KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
28 kwietnia 2021

Oryginalny deser z grilla - kilka owocowych propozycji

Grillowanie kojarzy nam się głównie z sycącymi daniami mięsnymi, jednak grillować można także owoce, a z nich stworzyć pyszne desery. Poznaj nasze propozycje na oryginalne desery z grilla!

Grillowane pianki z truskawkami

Składniki:

  • truskawki
  • pianki marshmallows

To deser idealny dla najmłodszych - ale nie tylko ;-) Na wykałaczki nadziewamy na przemian truskawki i pianki. Opiekamy przez około 4 min, aby słodkie szaszłyki tylko delikatnie się zarumieniły. Będziecie zachwyceni smakiem tego deseru.

 

Grillowany ananas

Składniki:

  • kilka krążków świeżego ananasa
  • 2 łyżki miodu
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka startego imbiru
  • prażone płatki migdałów
  • ulubione lody

Miód, sok z cytryny i imbir łączymy, mieszamy i marynujemy krążki ananasa. Odstawić na pół godziny. Następnie pieczemy owoce na rozgrzanym grillu przez kilka minut z obu stron. Podajem z ulubionymi lodami, deser można posypać płatkami migdałowymi.

 

Brzoskwinia grillowana z serkiem mascarpone

Składniki:

  • 4 brzoskwinie przekrojone na połówki (bez pestki),
  • 1 opakowanie serka mascarpone,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny.


Brzoskwinie delikatnie smarujemy oliwą z oliwek i grillujemy z każdej strony (po około 5 minut). Serek mascarpone ucieramy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, schładzamy. Kiedy brzoskwinie będą gotowe, do ich środka – w miejsce po pestce, nakładamy serek. Można dodatkowo udekorować listkami mięty i np. świeżymi czerwonymi porzeczkami. I gotowe, a jakie pyszne!

 

Grillowany arbuz w sosie malinowym 

Składniki:

  • kilka cząstek arbuza,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sos:

  • sok wyciśnięty z połowy limonki,
  • 5 łyżek soku malinowego.

Arbuza kroimy w plastry, w miseczce łączymy ze sobą miód, sok z cytryny i oliwę, mieszamy. Każdy plasterek arbuza smarujemy za pomocą pędzelka marynatą. Kładziemy na rozgrzanym ruszcie, grillujemy po 5 minut z każdej strony. Podajemy z sosem malinowym (sok malinowy łączymy z sokiem z limonki). 


Grillowany banan z lodami

Składniki:

  • 4 banany,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła,
  • odrobina cynamonu.

Obrane banany układamy na folii aluminiowej i polewamy połączonym płynnym miodem i roztopionym masłem, posypujemy cynamonem, opiekamy na grillu przez około 3-4 minuty. Podajemy z gałką ulubionych lodów – idealnie pasują waniliowe :-)

 

Owocowy deser z grilla to doskonały pomysł na zwieńczenie uczty. Twoi goście na pewno będą zachwyceni!

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA
Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 
Tu nas znajdziesz
Napisz do nas

pozycje oznaczone * muszą być wypełnione