KalendarzRolników.pl
PARTNERZY PORTALU
  • Partner serwisu KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
  • Narodowy Instytut Wolności
  • Partner serwisu Województwo Podlaskie
  • Partner serwisu Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
  • województwo łódzkie
  • Partner serwisu Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
  • Partner serwisu Krajowa Rada Izb Rolniczych

WYSZUKIWARKA

Kapusta modra szmurowana z rodzynkami - przepis prosto z Kujaw

Opublikowano 26.04.2018 r.
Kapusta modra szmurowana z rodzynkami to tradycyjne danie kuchni Kujaw. Potrawa została także wpisana na krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Poznajcie przepis na tę wyśmienitą kapustę. 


Składniki:

  • główka czerwonej kapusty,
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • sól i cukier do smaku.

Wykonanie:

Kapustę należy poszatkować i gotować w małej ilości wody do miękkości, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Kapustę następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem, octem lub sokiem z cytryny. Do gotującej się kapusty dodajemy też starte kwaśne jabłko i pod koniec rodzynki. 

Kapusta szmurowana to doskonały dodatek do mięs, ziemniaków, pyz i klusek ziemniaczanych. To także pyszna alternatywa dla smażonych buraczków. 

 

Wiecej przepisow na tradycyjne dania Kujaw znajdziesz w książce Wyjątkowe Smaki Kujaw, którą można zamówić na stronie księgarni WDR. 

 

 

Przepis pochodzi z książki Wyjątkowe smaki Kujaw, Włocławek 2016, s. 59.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj

Komitet do spraw pożytku publicznego
NIW
Sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030
PROO