KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
26 kwietnia 2018

Olej z czarnuszki i jego niezwykła moc

Olej z czarnuszki stosowany jest od wieków, posiada bowiem wiele, cennych właściwości zdrowotnych. Co ciekawe, korzystali z niego już starożytni Egipcjanie, dlatego nazywany bywa „złotem faraonów”. O siewie czarnuszki mowa jest też w biblijnej Księdze Izajasza. Olej z czarnuszki ma charakterystyczny korzenny aromat, dlatego będzie świetnym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdzi się również w kosmetyce. 

Czarnuszka początkowo rosła dziko na terenie państw basenu Morza Śródziemnego. Dziś to roślina uprawiana w wielu krajach, także w Polsce. Szczególną moc mają nasiona czarnuszki, z których tłoczony jest cenny olej. 

Właściwości oleju z czarnuszki

Olej tłoczony z nasion czarnuszki ma gorzkawo-korzenny aromat. W jego składzie znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, A, witaminy z grupy B, biotynę, beta-karoten, sterole roślinne i mikroelementy. Olej ten może być świetnym dodatkiem do dań, ale znalazł zastosowanie także w kosmetyce. 

Olej z czarnuszki dla naszego zdrowia

  • Olej z czarnuszki wspomaga pracę układu trawienia i łagodzi dolegliwości żołądkowe, chroni także naszą wątrobę przed marskością.
  • Ma działanie wzmacniające organizm (oddziałuje na układ immunologiczny), bedzie pomocny w leczeniu przeziębienia i grypy. 
  • W olejku eterycznym nasion zawarty jest ważny składnik tymochinon, który wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
  • Olej pomoże też w łagodzeniu bólu reumatycznego.
  • Olej wykazuje również działanie antyoksydacyjne, czyli eliminuje nadmiar wolnych rodników, przyczyniających się do rozwoju wielu chorób.
  • Obniża poziom cukru we krwi.
  • Działa przeciwastmatycznie i przeciwalergicznie.

 

Olej z czarnuszki – zastosowanie w kosmetyce

  • Olej z czarnuszki można aplikować bezpośrednio na skórę - nawilży ją, odżywi, a także wygładzi zmarszczki. 
  • Olej ma działanie ujędrniające, dlatego z powodzeniem mogą stosować go panie, które walczą z cellulitem, chcą uelastycznić skórę czy zmniejszyć widoczność rozstępów. Najlepiej jest aplikować olej profilaktycznie – zanim na skórze pojawią się różne mankamenty związane np. z naturalnym procesem starzenia. 
  • Olej z czarnuszki sprawdzi się również do łagodzenia stanów zapalnych przy trądziku i atopowym zapaleniu skóry. 
  • Olej chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, jest zatem naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. 
  • Olej z czarnuszki świetnie sprawdzi się do olejowania włosów. Panie doskonale wiedzą, że ten zabieg pielęgnacyjny jest współcześnie nie tylko bardzo modny, ale daje doskonałe efekty. Już po kilku zastosowaniach, włosy stają się nawilżone, jedwabiście miękkie i mocne. Olej możemy wcierać także w skórę głowy, będzie wówczas odżywiona i dotleniona, a cebulki włosów zostaną pobudzone do wzrostu. 

Olej z czarnuszki – jak używać w kuchni?

Pamiętajmy, aby nie podgrzewać oleju z czarnuszki! Pod wpływem wysokiej temperatury traci on swoje właściwości odżywcze i zdrowotne. W kuchni sprawdzi się jako dodatek do sałatek, sosów, marynat, zup i innych przekąsek. Można też pić go bezpośrednio - dorośli mogą spożywać dziennie 2 łyżeczki oleju, a dzieci 1 łyżeczkę.

W kuchni warto wykorzystać również nasiona czarnuszki - podobnie jak olej, stanowią idealny dodatek do sałatek, past, a także domowego pieczywa czy ciasteczek.

Olej z czarnuszki przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (maksymalnie 10 st. C).

Olej z czarnuszki  - kto nie powinien go stosować?

Olej z czarnuszki nie powinien być stosowany przez kobiety będące w ciąży oraz osoby z niskim ciśnieniem tętniczym. 
 

 

Olej z czarnuszki to dobrodziejstwo, jakie dała nam natura. Korzystajmy z niego jak najczęściej - dla zdrowia i urody!

 

 

kontakt1.jpg Maria Has
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione