Kapusta modra szmurowana z rodzynkami - przepis prosto z Kujaw
Opublikowano 26.04.2018 r.
Kapusta modra szmurowana z rodzynkami to tradycyjne danie kuchni Kujaw. Potrawa została także wpisana na krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Poznajcie przepis na tę wyśmienitą kapustę.
Składniki:
- główka czerwonej kapusty,
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 łyżka rodzynek,
- sól i cukier do smaku.
Wykonanie:
Kapustę należy poszatkować i gotować w małej ilości wody do miękkości, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Kapustę następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem, octem lub sokiem z cytryny. Do gotującej się kapusty dodajemy też starte kwaśne jabłko i pod koniec rodzynki.
Kapusta szmurowana to doskonały dodatek do mięs, ziemniaków, pyz i klusek ziemniaczanych. To także pyszna alternatywa dla smażonych buraczków.
Wiecej przepisow na tradycyjne dania Kujaw znajdziesz w książce Wyjątkowe Smaki Kujaw, którą można zamówić na stronie księgarni WDR.
Przepis pochodzi z książki Wyjątkowe smaki Kujaw, Włocławek 2016, s. 59.
Redakcja KalendarzRolnikow.pl
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
|