KalendarzRolników.pl
Nie masz jeszcze konta?

Partnerzy portalu

Partner serwisu Województwo Podlaskie
Partner serwisu Anwil Grupa Orlen
Partner serwisu Polski Cukier
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie
Krajowa Rada Izb Rolniczych
KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA
26 kwietnia 2018

Kapusta modra szmurowana z rodzynkami - przepis prosto z Kujaw

Kapusta modra szmurowana z rodzynkami to tradycyjne danie kuchni Kujaw. Potrawa została także wpisana na krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Poznajcie przepis na tę wyśmienitą kapustę. 


Składniki:

  • główka czerwonej kapusty,
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
  • 1 kwaśne jabłko,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • sól i cukier do smaku.

Wykonanie:

Kapustę należy poszatkować i gotować w małej ilości wody do miękkości, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Kapustę następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem, octem lub sokiem z cytryny. Do gotującej się kapusty dodajemy też starte kwaśne jabłko i pod koniec rodzynki. 

Kapusta szmurowana to doskonały dodatek do mięs, ziemniaków, pyz i klusek ziemniaczanych. To także pyszna alternatywa dla smażonych buraczków. 

 

Wiecej przepisow na tradycyjne dania Kujaw znajdziesz w książce Wyjątkowe Smaki Kujaw, którą można zamówić na stronie księgarni WDR. 

 

 

Przepis pochodzi z książki Wyjątkowe smaki Kujaw, Włocławek 2016, s. 59.

kontakt1.jpg Redakcja KalendarzRolnikow.pl
 
 
Zainteresował Cię ten artykuł? Masz pytanie do autora? Napisz do nas tutaj
drukuj  
REKLAMA

Redakcja

Wydawca

WDR
ul. Modra 23
87-807 Włocławek
www.wydawnictwodr.pl

 

Tu nas znajdziesz

Napisz do nas


pozycje oznaczone * muszą być wypełnione