodami

Składniki:

  • 4 banany,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • odrobina cynamonu.

Obrane banany układamy na folii aluminiowej i polewamy połączonym płynnym miodem i roztopionym masłem, posypujemy cynamonem, opiekamy na grillu przez około 3-4 minuty. Podajemy z gałką ulubionych lodów – idealnie pasują waniliowe :-)

 

Owocowy deser z grilla to doskonały pomysł na zwieńczenie uczty. Twoi goście na pewno będą zachwyceni!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO