Oryginalny deser z grilla - kilka owocowych propozycji
Grillowane pianki z truskawkami
Składniki:
- truskawki
- pianki marshmallows
To deser idealny dla najmłodszych - ale nie tylko ;-) Na wykałaczki nadziewamy na przemian truskawki i pianki. Opiekamy przez około 4 min, aby słodkie szaszłyki tylko delikatnie się zarumieniły. Będziecie zachwyceni smakiem tego deseru.
Grillowany ananas
Składniki:
- kilka krążków świeżego ananasa
- 2 łyżki miodu
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka startego imbiru
- prażone płatki migdałów
- ulubione lody
Miód, sok z cytryny i imbir łączymy, mieszamy i marynujemy krążki ananasa. Odstawić na pół godziny. Następnie pieczemy owoce na rozgrzanym grillu przez kilka minut z obu stron. Podajem z ulubionymi lodami, deser można posypać płatkami migdałowymi.
Brzoskwinia grillowana z serkiem mascarpone
Składniki:
- 4 brzoskwinie przekrojone na połówki (bez pestki),
- 1 opakowanie serka mascarpone,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Brzoskwinie delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i grillujemy z każdej strony (po około 5 minut). Serek mascarpone ucieramy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, schładzamy. Kiedy brzoskwinie będą gotowe, do ich środka – w miejsce po pestce, nakładamy serek. Można dodatkowo udekorować listkami mięty i np. świeżymi czerwonymi porzeczkami. I gotowe, a jakie pyszne!
Grillowany arbuz w sosie malinowym
Składniki:
- kilka cząstek arbuza,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sos:
- sok wyciśnięty z połowy limonki,
- 5 łyżek soku malinowego.
Arbuza kroimy w plastry, w miseczce łączymy ze sobą miód, sok z cytryny i oliwę, mieszamy. Każdy plasterek arbuza smarujemy za pomocą pędzelka marynatą. Kładziemy na rozgrzanym ruszcie, grillujemy po 5 minut z każdej strony. Podajemy z sosem malinowym (sok malinowy łączymy z sokiem z limonki).
Grillowany banan z lodami
Składniki:
- 4 banany,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki masła,
- odrobina cynamonu.
Obrane banany układamy na folii aluminiowej i polewamy połączonym płynnym miodem i roztopionym masłem, posypujemy cynamonem, opiekamy na grillu przez około 3-4 minuty. Podajemy z gałką ulubionych lodów – idealnie pasują waniliowe :-)
Owocowy deser z grilla to doskonały pomysł na zwieńczenie uczty. Twoi goście na pewno będą zachwyceni!
Maria Has
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|